...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Οστικό οίδημα: Τι είναι, θεραπεία και αντιμετώπιση
Οστικό οίδημα: Τι είναι, θεραπεία και αντιμετώπιση

Οστικό οίδημα: Τι είναι, θεραπεία και αντιμετώπιση

Με ποια θεραπεία να αντιμετωπίσω ενα οστικό οίδημα και πόσο χρόνο διαρκεί η αποκατάστασή του;

Το οστικό οίδημα ή αλλιώς οίδημα του μυελού των οστών δημιουργείται συνήθως μετά από τραυματισμό στο οστό. Ο τραυματισμός αυτός μπορεί να συνοδεύεται από κάταγμα αλλά μπορεί και όχι. Το οστικό οίδημα είναι λιγότερο σοβαρό από το κάταγμα σαν τραυματισμός από μόνο του.

Γράφει η Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα

Τι είναι το οστικό οίδημα

Όταν ακούμε την λέξη οίδημα το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην εικόνα ενός μαύρου και πρησμένου δέρματος. Στην περίπτωση όμως του οστικού οιδήματος αυτό δεν ισχύει.

Το οστό αποτελείται από πολλούς διαφορετικούς ιστούς. Καλύπτεται αρχικά από το περιόστεο και εκεί όπου ενώνονται τα οστά μεταξύ τους υπάρχει ένα στρώμα χόνδρου.

Το σημείο αυτό ονομάζεται υποχόνδριο οστό. Μέσα στο οστό στα πιο βαθιά στρώματα υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται μυελός. Περιλαμβάνει τον μυελό των οστών και έναν ινώδη ιστό που ονομάζεται δικτυωτός.

οστικο οιδημα θεραπεια και αντιμετωπιση

Στη περίπτωση του κατάγματος όλος ο δικτυωτός ιστός σπάει ενώ στο οστικό οίδημα υπάρχει τραυματισμός σε ένα μόνο κομμάτι του.

Ο όρος οστικό οίδημα είναι σχετικά καινούργιος και αυτό λόγω του ότι η διαγνωστική μέθοδος της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) έχει γίνει γνωστή και αυτή τα τελευταία χρόνια και ο μόνος τρόπος διάγνωσης οστικού οιδήματος είναι η MRI δεν γίνεται με ακτινογραφία όπως τα κατάγματα.

Κατηγορίες 

Τα οστικά οιδήματα διακρίνονται σε 5 κατηγορίες:

  • Πρωτοπαθή όπου η βλάβη είναι αγνώστου ή αβέβαιης βλάβης
  • Δευτεροπαθή όπου είναι αποτέλεσμα άλλων καταστάσεων όπως φλεγμονή, λοίμωξη, κακοήθεις, τραυματισμοί
  • Οστεονέκρωση όπου το οίδημα καταλήγει σε κατάρρευση του φλοιού και παραμόρφωση της άρθρωσης και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση
  • Παραδοσιακή οστεοπόρωση μονήρης ή πολλαπλή,  Εμφανίζεται κυρίως στο ισχίο αλλά και το γόνατο. Προσβάλλει άτομα από 30-70 ετών χωρίς εμφανή αιτιολογία
  • Παροδική οστεοπόρωση εγκυμοσύνης. Προσβάλλει νεαρές εγκύους συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και στην γαλουχία

Κλινική εικόνα 

Το πρωτοπαθές οιδημα στο οστό εμφανίζεται με πόνο στα κάτω άκρα και κυρίως στο ισχίο, γόνατο, αστράγαλο και άκρο πόδι. Ο ασθενής μπορεί να είναι ασυμπτωματικός σε κάποιες περιπτώσεις και να διαγνωστεί μόνο με μαγνητική τομογραφία (MRI).

Όταν όμως υπάρχουν συμπτώματα ο πάσχων αναφέρει πόνο αιφνίδιο πόνο μέτριο ή έντονο που σταδιακά αυξάνεται και επηρεάζει και την λειτουργικότητα του ατόμου όπου δυσκολεύεται στη βάδιση και γενικά στην φόρτιση του μέλους.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο πόνος δεν είναι συχνό φαινόμενο. Συνήθως δεν υπάρχει ιστορικό τραύματος.

Στην ψηλάφηση συνήθως υπάρχει πόνος και ιδιαίτερα στην πλήξη με το νευρολογικό σφυρί. Συνήθως το οστικό οίδημα συνοδεύεται από ανταλγική βάδιση και το εύρος κίνησης συνήθως δεν επηρεάζεται αλλά υπάρχει πόνος σε ακραία εύρη.

Ακόμα η δύναμη των μυών δεν επηρεάζεται συνήθως.

οστικο οιδημα

Αντιμετώπιση και θεραπεία οστικών οιδημάτων

Δείτε παρακάτω τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε για την αντιμετώπιση κατα τη θεραπεία του οστικού οιδήματος.

  • Ανάπαυση του μέλους
  • Χρήση πάγου συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα 10 με 15 λεπτά, κάθε 3-4 ώρες. Ο πάγος χρησιμοποιείται για 2-3 ημέρες από την ημέρα τραυματισμού ή μέχρι να υποχωρήσει το οίδημα.
  • Αποφόρτιση μέλους
  • Ηλεκτροθεραπεία για την μείωση του πόνου
  • Βιταμίνη K και C
  • Φυσικοθεραπεία που περιλαμβάνει χρήση ραδιοσυχνότητας και διαμαγνητικής αντλίας
  • Λήψη φαρμάκων μείωσης του πόνου
  • Η κατανάλωση ενός σημαντικού συστατικού του φρέσκου ανανά η Bromelain είναι ένα πρωτεϊνικό πεπτικό ένζυμο που βοηθά στην θεραπεία ποικίλων τραυματισμών συμπεριλαμβανομένων και των οστικών οιδημάτων.
  • Κάποιες φόρες ανάλογα τις συμβουλές του ιατρού συνιστάται περπάτημα με πατερίτσες

Χρόνος αποκατάστασης

Το πόσο γρήγορα θεραπεύεται το οστικό οίδημα εξαρτάται καθαρά από τη σοβαρότητα του αρχικού τραυματισμού αν υπάρχει.

Συνήθως όμως τα συμπτώματα αργούν να υποχωρήσουν και συνήθως διαρκούν από 3-18 μήνες. Πρόσφατη μελέτη των Bocks SS et all βρήκαν σε κάποιες έρευνες πως ο χρόνος αποκατάστασης κυμαίνεται σε 11-16 μήνες follow up με MRI έλεγχο και σε ποσοστό 88% και σε άλλες από 6-12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Σε ποιους τραυματισμούς βάζουμε ζεστά επιθέματα και σε ποιους κρύα;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media