...
Αρχική Blog Cardio - Running Πόσες περισσότερες θερμίδες καις στην ανηφόρα vs κατηφόρα
Πόσες περισσότερες θερμίδες καις στην ανηφόρα vs κατηφόρα

Πόσες περισσότερες θερμίδες καις στην ανηφόρα vs κατηφόρα

Γιατί η Ελλάδα έχει πάθει ψύχωση με το τρέξιμο; Για πολλούς είναι κουραστικό, στρεσογόνο, βαρετό και επίπονο. Αλλά για πάρα πολλούς το τρέξιμο αποτελεί τον ορισμό της υγείας και της χαλάρωσης. Ο καθένας μπορεί να είναι δρομέας και αυτό είναι που μετράει. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια, η όρεξή σου να «γράψεις» χιλιόμετρα και μερικοί άλλοι παράγοντες. ‘Ενας από αυτούς είναι η υψομετρική διαφορά όπου το τρέξιμο σε ανηφόρα σε αντίθεση με την ευθεία διαφέρουν με μερικές εκατοντάδες θερμίδες.

Το τρέξιμο είτε σε ανηφόρα, είτε σε ευθεία αποτελεί μία μεγάλη φυσική καταπόνηση που ταυτόχρονα παράγει πολλά θετικά οφέλη για την υγεία μας. Μεταξύ αυτών είναι : αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL) , μείωση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού λίπους, μείωση του άγχους και των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο για αρκετές μορφές καρκίνου.

Ανηφόρα Vs Ευθεία

Το «Journal of Applied Physiology» αναφέρεται στο τρέξιμο στην ανηφόρα σαν αύξηση του υψομέτρου. Παραδείγματα αποτελούν η αύξηση υψομέτρου στο διάδρομο, το τρέξιμο στο βουνό, το περπάτημα σε μονοπάτια και λόφους. Το τρέξιμο στην ευθεία αναφέρεται ως τρέξιμο σε δρόμους, γήπεδα, πάρκα ή σε έναν διάδρομο με μηδενική κλίση. Όταν τρέχεις με την ίδια ταχύτητα σε ανηφόρες σε σχέση με το δρόμο χρειάζεσαι περισσότερη ενέργεια λόγω αυξημένων αντιστάσεων.

Θερμίδες

Ένας γκουρού τρεξίματος και συγγραφέας με δεκάδες βιβλία σχετικά με την ιατρική αθλητών, ο Sam Murphy αναφέρει «Ένας χονδρικός κανόνας αναφορικά με το πόσες θερμίδες καις όταν τρέχεις είναι 100 / 1,5 Km». Το νούμερο των θερμίδων το οποίο καίγεται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος αυξάνεται ή μειώνεται σύμφωνα με την ταχύτητα, την ένταση και το χρόνο. Ο Murphy δίνει ένα παράδειγμα : Μία γυναίκα 59 κιλών που τρέχει σε άνετο ρυθμό με 7 λεπτά / Km καίει με το ζόρι 100 θερμίδες / 1,5 Km, αλλά όταν τρέχει σε ανηφόρα με τον ίδιο ρυθμό θα κάψει 200 θερμίδες περισσότερο (σύνολο 300). Όταν τρέχεις σε ανηφόρα έχεις τη βαρύτητα εναντίον σου, η οποία προκαλεί αυξημένες αντιστάσεις. Επιπλέον παράγεται 20% περισσότερη δραστηριότητα των μυικών ινών.

Συμπέρασμα

Το τρέξιμο σε ανηφόρα γενικώς καίει περισσότερες θερμίδες, αλλά με την κατάλληλη τεχνική το τρέξιμο στην ευθεία μπορεί να παράγει τις ίδιες καύσεις. Η προπόνηση αντιστάσεων και η διαλειμματική προπόνηση είναι δύο μέθοδοι για να το πετύχεις. Προσθέτοντας βάρη στους αστραγάλους, στον καρπό ή την μέση μπορούν να συνεισφέρουν στο να εξισορροπήσουν στην καύση θερμίδων. Η διαλειμματική προπόνηση είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξισορροπήσεις την καύση θερμίδων με την ανηφόρα. Μικρά κι εκρηκτικά sprints με διάλειμμα ενδιάμεσα ενεργοποιούν περισσότερο τις μυικές ομάδες και αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram

Πηγή : Runningmagazine

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media