Αρχική Fitness Πολλές επαναλήψεις και λίγα κιλά για μυική γράμμωση;

Πολλές επαναλήψεις και λίγα κιλά για μυική γράμμωση;

Σίγουρα όλοι θα έχουμε ακούσει το εξής: Για όγκο κάνε λίγες επαναλήψεις με πολλά κιλά και εκτέλεσε τις αργά, αντίθετα πολλές επαναλήψεις για γράμμωση και βάλε λίγα κιλά. Η όχι;

Σε αυτό τα άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με την μυϊκή γράμμωση και τον ΜΥΘΟ με τις πολλές επαναλήψεις για γράμμωση.

Tι είναι μυϊκή γράμμωση;

Μυϊκή γράμμωση / άλιπη μυϊκή μάζα, είναι η αυξημένη υπερτροφία η οποία έχει αναπτυχθεί σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστού του λίπους.

Ο ορισμός τα λέει όλα: αυξημένη υπερτροφία. Πως είναι δυνατόν να υπάρξει αυξημένη υπερτροφία από την στιγμή που κάνουμε πολλές επαναλήψεις με λίγα κιλά; ( Και όταν λέμε πολλές επαναλήψεις εννοούμε προφανώς το εύρος των 15-20 επαναλήψεων).  Εδώ και δεκαετίες η επιστήμη έχει καταλήξει στα πρωτόκολλα που ενεργοποιούν την μυϊκή υπερτροφία: 8-12 επαναλήψεις  στο 65-87% και πλέον η σύγχρονη αθλητική επιστήμη τονίζει και επισημαίνει και την ενασχόληση με πιο μεγάλες εντάσεις στα βάρη οι οποίες αγγίζουν πρωτόκολλα μυϊκής δύναμης, 4-6 επαναλήψεις.

επαναλήψεις γράμμωση

Καμία έρευνα δεν μας έχει δείξει σημαντικές διαφορές στην αύξηση της μυϊκής μάζας  κάνοντας πολλές επαναλήψεις. Φαίνεται ότι από μόνη της η αυξημένη αιμάτωση  των μυών (Pump), αποτέλεσμα των πολλών επαναλήψεων  δεν διεγείρει από μόνη της την υπερτροφία.

- Advertisement -

Επίσης καμία έρευνα δεν μας έχει δείξει ότι πραγματοποιώντας πολλές επαναλήψεις , θα κινητοποιηθούν λιπαρά οξέα απ’ τον  οργανισμό, συνεπώς με τις πολλές επαναλήψεις  δεν οδηγούμαστε στον μηχανισμό καύσης λίπους για την παραγωγή ενέργειας. Ο λιπώδης ιστός είναι γνωστό πως ‘’καταναλώνεται’’ μόνο όταν βρισκόμαστε σε θερμιδικό έλλειμμα μέσω της διατροφής και σε προπονήσεις  είτε άμεσα μέσω χαμηλής έντασης  αερόβιας είτε έμμεσα μέσω  υψηλής έντασης αναερόβιας άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Αυτος είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσεις το σωματικό σου λίπος

Συμπέρασμα

Επομένως, θα μπορούσαμε να μην αναλύσουμε καν τον λόγο που οι πολλές επαναλήψεις δεν οδηγούν σε μυϊκή γράμμωση και αυτό γιατί δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν αυτήν την θεωρία, παρ’ όλα αυτά η αθλητική φυσιολογία  έχει την εξήγηση της  ώστε να αντικρούσει τον μύθο αυτό, με τον τρόπο που αναλύσαμε παραπάνω.

Άρα ο συνδυασμός προπόνησης με βάρη ,με τα πρωτόκολλα της υπερτροφίας , η αερόβια και αναερόβια προπόνηση και πάνω απ ‘όλα η σωστή διατροφή είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στο να γραμμώσουμε μυϊκά και όχι οι πολλές επαναλήψεις με λίγα κιλά.

Δες και άλλα άρθρα του Φραγκίσκου ΕΔΩ

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Λουγιάκης Φραγκίσκος ,Γυμναστής -Χανιά   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Muffins

Muffins με νιφάδες βρώμης και μήλα έτοιμα σε 15 λεπτά

Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για εύκολα και υγιεινά muffins με νιφάδες βρώμης και μήλα. Μπορείτε να τα δώσετε για κολατσιό στα παιδιά αλλά...