...
Αρχική Blog Fitness Aυξημένο λίπος στο συκώτι: Πως με την άσκηση θα το αντιμετωπίσεις
Aυξημένο λίπος στο συκώτι: Πως με την άσκηση θα το αντιμετωπίσεις

Aυξημένο λίπος στο συκώτι: Πως με την άσκηση θα το αντιμετωπίσεις

Η άσκηση ως μη φαρμακευτική παρέμβαση σε άτομα με λιπώδες ήπαρ. Μείωσε αισθητά το λίπος του συκωτιού σου, απλα ξεκινώντας γυμναστική.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (θα αναφέρεται παρακάτω ως NAFLD) είναι μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας παγκοσμίως, η συχνότερη σε κάποιες χώρες, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας.

Γράφει ο Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

Οι ασθενείς που έχουν αρκετό λίπος στο συκώτι, στην πλειονότητά τους είναι ασυμπτωματικοί ή με ελάχιστα συμπτώματα και η νόσος αποκαλύπτεται σε κάποια βιοχημική εξέταση (ή βιοψία).

Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (φλεγμονώδης μορφή της NAFLD) αναφέρεται παρακάτω ως NAFH. Η NAFH εξελίσσεται σε κίρρωση (15% – 20%), ενώ δεν είναι σπάνια και η ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου.

διαφορα στο υγιη συκωτι και στο συκωτι με λιπος

Πως δημιουργείται το λίπος στο συκώτι;

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τo αυξημένο λίπος του συκωτιού μας, είναι η παχυσαρκία, πιθανώς μέσω ανάπτυξης της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί στη συσσώρευση λίπους στα ηπατοκύτταρα μέσω δύο κυρίως μηχανισμών:

  • Της λιπόλυσης, που αυξάνει την ποσότητα των ελεύθερων λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία,
  • Της δημιουργούμενης υπερινσουλιναιμίας.

Πως βοηθάει η γυμναστική;

Είναι κοινώς αποδεκτό, πως με την άσκηση αυξάνεται η χρησιμοποίηση των λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενέργειας. Ωστόσο η αύξηση στην οξείδωση των λιπαρών οξέων δεν σημειώνεται λόγω της αύξησης της διαθεσιμότητάς τους από το λιπώδη ιστό, αλλά λόγω της βελτίωσης του μηχανισμού οξείδωσης ΕΝΤΟΣ των κυττάρων.

Η σωματική αδράνεια και η μειωμένη καρδιοαναπνευστική ικανότητα έχουν συσχετιστεί με αυξημένη σοβαρότητα της NASH (στεατοηπατίτιδα – η φλεγμονώδης μορφή της NAFLD).

Μεταξύ των παχύσαρκων ατόμων, τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή έχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν λιπώδες συκώτι σε σύγκριση με σωματικά δραστήρια άτομα αντίστοιχου βάρους.

Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μέσω της άσκησης, η οποία ορίζεται ως μια προγραμματισμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη σωματική δραστηριότητα με συγκεκριμένη ένταση, συχνότητα και διάρκεια, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην NAFLD.

συκωτι με πολυ λιπος

Ταυτόχρονα, η άσκηση μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε ασθενείς με NASH, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Η American Gastroenterological Association, η American Association for the Study of Liver Diseases και το American College of Gastroenterology συνιστούν τη σωματική άσκηση ως θεραπεία για το NAFLD.

Οι τρέχουσες συστάσεις διευκρινίζουν πως τόσο η αερόβια άσκηση όσο και η άσκηση με αντιστάσεις έχουν σημαντικό λόγο ύπαρξης στην ζωή των ανθρώπων με NAFLD, η καθεμία με τον τρόπο της.

Τι έδειξαν οι έρευνες

Οι Eckard et al. πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σχετικά με την επίδραση 6 μηνών διαφόρων τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης.

Σε αυτή τη δοκιμή, το αποτέλεσμα μιας μέτριας αγωγής άσκησης (20 έως 60 λεπτά, 4-7 ημέρες/εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης τόσο της προπόνησης με αντίσταση όσο και της αερόβιας άσκησης) με ή χωρίς διατροφική παρέμβαση (χωρίς δίαιτα έναντι δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και μέτρια δίαιτα σε λιπαρά/χαμηλούς υδατάνθρακες) συγκρίθηκε με μια ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε καμία παρέμβαση.

Σε κάθε μία από τις ομάδες παρέμβασης υπήρξε σημαντική μείωση στο NASH! Ομοίως, μια τυχαιοποιημένη δοκιμή ελέγχου (RCT) σε 31 ασθενείς με NASH ανέφερε ότι 48 εβδομάδες εντατικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής (μέτριας έντασης άσκηση με στόχο >200 λεπτά την εβδομάδα & ελεγχόμενη δίαιτα) οδήγησαν σε μείωση 2-4 βαθμών στο NAS στη βιοψία ήπατος μετά την παρέμβαση, μια πραγματικά μεγάλη μείωση μείωση.

Μια άλλη μελέτη αξιολόγησε 120 υποψηφίους που ενθαρρύνθηκαν να κάνουν αερόβια άσκηση και να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων σε 25 θερμίδες/κιλό, αφού η βιοψία ήπατος έδειξε τουλάχιστον 30% στεάτωση. Σε επαναλαμβανόμενη βιοψία μετά από 10 εβδομάδες παρέμβασης, η στεάτωση βελτιώθηκε στους 9 στους 10 ασθενείς.

Από αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην αναστροφή της ιστολογικά αποδεδειγμένης λιπώδους νόσου του ήπατος.

Ωστόσο, επειδή συμπεριλήφθηκαν και διατροφικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην απώλεια βάρους, αυτές οι μελέτες δεν παρέχουν άμεσες ενδείξεις ότι η επίδραση στο συκώτι προήλθε από την άσκηση ή μέσω της επίδρασης της απώλειας βάρους.

Τα οφέλη της άσκησης στα άτομα με λιπώδες ηπαρ

Από τη διαθέσιμη βιβλιογραφία, είναι προφανές ότι η σωματική άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην NAFLD. Διάφορα πρωτόκολλα αερόβιας προπόνησης και προπόνησης με αντίσταση έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος μέσω

  • βελτίωσης στην αντίσταση στην ινσουλίνη,
  • αύξησης των κατεχολαμινών (ορμονών – αδρεναλίνη-νοραδρεναλίνη-ντοπαμίνη)
  • αύξηση στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων του ήπατος,
  • βελτίωση στη μιτοχονδριακή λειτουργία του ήπατος και
  • ενεργοποίηση των χημικών και κυτταρικών αμυντικών αποκρίσεων.

Αυτά τα δεδομένα δικαιολογούν τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές που προτείνουν ένα σχήμα άσκησης που ταιριάζει με τις ατομικές ικανότητες και προτιμήσεις του ασθενούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η μακροπρόθεσμη συνέπεια με έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής!

Οπότε, αν διαπιστώσουμε οτι έχουμε αυξημένο λόπος στο συκώτι μας δεν ξεχνάμε να:

  • Γυμναστούμε 3 με 5 φορές την εβδομάδα
  • Συμπεριλάβουμε στην εκγύμνασή μας τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως αερόβια προπόνηση και τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα προπόνηση με αντιστάσεις, πάντα με την καθοδήγηση ενος γυμναστή
  • Έχουμε προοδευτική αύξηση της επιβάρυνσης
  • Καλή προθέρμανση με δυναμικές διατάσεις
  • Κάνουμε περισσότερα βήματα μέσα στην ημέρα μας
  • Φροντίσουμε την ψυχολογία μας
  • Φροντίσουμε τη διατροφή μας!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  Τι είναι και πως φεύγει το Υποδόριο και το Σπλαχνικό Λίπος

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Παύλος Κοθωνίδης, Γυμναστής, Καβάλα

Ακολούθησε τον Παύλο στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media