Αρχική Φυσικοθεραπεία Περιοστίτιδα κνήμης: Ένας συχνός τραυματισμός σε νέους δρομείς

Περιοστίτιδα κνήμης: Ένας συχνός τραυματισμός σε νέους δρομείς

Η Περιοστίτιδα κνήμης είναι ένας συχνός τραυματισμός σε αθλητές και κυρίως δρομείς. Ο διεθνής όρος είναι Medial Tibial Stress Syndrome ή Shin Splints. Ο όρος περιοστίτιδα είναι ένας γενικός όρος που έχει επικρατήσει, αλλά ίσως δεν είναι ο πλέον δόκιμος για να περιγράψει την πάθηση.
Πρόκειται για μια κατάχρηση υπέρχρησης και για αυτό ο όρος “Σύνδρομο Επώδυνης (Καταπόνησης) κνήμης” (σ.Ε.Κ)είναι ίσως πιο σωστός, γιατί στην ουσία η περιοστίτιδα αποτελεί το σύνολο μιας σειράς κλινικών σημείων και συμπτωμάτων, και είναι γενικά αποδεκτό ότι αποτελεί χαρακτηριστική παθολογία της περιφερικής κνήμης η οποία χαρακτηρίζεται από παθολογοανατομικές βλάβες του περιοστέου και των μαλακών μορίων της περιοχής.

Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί με κυριότερους:

🔸️Εμβιομηχανικές αποκλίσεις του άκρου πόδα ή του κάτω άκρου γενικότερα (ραιβογονία και περιοστίτιδα, βλαισογονία και περιοστίτιδα, στροφή κνήμης και περιοστίτιδα, πρόσθια στροφή μηριαίου, κοιλοποδία ή πλατυποδία και περιοστίτιδα, ανισοσκελία και περιοστίτιδα , διαταραχή του ελέγχου του άξονα οσφύ-λεκάνη-ισχίου),
🔸️Ανατομικοί παράγοντες του άκρου πόδα (υπερπρηνισμός και περιοστίτιδα , δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος), \
🔸️Αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΒΜΙ) -υπέρβαροι και περιοστίτιδα.
🔸️Μυικές ανισορροπίες (μεταξύ τετρακεφάλου και οπισθίων μηριαίων, δύσκαμπτοι οπίσθιοι ή και τετρακέφαλος, ανεπάρκεια του πυρήνα του κορμού και του ισχίου),
🔸️Ιστορικό προηγούμενου τραυματισμού,
🔸️Λάθη της προπόνησης,
🔸️Απότομη αύξηση συχνότητας, έντασης και όγκου προπόνηση (δρομείς και περιοστίτιδα: είναι πιο συχνή σε ερασιτέχνες και σε αθλητές που έχουν αυξήσει απότομα τον όγκο ή την ένταση της προπόνησης)
🔸️Έδαφος και τα Υποδήματα.
🔸️Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν την ‘’περιοστίτιδα’’ εν συγκρίσει με τους άνδρες. 🔎Η διάγνωση του συνδρόμου είναι κατά βάση κλινική.
.
⛑Η θεραπεία για την περιοστίτιδα κνήμης είναι κυρίως συντηρητική(Ξεκούραση, παγοθεραπεία, παυσίπονα, σωστό πρόγραμμα προπονήσεων, διόρθωση τυχών λαθών στην τεχνική του τρεξίματος,  διόρθωση εμβιομηχανικών παραγόντων από το κάτω άκρο  και μυική ενδυνάμωση).

Διάβασε ακόμα : Τι είναι ο παγωμένος ώμος ή αλλιώς Συμφυτική Θυλακίτιδα Ώμου ;

Χάρης Βαλσαμίδης – Φυσίατρος , Αττική (Βούλα)

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ξεκινήσεις δίαιτα

Μήπως αυτή είναι η στιγμή που περίμενες για να ξεκινήσεις να...

Πόσες φορές έχεις πει ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσεις δίαιτα; Πόσες φορές έχει πει ότι δεν έχεις χρόνο για να προσέξεις τη διατροφή σου; Μήπως...

Ακολουθήστε μας

88,416ΥποστηρικτέςΚάντε Like
25,529ΑκόλουθοιΑκολουθήστε