...
Αρχική Blog Fitness Δερματικές μολύνσεις στο γυμναστήριο: 10 συμβουλές για να τις αποφύγετε
Δερματικές μολύνσεις στο γυμναστήριο: 10 συμβουλές για να τις αποφύγετε

Δερματικές μολύνσεις στο γυμναστήριο: 10 συμβουλές για να τις αποφύγετε

Κάθε μέλος ενός γυμναστηρίου ξεκινά την προπόνησή του με σκοπό να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση και την υγεία του. Οι περισσότεροι όμως ασκούμενοι αγνοούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ένα γυμναστήριο όσον αφορά τις δερματικές μολύνσεις, αλλά και την νόσηση από κάποια ασθένεια. Η παραμονή στο γυμναστήριο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας μπορεί να οδηγήσει  σε δυσάρεστα και αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε.

Γράφει η Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Όσοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο σπανίως σκέφτονται ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο, μύκητα ή ιό όμως ο κίνδυνος υπάρχει. Σύμφωνα με μελέτες τα όργανα γυμναστικής, όπως και τα ελεύθερα βάρη αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη και την μετάδοση πολλών μικροβίων με συχνότερα τον σταφυλόκοκκο και συγκεκριμένα τον χρυσίζων σταφυλόκοκκο και την σαλμονέλα.

Θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί πως στα ελεύθερα βάρη και στα στατικά ποδήλατα υπάρχουν κατά μέσο όρο 360 φορές περισσότερα μικρόβια από ότι στο καπάκι της τουαλέτας; Κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτες. Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα όργανα του γυμναστηρίου κάθε ώρα, καθημερινά, θα καταλάβει πως είναι εύκολο θα μεταδοθεί μια μόλυνση ανάμεσα στα εκατοντάδες μέλη του γυμναστηρίου, αν όλα αυτά τα μηχανήματα δεν απολυμαίνονται. Επιπλέον ο ιδρώτας διευκολύνει την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών μέσω του δέρματος, ιδιαίτερα όταν δεν γίνεται χρήση ατομικής πετσέτας από κάθε μέλος.

«Τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες που προκαλούν δερματικές μολύνσεις, χρειάζονται θερμούς, υγρούς χώρους όπως τα καλυμμένα με ιδρώτα μηχανήματα γυμναστικής και τα ντους στα αποδυτήρια». «Αν λοιπόν οι ασκούμενοι δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν προβλήματα στο δέρμα όπως θηλώματα, μυρμηγκιές, μυκητιάσεις, μολυσματικό κηρίο (είναι μία επιφανειακή μόλυνση στο δέρμα) κ.λπ.»

Μην περπατάτε ξυπόλητοι στα ντους των αποδυτηρίων, διότι στο μπάνιο λόγω της υγρασίας αυξάνεται ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων και ιδιαίτερα των μυκήτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τί πρέπει λοιπόν να κάνετε;

Οι δερματολόγοι μας απαντούν :

  • Να παίρνετε μαζί σας πάντα μία πετσέτα και να την απλώνετε στα μηχανήματα προτού ξεκινήσετε την άσκηση. Φροντίστε μόνο να την βάζετε από την ίδια πλευρά σε όλα τα μηχανήματα.
  • Να φοράτε άνετα ρούχα που απορροφούν τον ιδρώτα, ώστε να μην δημιουργηθεί «υγρό» περιβάλλον για την ανάπτυξη δερματικών λοιμώξεων.
  • Να πλένετε τα χέρια σας μετά το τέλος της προπόνησής σας, καθώς επίσης και τα ρούχα και την πετσέτα σας. Μην τα φορέσετε / χρησιμοποιήσετε για δεύτερη φορά. Υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων.
  • Να κάνετε ντους αμέσως μετά την προπόνηση. Μην αφήσετε τα ρούχα και ειδικά τα εσώρουχα να στεγνώσουν πάνω σας. Ιδιαίτερα στις γυναίκες υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση ουρολοίμωξης.
  • Φορέστε καθαρά και στεγνά ρούχα.
  • Μην περπατάτε ξυπόλητοι στα ντους των αποδυτηρίων, διότι στο μπάνιο λόγω της υγρασίας αυξάνεται ο πολλαπλασιασμός των μικροβίων και ιδιαίτερα των μυκήτων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • Όταν είναι εφικτό, να χρησιμοποιείτε δικό σας εξοπλισμό (π.χ. στρώμα για τη γιόγκα), τον οποίο θα μεταφέρετε κάθε φορά από το σπίτι σας.
  • Να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια αντισηπτικά και να απολυμαίνετε τα μηχανήματα πριν από κάθε χρήση.
  • Μην αφήνετε πιθανά τραύματα εκτεθειμένα. Καλύψτε τα με επιθέματα και αποφύγετε το υδρομασάζ και την σάουνα.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας πρέπει να εξετάζεται από δερματολόγο. Μην αμελείτε τον τακτικό έλεγχο του δέρματός σας και σε περίπτωση ακόμα και μιας ανεξήγητης κοκκινίλας ή ερεθισμού επισκεφτείτε το δερματολόγο σας. Οι δερματικές λοιμώξεις μπορούν να εξελιχθούν σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι απαραίτητα στοιχεία.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Γεωργία Τσίρου, Απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18280900/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21356432/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25479039/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30285824/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15785141/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27658767/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10823006/

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media