More
  ΑρχικήFitness9 ασκήσεις για τα πόδια στο σπίτι με το βάρος του σώματος

  9 ασκήσεις για τα πόδια στο σπίτι με το βάρος του σώματος

  Δες τις καλύτερες ασκήσεις για τα πόδια που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου χωρίς εξοπλισμό. Μόνο με το βάρος του σώματός σου.

  Τα δυνατά και ισχυρά πόδια είναι προϋπόθεση για τα περισσότερα αθλήματα. Αποτελούν τη βάση από την οποία παράγεται η δύναμη και μεταφέρεται στα άνω άκρα μέσω του κορμού. Οι αθλητές το γνωρίζουν βεβαίως και τα γυμνάζουν ανάλογα.

  Ωστόσο είναι σημαντική η εκγύμνασή τους και για τον απλό ασκούμενο. Όταν αυτά είναι δυνατά, καθημερινές δραστηριότητες εκτελούνται πιο αβίαστα και η κόπωση καθυστερεί να έρθει, βελτιώνοντας εν τέλει την ποιότητα της ζωής.

  Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα

  Πέρα από αυτό όμως, μεγάλο ποσοστό της άλιπης σωματικής μάζας βρίσκεται εκεί. Όταν λοιπόν γυμνάζονται εξίσου με το πάνω μέρος, αυξάνεται η μυϊκή τους μάζα και διατηρείται ο βασικός μεταβολισμός σε υψηλότερα επίπεδα, κάνοντας πιο εύκολη τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

  Όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε γυμναστήριο ή γενικότερα σε εξοπλισμό γυμναστικής, νιώθει κανείς ότι οι επιλογές του περιορίζονται κατά πολύ στην εκγύμναση των ποδιών. Τα απλά καθίσματα και οι προβολές στο σπίτι είναι οι πρώτες επιλογές που έρχονται στο μυαλό. Όμως για πολλούς δεν είναι αρκετές.

  Το πιθανό ασκησιολόγιο ωστόσο για την προπόνηση ποδιών στο σπίτι είναι μεγάλο, ώστε να μην υστερήσει η προπόνηση του κάτω μέρους του σώματος, όταν η μόνη επιβάρυνση που υπάρχει είναι το βάρος του σώματος.

  Ασκήσεις για πόδια στο σπίτι με το βάρος του σώματος

  Cossack squat

  προπόνηση ποδιών στο σπιτι Ασκήσεις για πόδια στο σπίτι

  Αυτή η άσκηση για τα πόδια στο σπίτι στοχεύει στην ενδυνάμωση του τετρακέφαλου, των οπίσθιων μηριαίων, των γλουτών, όπως και το απλό κάθισμα. Η διαφορά είναι ότι η κίνηση γίνεται σε άλλο επίπεδο (μετωπιαίο), κάνοντας τους μύες να εργάζονται υπό άλλες γωνίες.

  Ταυτόχρονα βελτιώνει και την κινητικότητα, καθώς κάνει διάταση στους προσαγωγούς μύες και το γαστροκνήμιο. Απαιτεί καλή κινητικότητα στο ισχίο και την ποδοκνημική για να εκτελεστεί σωστά.

  Jumping squat

  Τα καθίσματα με άλμα, σε αντίθεση με τα απλά καθίσματα, βελτιώνουν και την ισχύ. Πρέπει στο ανέβασμα από το κάθισμα (σύγκεντρη φάση) να υπάρχει ταχύτητα, ώστε να ξεκολλήσουν τα πόδια από το έδαφος.

  Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο δύσκολη η άσκηση. Στοχεύει στους γλουτούς, τους οπίσθιους μηριαίους, τους τετρακέφαλους και τους γαστροκνήμιους.

  Deficit lunges

  Προπόνηση ποδιών χωρίς εξοπλισμό

  Οι προβολές στο σπίτι είναι μια απλή και αποτελεσματική άσκηση. Είναι εύκολη στην εκτέλεση και συστήνεται και για τους αρχάριους. Ενδυνάμωση επιτυγχάνεται στους τετρακέφαλους, τους οπίσθιους μηριαίους, τους γλουτούς.

  Για κάποιον που επιθυμεί επιπλέον επιβάρυνση των γλουτών, συστήνεται ο κορμός να γέρνει ελαφρώς μπροστά.

  Όταν το μπροστά πόδι πατάει σε πιο ψηλό επίπεδο, αυξάνεται το εύρος της κίνησης. Αντίστοιχα, το ίδιο θα μπορούσε να γίνει στο πίσω πόδι. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται διάταση στους καμπτήρες των ισχίων.

