More
  ΑρχικήFitnessΠως να κάνεις την άσκηση συνήθεια σε 6 βήματα

  Πως να κάνεις την άσκηση συνήθεια σε 6 βήματα

  Αν ρωτήσετε τον οποιονδήποτε που έκανε μια δραστική αλλαγή στη ζωή του όσο αφορά την αλλαγή στο σώμα του, θα σας πει πως η συνέπεια αποτελεί το θεμέλιο για την οποιαδήποτε μακρυπρόθεσμη επιτυχία!

  Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

  Όλοι γνωρίζουμε πως η συνέπεια στην τακτική σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η υπομονή αποτελούν τα μυστικά της συνταγής που λέγεται : “μεταμόρφωση του εαυτού σου”! Παρ’ολα αυτα μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας ακόμη και η παραμικρή αλλαγή φαντάζει βουνό με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για την υιοθέτηση νέων συνηθειών και τρόπου ζωής.

  - Advertisement -

  Όσο αφορά το κομμάτι της άσκησης, το να εστιάσουμε στη θετική πλευρά της, πως το σώμα μας θα γίνει πιο υγιές, λειτουργικό στην καθημερινότητα και δυνατό χωρίς πόνους, θα κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη υπόθεση. Ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να επιβραβεύει τις ευχάριστες εμπειρίες αυξάνοντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και σεροτονίνης.

  Μαθαίνοντας τον εαυτό σας πως να απολαμβάνει τα οφέλη και τη διαδικασία της άσκησης, θα αυξήσετε τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης με αποτέλεσμα η άσκηση να γίνει μια ανταμείβουσα εμπειρία και συνήθεια της ζωής σας. Με τον τρόπο αυτό όσο περισσότερο θα ασκείστε τόσο καλύτερα θα νιωθετε! Αυτός ο κύκλος είναι ικανός να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια αλλαγή συμπεριφοράς ως προς την αντιμετώπισή μας στον υγιεινό τρόπο ζωής.

  Χρησιμοποιείστε τα παρακάτω 6 βήματα για να γίνει η άσκηση τρόπος ζωής καθώς επίσης και μια απαραίτητη καθημερινή συνήθεια!

  Πείτε ένα μπράβο στον εαυτό σας

  Δώστε στον εαυτό σας μια επιβράβευση, μια μικρή ανταμοιβή σίγουρα λεκτικά σε κάθε τέλος προπόνησης ή προγραμματίστε να δίνετε ένα μικρό δωράκι κάθε τέλος εβδομάδας εαν κι εφόσον έχετε ολοκληρώσει το πλάνο των προπονήσεων όπως είχε προγραμματιστεί. Αυτό δε σημαίνει φυσικά οτι επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με πολλές λιχουδιές για το λόγο ότι όσα κάψαμε θα τα πάρουμε πίσω ούτε οτι πρέπει να ξεμείνετε απο λεφτα αγοράζοντας συνέχεια πράγματα.

  Ένα ωραίο γεύμα με φίλους, μια αγορά ενός ρούχου, μια θεραπεία σώματος για να ξεκουραστείς από τις προπονήσεις, μια βόλτα, οτιδήποτε σου αρέσει μπορεί να αποτελέσει επιβράβευση. Η ανταμοιβή αυτή στον εαυτό μας ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου αποτελώντας κι ένα πολύ καλό κίνητρο να μη σταματήσετε ποτέ την εκγύμναση.

  Προγραμματίστε τις προπονήσεις σας

  Εαν αφήνετε το πρόγραμμα της καθημερινότητας να σας παρασύρει είναι απόλυτως φυσιολογικό να μη βρίσκετε ποτέ χρόνο και διάθεση να ασχοληθείτε με την εκγύμναση. Εαν όμως αποτελέσει και αυτό μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων δύσκολα θα μείνει εκτός προγράμματος.

  Αφιερώστε χρόνο, όπως τοποθετείτε στην ατζέντα σας όλες τις υποχρεώσεις και δραστηριότητες, να προγραμματίσετε και να τοποθετήσετε και την προπόνηση μέσα στο εβδομαδιαίο πλάνο και ακόμη καλύτερα να είναι συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Γιατι… πέρα απο τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας έχουμε υποχρέωση στον εαυτό μας να ασχοληθούμε με την υγεία του. Οπότε….ατζέντα ανα χείρας, προγραμματισμός ωρων και…όλα θα γίνουν αυτόματα μετα!

  Εγγραφείτε σε κάποιο άθλημα – Θέστε στόχους

  Υπάρχουν δύο τύποι στόχων : ο τελικός στόχος και ο στόχος της εκμάθησης. Ως τελικό στόχο ορίζουμε το αποτέλεσμα απο μία πορεία, πχ. Η ολοκλήρωση ενός μαραθωνίου. Ο στόχος της εκμάθησης είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε και οι μικροί στόχοι που θα καταφέρνουμε για να πετύχουμε τον τελικό στόχο.

  Η εγγραφή σε κάποιο άθλημα κάνει τη “δουλειά” πιο εύκολη καθώς για την εκμάθηση αυτού αναγκαστικά περνάμε από το στόχο της εκμάθησης μέχρι να φτάσουμε στο τελικό στόχο μας. Είναι αυτό που λέμε “σε πάει απο μόνο του” σε αυτό που θέλει κάποιος να πετύχει. Απο την άλλη ,ακόμη κι αν δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε καποιο άθλημα, συζητήστε με τον γυμναστή – στρια τους στόχους σας έτσι ώστε να σας βοηθήσει να περάσετε μέσω της εκμάθησης στον τελικό σας στόχο.

  Αλλάξτε νοοτροπία

  Αντί να προσπαθείτε να μιμηθείτε και να μοιάσετε στα επεξεργασμένα σώματα που εμφανίζονται στα social media , δείτε τις δικές σας προσωπικές ανάγκες. Εστιάστε στο τι χρειάζεστε εσεις (πχ. Καλή φυσική κατάσταση, ποιότητα ζωής, δυνατό και λειτουργικό σώμα στην καθημερινότητα, κτλ) και όχι στο τι παρουσιάζεται στο διαδίκτυο που τις περισσότερες φορές αποτελεί αποτέλεσμα επεξεργασίας των media και όχι πραγματικότητα και που στην ουσία δεν αποτελεί και τη δική σας ανάγκη καθώς όλοι είμαστε ξεχωριστοί και έχει ο καθένας τις δικές του ανάγκες.

  Καταγράψτε την πρόοδό σας

  Είναι σημαντικό , όπως στο σχολείο μας παίρναμε τους ελέγχους προόδου, να βλέπεται κάπου και τη δική σας πρόοδο κάτι που θα σας κάνει να μη θέλετε να σταματήσετε. Βρείτε λίγα λεπτά και αφιερώστε μετά το τέλος της προπόνησης να καταγράψετε τις προπονήσεις σου και το τί διαφορετικό μπορεί να πετύχατε τη σημερινή μέρα. Απο μόνο του αυτό αποτελεί κίνητρο για να συνεχίσετε και θα έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε απο που ξεκινήσατε και που βρίσκεστε.

  κυκλικη προπονηση οφελη

  Βρείτε συνοδοιπόρο στο ταξίδι σας

  Τα πάντα γίνονται πιο εύκολα στη ζωή μας όταν τα μοιράζεσαι! Ετσι, μια αλλαγή στη ζωή όπως η εκγύμναση ως τρόπο με μέρος της ζωής μας θα γίνει πιο εύκολη αν είναι παρέα με κάποιον-α. Βρείτε ένα φίλο, το σύντροφο, το παιδί σας ,οποιονδήποτε μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε αυτό και πορευτείτε παρέα. Είναι κάτι που θα σας δώσει κίνητρο, κουράγιο για τις ημέρες που θα είστε έτοιμοι να πείτε “δε μπορώ” ενώ οι προπονήσεις θα είναι ένα ευχάριστο κομμάτι της ημέρας.

  Όπως σε όλα τα πράγματα, η υπομονή, η επιμονή και ο χρόνος είναι που δίνουν μόνιμα αποτελέσματα και μας φέρνουν πιο κοντά στους στόχους μας! Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου και αυτός θα σε επιβραβεύσει!

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τελικά καίνε λίπος τα βάρη; Αυτή είναι η απάντηση

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Χριστίνα Βασιλειάδου

  Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε