...
Αρχική Blog Διατροφή Οτι χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή ενυδάτωση
Οτι χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή ενυδάτωση

Οτι χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή ενυδάτωση

Η σημασία της ενυδάτωσης

Το νερό είναι για τον οργανισμό μας πολύτιμο, όσο και το οξυγόνο που αναπνέουμε! Γιατί δεν μπορούμε, κυριολεκτικά, να ζήσουμε περισσότερες από 2- 3 ημέρες χωρίς νερό; Η απάντηση θεωρείται αυτονόητη αν σκεφτούμε ότι από αυτό αποτελείται το 50-60% του σώματός μας!  Το νερό συμβάλλει ενεργά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη διαδικασία της πέψης, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Αν χάσουμε έστω και το 2% από αυτή την απαραίτητη «υγρασία» του οργανισμού, θα παρατηρήσουμε συμπτώματα όπως, έλλειψη συγκέντρωσης, αδυναμία μνήμης, μειωμένη απόδοση κατά την εργασία, το διάβασμα, ακόμα και την οδήγηση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να αποκαθιστούμε κάθε σταγόνα νερού που καθημερινά αποβάλλεται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.

Επιτέλους… ποικιλία!
Παλαιότερα λέγαμε ότι προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας είναι επιτακτική η πρόσληψη 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Οι συγκεκριμένες συστάσεις ανήκουν στην ιστορία και έρχονται ευχάριστα νέα για όσους θεωρούν απαραίτητη τη… γεύση στη ζωή τους!

Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα δεν μιλούν πλέον αποκλειστικά για πρόσληψη νερού, αλλά για πρόσληψη νερού μέσα από μια ποικιλία τροφίμων και ροφημάτων. Άλλωστε έχει υπολογιστεί πως το 20-30% των υγρών που χρειαζόμαστε καθημερινά προσλαμβάνεται από τα στερεά τρόφιμα (κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά), ενώ το υπόλοιπο 70-80% από το νερό και όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα που καταναλώνουμε μέσα στη μέρα.

Έτσι λοιπόν τα δεδομένα αλλάζουν και οι συστάσεις διαφοροποιούνται δίνοντάς μας τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τα οφέλη της ενυδάτωσης όχι μόνο καταναλώνοντας νερό, αλλά μία ποικιλία τροφίμων και ποτών που συνεισφέρουν σημαντικά στην αναπλήρωση της χαμένης «υγρασίας»!

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), επαρκής θεωρείται η πρόσληψη 2,5 και 2 λίτρων νερού ημερησίως για άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα, μέσω του πόσιμου νερού αλλά και άλλων ροφημάτων, όπως οι χυμοί, το γάλα, τα αναψυκτικά, ο καφές, το τσάι, καθώς και μέσω στερεών τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το γιαούρτι και οι σούπες.

3+1 λόγοι υπέρ της… «εναλλακτικής» ενυδάτωσης:


1.    Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως οι χυμοί, το γάλα, το τσάι και τα αναψυκτικά  αποτελούνται τουλάχιστον από 85% νερό αποτελώντας μια σημαντική πηγή υγρών. Τα αποτελέσματα μελετών μάλιστα δείχνουν πως η ύπαρξη ποικιλίας ροφημάτων, καθώς και η ευχάριστη γεύση τους οδηγεί τους ανθρώπους στο να πίνουν μέχρι και 50% περισσότερα υγρά συγκριτικά με όσους έχουν διαθέσιμο μόνο το νερό ως μέσο ενυδάτωσης.

2.    Πολλά ροφήματα παρέχουν στον οργανισμό μας ενέργεια απαραίτητη για τις καθημερινές μας δραστηριότητες, και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ηλεκτρολύτες, συμβάλλοντας στην κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών.

3.    Οι χυμοί φρούτων μπορούν να καλύψουν τη μία από τις πέντε μερίδες των φρούτων και λαχανικών που συστήνεται να καταναλώνουμε την ημέρα.

3+1. Και τα μη αλκοολούχα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σας, και ταυτόχρονα μπορούν να σας τονώσουν.

Η δίψα θέλει… πρόληψη!

Το ευρέως διαδεδομένο ρητό που λέει ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», στο θέμα της ενυδάτωσης του οργανισμού βρίσκει ακόμη σοφότερη εφαρμογή! Γι’ αυτό και με μία μόνο φράση θα μπορούσαμε να πούμε ότι, «των φρονίμων τα παιδιά, πριν διψάσουν, πίνουν!».

Η δίψα δεν είναι απλώς ένα αίσθημα, αλλά αποτελεί «σήμα κινδύνου», μαρτυρώντας πως τα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού έχουν μειωθεί και η ανάγκη για άμεση ενυδάτωση είναι επιτακτική. Στην πραγματικότητα, το αίσθημα της δίψας μαρτυρά πως είστε ήδη ήπια αφυδατωμένοι. Για το λόγο αυτό, μην περιμένετε να διψάσετε! Καταναλώστε νερό, επιλέξτε το αγαπημένο σας ρόφημα ή αναψυκτικό και χαρίστε προκαταβολικά στον οργανισμό σας το δώρο της ενυδάτωσης, όπως πρέπει να κάνουν πάντα… «των φρονίμων τα παιδιά»!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ : Διατροφή κατά του καρκίνου του μαστού

Αναστασία Παπαδοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media