Αρχική Διατροφή Πως επιδρά μια χημική δίαιτα στον οργανισμό μας

Πως επιδρά μια χημική δίαιτα στον οργανισμό μας

Είναι σαφές ότι κάθε «θαυματουργή» δίαιτα, εφόσον λέγεται και χημική δίαιτα θεωρείται από πολλά άτομα ως η κατάλληλη για να χάσουν εύκολα κιλά, ως δια μαγείας. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να χάνει κάποιος γρήγορα κιλά για όσο διάστημα ακολουθεί μια τέτοια δίαιτα. Ξαναπαίρνει όμως αμέσως βάρος μόλις την σταματήσει.Έχοντας υπόψη ότι τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών είναι χημικές ουσίες, θα πρέπει να δεχτούμε ότι οτιδήποτε τρώμε έχει χημική σύσταση.

Σαν «χημικές» ορίζονται οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε λίπη και πρωτεΐνες . Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν ‘χημικές’ αντιδράσεις στον οργανισμό όπως είναι ο σχηματισμός κετονικών σωμάτων. Ονομάζονται πιο σωστά κετογονικές δίαιτες. Όλες οι κετογονικές δίαιτες είναι και αυστηρά υποθερμιδικές.

Οι κετογονικές δίαιτες κατά συνέπεια είναι ανθυγιεινές και συντελούν στην εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και είναι δύσκολο να ακολουθηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποκλείουν συνήθως ορισμένες ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, πατάτες, ψωμί ,όσπρια). Αυτό που επιτυγχάνουν είναι η απώλεια μυϊκού ιστού και υγρών και όχι η απώλεια λίπους. Έχει βρεθεί ότι ένα άτομο που αδυνάτησε με χημική δίαιτα κατά δέκα κιλά, έχασε μόνο ένα κιλό από το λίπος που είχε συσσωρευμένο στο σώμα του, δηλαδή είχε απώλεια του λιπώδους ιστού 10%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες να συρρικνώνονται και να χάνεται μέρος  μυϊκού τόνου .

Όταν οι υδατάνθρακες λείπουν από τον οργανισμό τότε χρησιμοποιούνται τα λίπη για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή για καύσιμα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό έχουμε μια αύξηση της απώλειες ενέργειας στον οργανισμό (περίπου 150 kcals ανά ημέρα), ενώ οι οπαδοί της διαιτας αυτής υποστηρίζουν ότι τα κετονικά σώματα σχετίζονται με τον περιορισμό της όρεξης.

Τα κετονικά σώματα που παράγονται σαν μεταβολικά προϊόντα μπορεί να διαταράξουν την οξεοβασική ισορροπία και να οδηγήσουν σε κετοξέωση. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Εκτός όμως από τη σωστή σωματική μας υγεία η χημική δίαιτα είναι πολύ επικίνδυνη και για την ψυχική μας ισορροπία, που κινδυνεύει από την στέρηση που υφίσταται το άτομο κατά το διάστημα που διαρκεί η δίαιτα. Συχνά η γρήγορη επανάκτηση των χαμένων κιλών προκαλεί απογοήτευση. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες (στέρησης και απογοήτευση) μπορεί να προκληθούν κρίσεις βουλιμίας, κατάθλιψη και διάφορα άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Συμπερασματικά οι δίαιτες αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και δεν πρέπει να ακολουθούνται γιατί θέτουν την υγεία μας σε κίνδυνο.

Η σωστή απώλεια βάρους:

Είναι γνωστό ότι για να έχουμε καλή υγεία αλλά και για να χάσουμε βάρος, πρέπει να τρεφόμαστε σωστά. Επιβάλλεται το διαιτολογικό μας πρόγραμμα να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Το ανθρώπινο σώμα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο χημείας.  Κάθε είδος  διαιτολογίου περιλαμβάνει συνδυασμούς τροφίμων και έχει την σωστή αναλογία των  θρεπτικών συστατικών με βάση διάφορων χημικών διεργασιών στον οργανισμό.

Έτσι κάθε διαιτολόγιο θα πρέπει να αποτελεί πλήρες εξατομικευμένο μέρος του κάθε διαιτούμενου

Πολλές φορές οι χημικές δίαιτες διαφημίζονται ότι αλλάζουν το μεταβολισμό μας. Αυτό είναι μύθος. Ο μεταβολισμός μας δεν αλλάζει ακολουθώντας κάποια δίαιτα χημική “θαυματουργή” δίαιτα . Μόνο σε περίπτωση προβλήματος στους ενδοκρινείς αδένες συμβαίνει αυτό .

Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να αλλάξει ακολουθόντας ένα σωστά ισορροπημένο διαιτολόγιο και κάνοντας καθημερινά κάποια συστηματική άσκηση.

Αντιθέτως, με τις αλλεπάλληλες δίαιτες και τις αυξομειώσεις βάρους ο μεταβολισμός μας μειώνεται και μπλοκάρει.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

ΠΗΓΗ: www.dietology.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

συνταγές με μπρόκολο

3 συνταγές με μπρόκολο που θα σας ενθουσιάσουν

Μπρόκολο με το ζόρι, δεν γίνεται. Αν, όμως, του δίνατε μια ευκαιρία να αναδείξει τη νοστιμιά του σε συνδυασμό με άλλες τροφές, μπορεί και...

Ακολουθήστε μας

89,170ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,051ΑκόλουθοιΑκολουθήστε