  Reverse side lunges

  Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς ασκήσεις για γλουτούς. Μοιάζει με τις προβολές στη λογική της αλλά η θέση των ποδιών είναι τέτοια που επιβαρύνει παραπάνω τους γλουτούς.

  Αν ο κορμός γέρνει προς τα μπροστά, η επιβάρυνση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη (όπως ακριβώς και στις απλές προβολές).

  Single leg glute bridge

  Η συγκεκριμένη άσκηση για τα πόδια έχει πολλές ονομασίες και μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές και στο σπίτι. Ο στόχος είναι η ενδυνάμωση των γλουτών και των οπίσθιων μηριαίων.

  Το ποσοστό της επιβάρυνσης αλλάζει ανάλογα με το πόσο κοντά είναι η φτέρνα που πατάει στο γλουτό. Κοντά = Μεγαλύτερη ενεργοποίηση γλουτού, μακριά = μεγαλύτερη ενεργοποίηση οπίσθιων μηριαίων.

  Good mornings

  ασκήσεις για τα πόδια στο σπίτι

  Ή αλλιώς Romanian deadlifts. Όταν αυτές οι δύο ασκήσεις γίνονται χωρίς επιβάρυνση, είναι πανομοιότυπες. Οι εργαζόμενοι μύες είναι οι γλουτοί, οι οπίσθιοι μηριαίοι και ισομετρικά οι εκτείνοντες της σπονδυλικής.

  Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οπίσθιους μηριαίους, ειδικά στο κατέβασμα (έκκεντρη φάση της άσκησης), κάτι που την κάνει πρώτη επιλογή άσκησης για εκείνους που θέλουν να στοχεύσουν αυτό το σημείο των ποδιών.

  Sissy squat

  Η άσκηση αυτή είναι για προχωρημένους. Όταν δεν υπάρχει εξοπλισμός και θέλει κάποιος να δουλέψει σχεδόν αποκλειστικά τους τετρακέφαλους, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Απαιτεί έλεγχο, ισορροπία και καλή κινητικότητα στην ποδοκνημική και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού (1η μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση).

  Επίσης προϋπόθεση είναι το παρελθόν στην άσκηση. Με την προπόνηση επιτυγχάνονται προσαρμογές στους τένοντες και τους συνδέσμους.

  Κάποιος με μεγάλο προπονητικό παρελθόν έχει τις απαραίτητες προσαρμογές για να προστατέψει τα γόνατά του, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δέχονται μεγάλη επιβάρυνση.

  Pistols

  Άλλη μία άσκηση για τα πόδια για προχωρημένους, όταν εκτελείται στην κανονική της μορφή. Βεβαίως υπάρχουν κλιμακώσεις και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα επίπεδα ασκούμενων.

  Πρόκειται για μονοποδικό κάθισμα και επομένως η επιβάρυνση που δέχονται οι εργαζόμενοι μύες (γλουτός, οπίσθιοι μηριαίοι, τετρακέφαλος) αυξάνεται κατά πολύ.

  Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στη δύναμη που χρειάζεται να υπάρχει για να εκτελεστεί. Η ελλιπής κινητικότητα είναι συχνά περιοριστικός παράγοντας. Απαιτείται μεγάλο εύρος κίνησης στο γαστροκνήμιο και το ισχίο.

  Wall sit

  ασκήσεις για τα πόδια στο σπίτι

  Είναι η μόνη ισομετρική άσκηση της λίστας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τέλος ενός προγράμματος ποδιών, για αύξηση του όγκου της επιβάρυνσης στην προπόνηση. Η ενδυνάμωση στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται στους τετρακεφάλους. Μερικά δευτερόλεπτα σε αυτή τη θέση είναι αρκετά για να «καούν» οι τετρακέφαλοι.

  Μην αμελείς την προπόνηση των ποδιών ακόμα και αν γυμνάζεσαι στο σπίτι

  Με σωστή καθοδήγηση, στο σπίτι μπορεί να υπάρξει ολόκληρος προπονητικός σχεδιασμός ακόμα και χωρίς εξοπλισμό. Με προοδευτική επιβάρυνση και κατάλληλο ερέθισμα, ανεξαρτήτως προπονητικού επιπέδου.

  Κάποιες από τις παραπάνω ασκήσεις ποδιών στο σπίτι απαιτούν καλή κινητικότητα, δύναμη, ισορροπία για να εκτελεστούν. Σχεδόν όλες όμως μπορούν να κλιμακωθούν και να είναι εφικτές από όλους να γίνουν.

  Δουλέψτε τις αδυναμίες σας και χαρείτε τη δυναμική του σώματός σας στην πλήρη της μορφή.

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Πώς να αυξήσεις τη δυσκολία στις ασκήσεις με το βάρος του σώματος

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε