Personal Training ή Group Training: Τι να προτιμήσω;

Personal Training ή Group Training: Τι να προτιμήσω;

Να προτιμήσω την ομαδική ή την ατομική άσκηση; Μάθε τι οφέλη έχει το personal και το group training και ποιο να διαλέξεις από τα δύο.

Όταν ξεκινάτε το ταξίδι σας στη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωσή σας: η ατομική άσκηση ή τα ομαδικά μαθήματα;

Γράφει η Νάντια Μαρκοπούλου, Γυμνάστρια, Αθήνα

Τα καλά νέα είναι ότι μια τέτοια απόφαση είναι πιο εύκολη από ότι νομίζετε…

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Personal Training

Η ατομική άσκηση (ή αλλιώς personal training) με έναν άρτια καταρτισμένο γυμναστή περιλαμβάνει την ατομική εκγύμνασή σας υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού.

personal training οφελη

Πλεονεκτήματα και οφέλη:

 • Αποκλειστική και αδιάκοπη προσοχή στραμμένη σε εσάς. Κάτι τέτοιο συντελεί στην αποφυγή λάθους τεχνικής, στην πρόληψη τραυματισμών και στη βελτιστοποίηση των συνεδριών άσκησης.
 • Το personal training είναι κατάλληλο σε περιπτώσεις ειδικών απαιτήσεων, όπως ύπαρξη τραυματισμών, μυοσκελετικών περιορισμών, προβλημάτων υγείας.
 • Αναγνώριση των προσωπικών σας αδυναμιών, αναγκών, και προτιμήσεων και διαμόρφωση ενός στοχευόμενου προγράμματος με βάση αυτών.
 • Βολικές ώρες και τόπος για τον ασκούμενο άσκηση, αφού τους παράγοντες αυτούς τους καθορίζετε εσείς. Αυτό ως όφελος, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα ώστε να μπορέσετε να διατηρήσετε μια συνέχεια στον νέο αυτό τρόπο ζωής, και να επιτύχετε τα θεμιτά αποτελέσματα.
 • Κατάλληλο για κάθε επίπεδο ασκούμενου.
 • Ανάπτυξη μιας νέας κοινωνικής σχέσης. Σταδιακά θα αντιληφθείτε ότι ο προσωπικός σας γυμναστής, είναι κάτι πολύ παραπάνω από γυμναστής. Είναι ένας καινούριος φίλος, που πολλές φορές έχει και την ιδιότητα του «ψυχολόγου» σας, με τις συνεδρίες σας να γίνονται σταδιακά ολοένα και πιο θεραπευτικές.

personal trainer

Μειονεκτήματα:

 • Το κύριο πράγμα από το οποίο αποθαρρύνονται στο personal training οι περισσότεροι είναι η τιμή. Ωστόσο, η άσκηση, (προσωπική ή μη) πρέπει να εκλαμβάνεται ως επένδυση και αυτό διότι για κάθε ευρώ άσκησης, γλιτώνετε τα διπλά χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πιο συγκεκριμένα, η άσκηση μπορεί να θεωρηθεί ως φυσικό «φάρμακο», που δεν έχει παρενέργειες, και βοηθά άμεσα και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις σε ψυχολογικών – ψυχικών, σωματικών, πνευματικών, παθολογικών, μυοσκελετικών, αλλά και κοινωνικών αναγκών.

 • Σε σπάνιες περιπτώσεις ορισμένοι άνθρωποι νιώθουν αποθάρρυνση και πίεση από το γεγονός ότι κάποιος θα έχει στραμμένη την προσοχή τους αποκλειστικά πάνω τους. Αυτό βέβαια αποτελεί μια πρόκληση για τον ασκούμενο, που στην προσπάθειά του να την ξεπεράσει πραγματοποιεί ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης του εαυτού του.
 • Περιορισμένη ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, αφού οι συνεδρίες περιλαμβάνουν μόνο εσάς και τον γυμναστή σας.

Group Training

Τα ομαδικά μαθήματα (ή αλλιώς group training) προσφέρουν μια αρκετά διαφορετική εμπειρία άσκησης. Πραγματοποιούνται σε ειδικές αίθουσες ή εξωτερικούς χώρους, καθοδηγούμενες από κάποιον ειδικό, και περιλαμβάνουν «ομάδες» ανθρώπων που ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα.

group-training

Πλεονεκτήματα και οφέλη:

 • Ευχάριστο περιβάλλον δεδομένης της μουσικοκεντρικής «φύσης» των ομαδικών μαθημάτων και της ύπαρξης άλλων ατόμων στον χώρο. Κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση παρακίνησης του ασκούμενου και τη διατήρηση του ενδιαφέροντός του.
 • Συντελεί στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων και στη δημιουργία φίλων, αφού η άσκηση γίνεται σε ομάδες.
 • Υπάρχουν ομαδικά μαθήματα με διαφορετικές προσεγγίσεις, που αφορούν κάθε επίπεδο ασκούμενου και μπορούν να καλύψουν προσωπικές προτιμήσεις.
 • Όφελός το μικρότερο κόστος σε σχέση με την ατομική εκγύμναση.

Μειονεκτήματα

 • Η εξέλιξη των ομαδικών τάξεων θα εξαρτηθεί από την ομάδα ως σύνολο, και η ταχύτητα που ακολουθείται μπορεί να μην είναι η ιδανική για εσάς. Με άλλα λόγια μπορεί να νιώσετε ότι το τμήμα σας προχωρά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά για εσάς και να αρχίσετε να νιώθετε ότι απομακρύνεστε από τις ανάγκες/προτιμήσεις σας.
 • Προσαρμογή στο ωράριο πραγματοποίησης των ομαδικών μαθημάτων.
 • Υψηλότερος κίνδυνος τραυματισμών, ειδικότερα σε περιπτώσεις ύπαρξης μυοσκελετικών περιορισμών ή τραυματισμών, και αρχάριων ασκούμενων.

Επομένως, τι να προτιμήσω;

Αφού είδαμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του Presonal και Group Training, πάμε να δούμε πως μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο είδος προπόνησης για εμας.

Σε γενικές γραμμές, για όσους έχουν εξειδικευμένους στόχους και προτιμήσεις, περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, μυοσκελετικούς (ή άλλου τύπου) περιορισμούς, ή χαμηλή εξοικείωση με τη σωστή εφαρμογή τεχνικής, είναι προτιμότερο να καθοδηγηθεί από κάποιον ειδικό μέσω του personal training, συζητώντας τα παραπάνω.

Για όσους δεν περιορίζονται από κάποιον τραυματισμό, επιθυμούν απλά να εντάξουν περισσότερο την κίνηση στη ζωή τους, και να βελτιώσουν την κατάσταση της φυσικής τους υγείας, αναπτύσσοντας παράλληλα την κοινωνικότητά τους, τα ομαδικά μαθήματα μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή επιλογή επίσης.

Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη, είναι να φροντίσετε η επιλογή που θα διαλέξετε να σας αρέσει και να «βολεύει» το πρόγραμμά σας.

Όσο πιο ευχάριστα νιώθετε κατά τη διάρκεια της άσκησής σας και όσο πιο πολύ ταιριάζει στο καθημερινό σας πρόγραμμα, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να τη διατηρήσετε!

 

Γιατί οχι και τα δύο

Επιπλέον, μια καλή λύση, θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός της προσωπικής εκγύμνασης με ενα γυμναστή και της ομαδικής άσκησης.

Ειδικότερα, θα μπορούσε κανείς να ακολουθεί 2-3 φορές την εβδομάδα personal training, υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, προκειμένου να εστιάσει στην κάλυψη των αναγκών και προτιμήσεών του, και να ακολουθεί 2-3 φορές την εβδομάδα μαθήματα με group training, με στόχο να αυξήσει τις εβδομαδιαίες ώρες φυσικής δραστηριότητας και να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση περαιτέρω.

Τέλος, η βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης είναι ένα όμορφο και ιδιαίτερο ταξίδι! Και σε αυτό το ταξίδι οφείλετε να δοκιμάσετε, να πειραματιστείτε, και να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας προκειμένου να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και σας αρέσει!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι είναι πιο σημαντικό; Η ένταση ή η διάρκεια της προπόνησης;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

personal trainer αθηνα

Νάντια Μαρκοπούλου, Γυμνάστρια, Αθήνα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media

Χρήσιμα Link