...
Αρχική Blog Διατροφή Πως βοηθάει η διατροφή στην αποκατάσταση τραυματισμών
Πως βοηθάει η διατροφή στην αποκατάσταση τραυματισμών

Πως βοηθάει η διατροφή στην αποκατάσταση τραυματισμών

Ποιες είναι εκείνες οι τροφές που βοηθούν στους τραυματισμούς και πως γενικά η διατροφή  βοηθάει στην αποκατάσταση των τραυματισμών;

Είσαι από τα άτομα εκείνα που η γυμναστική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Σου αρέσουν όλα τα είδη , ανάλογα τη διάθεση σου και το απολαμβάνεις. Και όμως, με μία φορά που δεν έκανες καλό ζέσταμα, ή έκανες απότομη κίνηση, ή ακόμα και να μην έκανες καλές διατάσεις στο τέλος, ο τραυματισμός ήρθε! Σίγουρα ο φυσικοθεραπευτής σου θα κάνει το θαύμα του, η αγωγή που θα σου δώσουν θα σε βοηθήσει, τι γίνεται όμως με τη διατροφή σου εκείνες τις μέρες;

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Συνήθως , οι μυϊκοί πόνοι δεν είναι όλοι το ίδιο, και δεν οφείλονται όλοι στο ίδιο.

  • Υπάρχει ο οξύς μυϊκός πόνος, που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια η αμέσως μετά από την άσκηση και οφείλεται συνήθως στη συσσώρευση άχρηστων προϊόντων στους μυς , όπως γαλακτικού οξέος
  • Υπάρχει ο μυϊκός πόνος που μας πιάνει συνήθως στο πρώτο 48ωρο και χαρακτηρίζεται από μείωση της δύναμης και της απόδοσης των μυών
  • Υπάρχει η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της μυικής θλάσης, όπου έρχεται ρήξη των μυϊκών ινών, συνήθως από υπερβολικά έντονη σύσπαση ή υπερβολική διάταση.
  • Τέλος υπάρχει και η μυϊκή κράμπα, σύσπαση του μυός μας συνοδευόμενη από πόνο χωρίς να το επιδιώξουμε.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σίγουρο είναι πως επισκεπτόμαστε έναν ειδικό για την αντιμετώπιση του πόνου. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς όμως διατροφικά για να βοηθήσουμε αυτήν την κατάσταση;

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών;

Σε περίπτωση που ο τραυματισμός σε αναγκάζει να παραμείνεις ακίνητος για λίγο , αυτόματα έχεις και σχετική απώλεια μυϊκής μάζας. Εάν μειώσεις ταυτόχρονα και την κατανάλωση της πρωτεΐνης , έχεις μειωμένη αναδόμηση του συνδετικού ιστού. Θα πρέπει λοιπόν, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη να παραμείνει σε κανονικά επίπεδα για να έχεις αποφυγή της απώλειας μυϊκού ιστού και περιορισμό της φλεγμονής. Θα πρέπει ο διατροφολόγος να μοιράσει την πρωτεΐνη στα γεύματα της ημέρας σου ανάλογα με τις διατροφικές σου ανάγκες.

Μία άλλη πολύ σημαντική επιλογή είναι η γλυκοζαμίνη, η οποία περιέχεται στο υγρό της άρθρωσης και συμμετέχει στο σχηματισμό των τενόντων και συνδέσμων. Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης θα βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της άρθρωσης και ίσως βοηθήσουν και στο γρήγορο ανασχηματισμό του οστού. Καλύτερη επιλογή είναι γλυκοζαμίνη φυτικής προέλευσης.

Τι έχεις να πεις τώρα που θα μάθεις πως η βιταμίνη C που είναι από τις πιο γνωστές βιταμίνες στην διατροφή μπορεί μας να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμών και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία επούλωσης; Και αυτό γιατί, η βιταμίνη συνθέτει νέες πρωτεΐνες για το δέρμα, τους τένοντες και τους συνδέσμους, ενώ διατηρεί υγιείς τους χόνδρους και τα οστά. Συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου και συμβάλει στην αναδόμηση του τραυματισμένου ιστού ενώ μειώνει τη φλεγμονή και βοηθάει στην αποκατάσταση. Θα το πετύχεις προσθέτοντας στη διατροφή σου εσπεριδοειδή, χρωματιστές πιπεριές , ντομάτες, μπρόκολα.

Μη ξεχνάς και τα ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα οξέα , εκτός από τα οφέλη για την υγεία μας, βοηθούν τους συνδέσμους να είναι εύκαμπτοι ενώ μειώνουν την πιθανότητα της φλεγμονής. Μπορείς να καταναλώσεις ψάρια , καρύδια , σπόρους chia , κ.α. Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν πως τα ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν τη σύνθεση μυϊκής πρωτεΐνης και περιορίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας λόγω της ακινητοποίησης.

Επίσης , άλλη μία βιταμίνη , η βιταμίνη D , μαζί με το ασβέστιο. Σε περιπτώσεις που έχει επιβαρυνθεί το κόκκαλο , αυτά τα δύο συμμετέχουν στη μυϊκή συστολή οπότε θεωρούνται απαραίτητα για την αποκατάσταση μετά από τραυματισμό. Αυξάνουμε την κατανάλωση γαλακτοκομικών, λαχανικών, ψαριών, ξηρών καρπών και τα προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D.

Οι φυτικές ίνες , με τη σειρά τους, σε βοηθάνε στην επούλωση και τη μυϊκή αποκατάσταση. Άρχισε να καταναλώνεις φρούτα, λαχανικά , προϊόντα ολικής αλέσεως.

Έρευνα επίσης έδειξε πως η χορήγηση κρεατίνης βοήθησε τους μύες να επισκευαστούν από μόνοι τους πιο γρήγορα και αύξησε τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα. Βέβαια, όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθούνται ύστερα από την καθοδήγηση του διατροφολόγου και του θεράποντα ιατρού!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media