More
  ΑρχικήFitnessΠόσο σημαντικά είναι τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια στις προπονήσεις μας

  Πόσο σημαντικά είναι τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια στις προπονήσεις μας

  Τα αθλητικά παπούτσια παίζουν σημαντικό ρόλο στις προπονήσεις μας. Δεν θα βελτιώσουν μόνο τις επιδόσεις αλλά θα προστατέψουν και από πιθανούς τραυματισμούς. Το να φοράει κανείς τα λάθος παπούτσια για την περίσταση, τον αφήνει εκτεθειμένο σε αχρείαστες επιβαρύνσεις και ρισκάρει να διακόψει την προπόνησή του λόγω μυϊκών πόνων στα πόδια, φλεγμονές, σύνδρομο πρόσκρουσης κ.α.

  Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα

  αθλητικο παπουτσι

  Το να διαλέξουμε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την άσκηση. Η θέση των ποδιών κατά την άσκηση επηρεάζει τις υπόλοιπες αρθρώσεις και μύες του σώματος. Κάποιες διατάσεις μπορούν να απαλύνουν μια δυσφορία στο πέλμα αλλά δεν μπορούν να αναστρέψουν τραυματισμούς που προήλθαν από λάθος παπούτσι.

  Τα είδη που υπάρχουν, ανάλογα τη δραστηριότητα, είναι πάρα πολλά και εξειδικεύονται πoλύ ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη επίδοση. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι τα παρακάτω.

  Παπούτσια τρεξίματος

  Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει το ιδανικό παπούτσι τρεξίματος για όλους. Η ποσότητα της προπόνησης και το στυλ τρεξίματος είναι διαφορετικό για τον καθένα. Πέρα από αυτά, η σωστή επιλογή εξαρτάται από το σχήμα του ποδιού και τη βιομηχανική του. Ο σχεδιασμός του παπουτσιού έχει στόχο να προστατέψει το πόδι από την πρόσκρουση σε διάφορες επιφάνειες (δρόμος, βουνό) και να το υποστηρίξει.

  - Advertisement -

  παπουτσια για τρεξιμο

  Είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν πρόσκρουση 2,5 φορές μεγαλύτερη από το σωματικό βάρος. Κατά το τρέξιμο χρειάζεται η καλύτερη δυνατή απορρόφηση κραδασμών στη φτέρνα και στο μπροστά μέρος. Αν λοιπόν κάποιος έχει σκοπό να τρέχει 3 φορές την εβδομάδα ή περισσότερο, θα πρέπει να σκεφτεί να πάρει ένα καλό παπούτσι τρεξίματος.

  Μερικά από τα πλεονεκτήματά τους συνοψίζονται παρακάτω:

  • Απορρόφηση κραδασμών
  • Ελαστικότητα στα κατάλληλα σημεία
  • Σταθερότητα στην κίνηση
  • Τριβή στο έδαφος
  • Σκληρό όπου χρειάζεται
  • Αναπνέοντα υλικά

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τρέξιμο και Διαλειμματική προπόνηση για αρχάριους

  Παπούτσια άρσης βαρών

  Αυτή η κατηγορία παπουτσιών προορίζεται αποκλειστικά για ολυμπιακές άρσεις και καθίσματα. Το εύρος της κίνησης που απαιτείται στην ποδοκνημική είναι πολύ μεγάλο και η οποιαδήποτε αδυναμία θα αφήσει εκτεθειμένες σε τραυματισμό τις υπόλοιπες αρθρώσεις. Γι αυτό αυτά τα παπούτσια χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη τακουνιού.

  παπουτσια για αρση βαρων

  Επιπρόσθετα, σκοπός τους είναι να παράσχουν σταθερότητα. Συνήθως λοιπόν είναι σκληρό το υλικό πάνω από την περιοχή των δαχτύλων, ώστε να αποτρέψουν τις μετατοπίσεις του ποδιού. Η σόλα είναι πολύ σκληρή για να μην απορροφά δυνάμεις ώστε αυτές να κινούνται μόνο κάθετα προς τα πάνω.

  Συχνά οι αθλητές που εκτελούν καθίσματα χρησιμοποιούν επίπεδα παπούτσια (τύπου all star) καθώς προσφέρουν μεγάλη σταθερότητα. Δε βοηθούν ωστόσο στο εύρος της κίνησης και γι αυτό τα καθίσματα με αυτά είναι σπάνια βαθιά. Βολεύουν επίσης σε άρσεις θανάτου που, πέρα από σταθερότητα, επιτρέπουν στο πόδι να είναι όσο πιο κοντά στο έδαφος γίνεται.

