...
Αρχική Blog Fitness Ποια είναι τα οφέλη αν περπατάς 30-60 λεπτά την ημέρα εκτός ότι καις θερμίδες
Ποια είναι τα οφέλη αν περπατάς 30-60 λεπτά την ημέρα εκτός ότι καις θερμίδες

Ποια είναι τα οφέλη αν περπατάς 30-60 λεπτά την ημέρα εκτός ότι καις θερμίδες

Το να είναι κανείς φυσικά δραστήριος είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει για την υγεία του. Το καθημερινό περπάτημα 30 με 60 λεπτά είναι μία από αυτές τις φυσικές δραστηριότητες που είναι εύκολα προσβάσιμες από όλους. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης μπορούν με το περπάτημα να βελτιώσουν την υγεία τους.

Γράφει ο Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα

Σύμφωνα με μεγάλους οργανισμούς υγείας, μερικές από τις οδηγίες που δίνονται  είναι:

  • Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται περισσότερο και να κάθονται λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έστω μία μικρή δραστηριότητα είναι καλύτερη από το τίποτα.
  • Για ικανοποιητικά οφέλη, οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά την εβδομάδα αερόβια φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης, ή 75 με 100 λεπτά έντονη, ή συνδυασμό των δύο.
  • Επιπλέον οφέλη επιτυγχάνονται με δραστηριότητες που ξεπερνούν τα 300 λεπτά μέτριας έντασης.
  • Η μυϊκή ενδυνάμωση που περιλαμβάνει όλες τις βασικές μυϊκές ομάδες, δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είναι επίσης δραστηριότητα που προσφέρει επιπλέον οφέλη.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, υπάρχουν πολλά είδη φυσικής δραστηριότητας. Ωστόσο, όταν απλοποιούνται αυτές οι οδηγίες σε αριθμό βημάτων, γίνονται πιο κατανοητές και στην περίπτωση που υπάρχει  δραστηριογράφος, πιο εύκολα μετρήσιμες. Συχνά λοιπόν η απλουστευμένη οδηγία που δίνεται είναι να πραγματοποιούνται 10.000 βήματα την ημέρα.

περπάτημα

Περπάτα 30 – 60 λεπτά την ημέρα

Αξίζει λοιπόν να εντάξει κάνεις το περπάτημα στην καθημερινότητά του για μια σειρά από λόγους:

Μειώνει το άγχος και φτιάχνει τη διάθεση

Σίγουρα θα έχεις νιώσει ότι μετά από μία αγχωτική ημέρα, το να περπατήσεις μπορεί να σε κάνει να χαλαρώσεις και να δεις τα πράγματα πιο θετικά. Φτιάχνει η διάθεσή σου, σε κάνει να σκέφτεσαι πιο καθαρά και να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις. Οι ενδορφίνες που εκκρίνονται βοηθούν στην αυτοπεποίθησή και στην επίτευξη των στόχων σου.

Μειώνει την πίεση, βελτιώνει τον ύπνο και σε γεμίζει ενέργεια

Είναι αποδεδειγμένο ότι εκείνοι που περπατούν συχνά κινδυνεύουν λιγότερο από εγκεφαλικά επεισόδια, ανακοπή και έχουν μειωμένη πίεση αίματος. Επιπλέον έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πιο ισχυρό ανοσοποιητικό. Ο ύπνος είναι πιο βαθύς και τα επίπεδα ενέργειας πιο υψηλά.

Αυτοί που περπατούν ζουν περισσότερο

Σύμφωνα με μια έρευνα (1) περπάτημα 3 χλμ την ημέρα μειώνει τους κινδύνους θνησιμότητας στο μισό. Σύμφωνα με μία άλλη (2), το να περπατάς αρκετά την ημέρα, ακόμα και σε χαμηλή ένταση, συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

περπατημα 30 - 60 λεπτα

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Το περπάτημα και γενικότερα η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του εντέρου και πολλών άλλων ειδών (3). Είναι επίσης ωφέλιμο και για εκείνους που δέχονται θεραπεία για τον καρκίνο, αυξάνοντας τις πιθανότητες ανάρρωσης και επιβίωσης.

Απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Περπάτα τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για να αποφύγεις, με καλές πιθανότητες, την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Αυτή η σύσταση αφορά άντρες και γυναίκες, υπέρβαρους ή όχι. το περπάτημα επίσης βοηθάει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα και σε εκείνους που ήδη πάσχουν από διαβήτη.

Είναι εύκολο να το ξεκινήσεις

Aυτό που χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι παπούτσια και απλά να βγεις από το σπίτι ή να περπατήσεις σε διάδρομο. Μπορείς να λάβεις τα οφέλη μοιράζοντας το χρόνο που περνάς περπατώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κάνοντας ένα μεγάλο περίπατο. Το σημαντικό είναι να μην περνάς το μεγαλύτερο χρόνο της ημέρας καθιστός.

Διακόπτει τη λιγούρα

Οι λιγούρες γενικά αποτελούν κακό νέο για εκείνους που προσπαθούν να χάσουν κιλά.  Συνήθως δε η λιγούρα συμβαίνει για φαγητά που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά ή έχουν πολλή ζάχαρη… Το περπάτημα λοιπόν μπορεί να μειώσει αυτή την ανάγκη, ακόμα και αν αυτό διαρκέσει μόνο 15 λεπτά.  Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι μπορεί να βοηθήσει και στη μείωση του σωματικού βάρους. Όχι μόνο επειδή αυξάνει το μεταβολισμό αλλά επειδή μειώνει και την όρεξη για ζάχαρη.

Περπάτημα μια ώρα: Πόσες θερμίδες καίω ;

Βοηθά στην πέψη

Η βόλτα μετά το γεύμα βοηθά στο να γίνει καλύτερα η πέψη. Σύμφωνα με μία έρευνα (4), το περπάτημα μετά από ένα γεύμα επιταχύνει το ρυθμό με τον οποίο οι τροφές κινούνται μέσω του στομάχου.

Συμπέρασμα

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο να βρίσκεται σε κίνηση. Είναι πολύ σημαντικό να το διατηρούμε υγιές και να βρίσκουμε χρόνο να το φροντίζουμε. Το καθημερινό περπάτημα 30-60 λεπτών είναι μία δραστηριότητα που η πλειοψηφία μας μπορεί να την εντάξει στη ζωή της. Ανεξάρτητα από τη φυσική σου κατάσταση και τις ώρες προπόνησης που δαπανάς ή όχι, είναι σημαντικό μέσα στην ημέρα να βρίσκεσαι σε κίνηση.

Πλέον μέσω της τεχνολογίας είναι πολύ εύκολο και να ελέγχουμε την καθημερινή μας δραστηριότητα, καταγράφοντάς τη. Αν λοιπόν κάνεις καθιστική δουλειά, βάλε μικρά διαλείμματα για να περπατήσεις. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει και επιπλέον θα ανταμειφθείς με καλύτερη κρίση και πνευματική διαύγεια.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ :

Το γρήγορο περπάτημα πόσα βήματα το λεπτό είναι;

Περπάτημα μια ώρα: Πόσες θερμίδες καίω ;

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Στέλιος Κωστάκης , Γυμναστής , Καλλιθέα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media