Αρχική Φυσικοθεραπεία Οστεοαρθρίτιδα : Τι είναι; Τι Συμπτώματα έχει; Πως να την προλάβω;

Οστεοαρθρίτιδα : Τι είναι; Τι Συμπτώματα έχει; Πως να την προλάβω;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια και προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση των αρθρώσεων και της σπονδυλικής στήλης, χαρακτηρίζεται από προοδευτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και τη δημιουργία νέου οστού (οστεόφυτα).

Η  οστεοαρθρίτιδα είναι όχι μόνο η συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων, αλλά και μια από τις συχνότερες παθήσεις του ανθρώπου.Η συχνότητά της αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας,έτσι ώστε μετά τα 65 χρόνια, 3 στα 4 άτομα πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι ακόμα γνωστά. Οι κυριότεροι  παράγοντες κινδύνου είναι: Παχυσαρκία, συνδέεται στενά με την οστεοαρθρίτιδα, κυρίως με την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι:1) Πόνος στην άρθρωση που πάσχει. Στα αρχικά στάδια εμφανίζεται συνήθως μετά από κούραση και έντονη δραστηριότητα, διαρκεί μερικές εβδομάδες και υποχωρεί με ξεκούραση και απλά αναλγητικά φάρμακα. Σε προχωρημένα όμως στάδια ο πόνος γίνεται  μόνιμος με κάθε κίνηση της άρθρωσης και υπάρχει ακόμα και στην ανάπαυση. 2) Δυσκαμψία, η δυσκολία δηλαδή στη κίνηση μετά από ακινησία.  Η δυσκαμψία αυτή στην αρχή είναι ήπια και υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά, αλλά προοδευτικά γίνεται έντονη, μόνιμη και τελικά η άρθρωση χάνει την πλήρη κινητικότητα της. 3) Κριγμός: είναι ένας ήχος που ακούει ή αισθάνεται ο ασθενής  όταν κινεί την άρθρωση 4) Διόγκωση της άρθρωσης και παραμόρφωση της άρθρωσης, που αναπτύσσεται σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης.

🆘️Για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας συνιστάται
✅διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους, (Ο έλεγχος του βάρους είναι σημαντικός καθότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας. Η αύξηση του βάρους αυξάνει την πίεση στις αρθρώσεις όπως τα γόνατα και το ισχίο. Εάν αυτές οι αρθρώσεις έχουν είδη προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει τον πόνο.)
✅ αποφυγή χρήσης σε υπερβολικό βαθμό μία συγκεκριμένη άρθρωση,
τακτική άσκηση

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

- Advertisement -

Χάρης Βαλσαμίδης – Φυσίατρος , Αττική (Βούλα)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεροί Ώμοι

Ανατομία ώμου και 6 ασκήσεις για αύξηση όγκου

Αν γνωρίσετε την ανατομία ώμου καλύτερα, θα είστε σε θέση να χτίσετε καλύτερους και πιο ολοκληρωμένους ώμους! Δείτε παρακάτω τις κατάλληλες ασκήσεις. Οι μύες των...