  Παπούτσια για διάφορες αθλητικές δραστηριότητες (training)

  Αυτού του είδους τα παπούτσια προορίζονται για προπόνηση που περιλαμβάνει διάφορα είδη άσκησης. Είναι πολύ δημοφιλή, αφού είναι τα ιδανικά για κάποιον που δεν ακολουθεί μόνο ένα είδος άσκησης. Σε αυτή την κατηγορία το ύψος του τακουνιού είναι σχετικά μικρό σε σχέση με το μπροστά μέρος (drop). Οι κύριες διαφορές που εντοπίζονται μεταξύ των διαφορετικών μοντέλων είναι στο πόσο πλατύ είναι το μπροστά μέρος, το πόσο σκληρά ή μαλακά και το πόσο επίπεδα ή όχι.

  παπουτσια για γυμναστικη

  Όπως είναι λογικό, αφού δεν αφορούν ένα συγκεκριμένο άθλημα, είναι μέτρια σε όλα, (ή καλά σε όλα, ανάλογα τη σκοπιά από την οποία το βλέπει κανείς). Το πιο σημαντικό είναι να ταιριάζουν στο πόδι αυτού που τα φοράει.

  Παπούτσια minimal

  Το να περπατάει κανείς ξυπόλυτος είναι πολύ καλό για διάφορους λόγους. Αυτού του είδους τα παπούτσια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μην επηρεάζουν τη φυσική κίνηση του ποδιού κατά το περπάτημα ή την άσκηση. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι δεν απορροφούν κραδασμούς και ο ασκούμενος χρησιμοποιεί τα πόδια του σα να είναι ξυπόλυτος. Για παράδειγμα στο τρέξιμο αποφεύγεται η επαφή της φτέρνας με το έδαφος και οι δυνάμεις δεν απορροφώνται από τη σόλα πια αλλά από το γαστροκνήμιο που εργάζεται περισσότερο. Σε γενικές γραμμές:

  • Δεν επηρεάζουν τη βιομηχανική του ποδιού
  • Μοιάζουν στην αίσθηση σα να μην υπάρχουν παπούτσια
  • Είναι πιο ελαφριά
  • Δεν απορροφούν κραδασμούς
  • Έχουν πολύ λεπτή σόλα
  • Δεν παρέχουν υποστήριξη στην καμάρα

  Πόσο σημαντικά είναι τα κατάλληλα παπούτσια για την προπόνηση

  Τα παπούτσια της άρσης βαρών θα επιτρέψουν τη σωστή τεχνική στο βαθύ κάθισμα, αν κάποιος δεν έχει πλήρες εύρος στην ποδοκνημική άρθρωση. Αντίθετα, αν το εύρος κίνησης που χρειάζεται υπάρχει, τότε ναι μεν θα κάνουν πιο εύκολη την εκτέλεση αλλά το πόδι θα τεμπελιάσει. Ο γαστροκνήμιος δε θα εργαστεί τόσο όσο θα μπορούσε να εργαστεί.

  Τα καλά παπούτσια τρεξίματος είναι σαν να πατάμε στα πούπουλα. Επιπλέον, δίνουν ένα ριμπάουντ στο πάτημα που μας κάνει να τρέχουμε πιο αβίαστα και εν τέλει με καλύτερες επιδόσεις. Ωστόσο τροποποιούν τη μηχανική της κίνησης, αφού πλέον δεν είναι πρόβλημα η πρόσκρουση της φτέρνας με το έδαφος.

  Τα minimal υποδήματα μας παρέχουν καλύτερη ισορροπία, καλύτερο έλεγχο του σώματος και σέβονται τη φυσική κίνηση. Τρέξιμο όμως με αυτά συχνά θα φέρει τραυματισμό, αφού οι κραδασμοί είναι μεγαλύτεροι. Θεωρητικά δε θα ήταν πρόβλημα αυτό αλλά οι περισσότεροι έχουμε «κοιμήσει» τα πόδια μας λόγω της θαλπωρής που προσφέρει η τεχνολογία  των παπουτσιών.

  Συμπέρασμα

  Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το τι είναι ιδανικό και τι όχι. Η δραστηριότητα και οι ανατομικές διαφορές είναι εκείνες που θα κρίνουν το τι ταιριάζει στον καθένα. Το πόδι είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να μην έχει την ανάγκη του παπουτσιού, πέρα από την προστασία του από το έδαφος.

  Η τεχνολογία των παπουτσιών όμως είναι τέτοια που μπορεί να βοηθήσει στις επιδόσεις και στο πόσο άνετα νιώθουμε. Το σημαντικό είναι η επιλογή να γίνεται σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψιν τις δυνατότητες/αδυναμίες και τον επιδιωκόμενο στόχο. Ωστόσο δεν είναι φρόνιμο να χρησιμοποιούνται συνέχεια τα ίδια, ώστε να αναγκάζεται το πόδι να εργάζεται κάθε φορά και λίγο διαφορετικά.

   Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε