More
  ΑρχικήFitnessΔύναμη και μυϊκή ανάπτυξη: Ποιοι παράγοντες τις επηρεάζουν

  Δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη: Ποιοι παράγοντες τις επηρεάζουν

  Υπάρχει πολλές φορές το ερώτημα γιατί ένα άτομο αναπτύσσει δύναμη και μυϊκή μάζα γρηγορότερα από ένα άλλο, εφόσον εκτελούνται οι ίδιες ασκήσεις και ακολουθείται τo ίδιο πρόγραμμα προπόνησης. Πολλά άτομα αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν κάτι λάθος, επειδή δεν βλέπουν τα ίδια αποτελέσματα με κάποιο άλλο. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν έξι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του κάθε ατόμου να επιτύχει τη μυϊκή δύναμη και ανάπτυξη, και έχουμε λίγο ή καθόλου έλεγχο στους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες.

  Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την μυική ανάπτυξη και την δύναμη

  1. Τύπος Μυϊκών Ινών

  Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι ο τύπος των μυϊκών ινών. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μυϊκών ινών, που συχνά αναφέρονται ως «βραδείας σύσπασης» και «ταχείας σύσπασης». Οι μυϊκές ίνες βραδείας σύσπασης χρησιμοποιούνται καλύτερα για τις δραστηριότητες του καρδιαγγειακού συστήματος (αερόβιο).

  Παράγουν μικρά επίπεδα δύναμης για μεγάλες χρονικές περιόδους και επομένως είναι καλύτερα προσαρμοσμένες για τις δραστηριότητες αντοχής. Οι ίνες ταχείας σύσπασης χρησιμοποιούνται καλύτερα στις αναερόβιες δραστηριότητες. Παράγουν υψηλά επίπεδα δύναμης για μικρό χρονικό διάστημα και είναι καταλληλότερες για τις δραστηριότητες δύναμης, όπως η άρση βαρών.

  - Advertisement -

  Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες έχουν ίσο συνδυασμό μυϊκών ινών τόσο βραδείας όσο και ταχείας σύσπασης. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι κληρονομούν ένα μεγάλο ποσοστό μυϊκών ινών βραδείας σύσπασης που βελτιώνουν τις επιδόσεις τους σε δραστηριότητες αντοχής, όπως οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Οι περισσότεροι μαραθωνοδρόμοι παγκόσμιας κατηγορίας έχουν ένα πολύ υψηλό ποσό ινών βραδείας σύσπασης. Οι σπρίντερ παγκόσμιας κατηγορίας ή οι ποδοσφαιριστές, για παράδειγμα, έχουν μυϊκές ίνες σχετικά πιο ταχείας σύσπασης.

  Παρά το γεγονός ότι και οι δύο τύποι ινών ανταποκρίνονται θετικά σε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, οι μυϊκές ίνες ταχείας σύσπασης βιώνουν μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέγεθος των μυών και στη μυϊκή δύναμη, και έτσι μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερα ή/και πιο γρήγορα αποτελέσματα σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης.

  2. Ηλικία

  Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο έχουμε λίγο έλεγχο είναι η ηλικία. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος των μυών και τη δύναμη τους, ως αποτέλεσμα ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού προγράμματος ενδυνάμωσης. Ωστόσο, το ποσοστό της δύναμης και των μυϊκών κερδών φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από την ηλικία των 10 έως 20, τα χρόνια της γρήγορης ανάπτυξης. Μετά την επίτευξη της κανονικής σωματικής ωριμότητας, οι μυϊκές βελτιώσεις συνήθως δεν εμφανίζονται τόσο γρήγορα.

  3. Φύλο

  Το φύλο δεν επηρεάζει την ποιότητα των μυών μας, αλλά επηρεάζει την ποσότητα τους. Παρόλο που ο μυϊκός ιστός των ανδρών και των γυναικών είναι χαρακτηριστικά ο ίδιος, οι άνδρες έχουν γενικά περισσότερο μυϊκό ιστό από ότι οι γυναίκες, καθώς το μέγεθος των μυών αυξάνεται από την παρουσία της τεστοστερόνης, της ανδρικής ορμόνης. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι μύες, τόσο πιο δυνατό είναι το άτομο. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι άνδρες είναι δυνατότεροι από ότι οι περισσότερες γυναίκες.

  4. Τα Άκρα και το Μήκος των Μυών

  Ένας άλλος παράγοντας δύναμης που είναι φυσικά προσδιορισμένος είναι το μήκος των άκρων. Τα άτομα με κοντά άκρα τείνουν να είναι σε θέση να σηκώνουν περισσότερο βάρος εξαιτίας των πλεονεκτικών παραγόντων μόχλευσης (χέρια και πόδια). Ομοίως, διαφορές στην ανάπτυξη της δύναμης μπορεί να προκύψουν λόγω της μεταβολής του μήκους των μυών. Μερικοί άνθρωποι έχουν μακρούς μύες, και μερικοί άλλοι μικρούς. Τα άτομα με σχετικά μακρούς μύες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για ανάπτυξη μεγέθους και δύναμης από ότι τα άτομα με σχετικά μικρούς μύες.

  5. Το Σημείο της Ένωσης του Τένοντα

  Η μυϊκή δύναμη επηρεάζεται επίσης από το σημείο ένωσης του τένοντα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο Χ και ο Ψ έχουν το ίδιο μήκος χεριού και μυός. Ωστόσο, ο τένοντας του δικέφαλου του Χ ενώνεται με τον πήχη του μακρύτερα από την άρθρωση του αγκώνα, από ότι του Ψ. Αυτό είναι για τον Χ ένα εμβιομηχανικό πλεονέκτημα: είναι σε θέση να σηκώσει περισσότερο βάρος από τον Ψ στις ασκήσεις δικεφάλων.

  Άλλοι Σημαντικοί Παράγοντες

  Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα μας να αποκτήσουμε δύναμη και μυϊκή ανάπτυξη μέσω της προπόνησης. Να θυμάστε, όμως, ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων είναι η χρήση αργών, ελεγχόμενων κινήσεων άρσης μέχρι το σημείο εξάντλησης.

  Εκτός από τη χρήση μιας καλής τεχνικής, είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη όχι μόνο να προπονηθείτε με ένταση σε ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα, αλλά και να δώσετε στους μύες σας αρκετό χρόνο ανάπαυσης αναμεταξύ των προπονήσεων σας. Η υπερβολική προπόνηση είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν αρκετοί. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο όταν δεν ξεκουράζετε αρκετά τους μύες σας, αλλά και όταν προπονείστε με πολλά σετς και ασκήσεις για κάθε μυϊκή ομάδα.

  Ακόμη ένα λάθος που κάνουν αρκετά άτομα είναι να κάνουν το ίδιο πρόγραμμα ξανά και ξανά, ακόμη και αν έχουν φτάσει σε στασιμότητα. Κάθε φορά που 1) σταματάτε να κερδίζετε δύναμη η μυϊκό μέγεθος ή 2) βαριέστε, είναι σημαντικό να αλλάξετε το πρόγραμμα σας, έτσι ώστε να καταφέρετε την επίτευξη νέων αποτελεσμάτων.

  Έχουμε κληρονομήσει τους περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες που επηρεάζουν την δύναμη από τους γονείς μας, και έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο μέγεθος, στη δύναμη και στην εμφάνιση μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην σας γίνει έμμονη ιδέα το να προσπαθήσετε να μοιάσετε με ένα bodybuilder παγκόσμιας κλάσης ή με οποιοδήποτε άλλο που δεν είναι ο σωματότυπος σας. Δεν προοριζόμαστε όλοι για την ίδια εμφάνιση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσετε και να αποδεχθείτε τα χαρακτηριστικά και τον τύπο του σώματος σας έτσι ώστε να μπορείτε να αναπτύξετε ένα λογικό πρόγραμμα ειδικό για ρεαλιστικούς στόχους και προσωπικά συμφέροντα.

  Η γενετική διαδραματίζει σαφώς ένα σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην εμφάνιση σας, αλλά σίγουρα δεν καθορίζει πόσο συχνά ή καλά προπονείστε. Ακόμα κι αν έχετε γεννηθεί με μια γενετική προδιάθεση για να είστε υπέρβαροι ή αδύναμοι, ο τρόπος που ζείτε είναι αυτό που τελικά θα καθορίσει αν θα είστε fit και δυνατοί ή παχουλοί και αδύναμοι.

  Η προπόνηση με βάρη παρέχει πολλά σημαντικά οφέλη που δεν μπορούν να επιτευχθούν με οποιαδήποτε άλλη άσκηση ή δραστηριότητα. Σωματικά, τα οφέλη μιας συνεπούς προπόνησης δύναμης περιλαμβάνουν μια αύξηση στο μέγεθος των μυών και στη μυϊκή τόνωση, και την αύξηση της δύναμης των τενόντων, των οστών και των συνδέσμων. Η προπόνηση δύναμης έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία, καθώς αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Αν κατανοήσετε και αποδεχτείτε το σώμα σας, θα είστε σε θέση να εργαστείτε με αυτό και όχι ενάντια του. Ο καθένας μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη, την εμφάνιση και το επίπεδο απόδοσης του με την εφαρμογή ενός συνεπούς και αποτελεσματικού προγράμματος προπόνησης (και διατροφής).

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε