...
Αρχική Blog Διατροφή Όσα πρέπει να ξέρεις για την πρώτη επίσκεψη σου σε διαιτολόγο
Όσα πρέπει να ξέρεις για την πρώτη επίσκεψη σου σε διαιτολόγο

Όσα πρέπει να ξέρεις για την πρώτη επίσκεψη σου σε διαιτολόγο

Απώλεια βάρους ή κάτι άλλο; Μάθε τι να περιμένεις απο έναν/μια διαιτολόγο διατροφολόγο στη πρώτη σου επίσκεψη.

Το επάγγελμα του διαιτολόγου – διατροφολόγου συχνά ταυτίζεται με τον αποκλεισμό αρκετών τροφών και αγαπημένων γεύσεων, με στερητικές ολιγοθερμιδικές δίαιτες, εξεζητημένες αγορές, άνοστα φαγητά ή σνακ, και φυσικά με την απώλεια βάρους, που όμως δεν ενδιαφέρει ή δεν αφορά τον καθένα.

Ομολογουμένως, η διατροφή αποτελεί και ανέκαθεν αποτελούσε βασικό εργαλείο διαχείρισης βάρους, το επάγγελμα όμως του διαιτολόγου – διατροφολόγου υφίσταται για να παρέχει επιστημονική ενημέρωση και πρακτικές διατροφικές λύσεις στο άτομο που το απασχολεί η σχέση του με το φαγητό, που μπορεί να βιώνει κάποιο πρόβλημα υγείας ή να ενδιαφέρεται να τροποποιήσει τη σύσταση του σώματος του.

Ο/η διαιτολόγος – διατροφολόγος είναι ο επιστήμονας υγείας ο οποίος ή η οποία:

  • Έχει σπουδάσει την επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας.
  • Έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  • Μπορεί να διαθέτει μικρή ή μεγάλη εμπειρία, γενική ή εξειδικευμένη, για παράδειγμα στην αθλητική ή κλινική διατροφή.
  • Γνωρίζει τι εστί υγεία αλλά και παθοφυσιολογία ασθενειών.
  • Έχει γνώση των επιστημονικών συστάσεων για πρόληψη ή θεραπεία κάποιας νόσου, διαταραχής ή δυσανεξίας, και γνωρίζει τους τρόπους που οι συστάσεις μεταφράζονται σε πρακτικές λύσεις με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη βελτίωση του βάρους, της σύστασης του σώματος και των δεικτών υγείας.

Πρώτη επίσκεψη στον διαιτολόγο

Ο/η διαιτολόγος – διατροφολόγος όμως δε γνωρίζει τα ακόλουθα για εσάς, και τα συζητά μαζί σας στην πρώτη επίσκεψη:

  • Τους διατροφικούς σας προβληματισμούς, ερωτήματα, ανησυχίες ή ιδιαιτερότητες.
  • Τυχόν θέματα υγείας.
  • Το ωράριο και τις συνήθειες ύπνου, που αλληλεπιδρούν με τις συνήθειες διατροφής και άσκησης.
  • Τον εν γένει τρόπο ζωής σας.
  • Τις γευστικές σας προτιμήσεις ή το αν μαγειρεύετε.
  • Τον στόχο σας: βελτίωση δεικτών υγείας και διαχείριση διαταραχής ή νόσου, βελτίωση διατροφικών συνηθειών και ευζωία, απώλεια ή πρόσληψη σωματικού βάρους, αλλαγή σύστασης σώματος, βελτίωση ποσοστού σωματικού λίπους, αύξηση μυϊκής μάζας, βελτίωση αθλητικής επίδοσης, κ.α.

Επίσης, ο/η διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη καλύτερα εάν γνωρίζει σε γενικές γραμμές:

  • Τα ωράρια ύπνου και σπουδών ή εργασίας, τα οποία επιδρούν πολλαπλώς στις διατροφικές σας συνήθειες.
  • Τυχόν οικονομικές δυσκολίες και άρα ανάγκη για πιο οικονομικές διατροφικές λύσεις, σπιτικές ή απ’ έξω.
  • Την ψυχολογική σας διάθεση ή κατάσταση, οφειλόμενη σε ενδογενείς ή εξωγενείς (περιβαλλοντικούς) παράγοντες, όπου σαφώς και δεν καλείται να βγάλει άκρη, ωστόσο αντιλαμβάνεται ποιες πρακτικές διατροφικές συμβουλές δύνανται να σας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό.

Όλα αυτά θα μάθει από εσάς κυρίως κατά την πρώτη συνεδρία αλλά και στην πορεία της συνεχιζόμενης διατροφικής παρακολούθησης, είτε ρωτώντας σας είτε ακούγοντας όσα οικειοθελώς μοιραστείτε μαζί του.

Η πρώτη επίσκεψη στον διαιτολόγο – διατροφολόγο συνήθως διαρκεί 45 λεπτά έως 1 ώρα ή και περισσότερο και περιλαμβάνει:

  • Συλλογή διατροφικού και ιατρικού ιστορικού
  • Ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος, βάρος κ.α.)
  • Ανάλυση σύστασης σώματος*, τυπικά με την απλή και γρήγορη μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης, που προσδιορίζει με ακρίβεια το συνολικό και διατμηματικό ποσοστό λιπώδους ιστού και μυϊκής μάζας, και σας επιτρέπει να γνωρίσετε το σώμα σας
  • Συζήτηση για διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες βάσει ωραρίου και τρόπου ζωής, για πρόσβαση σε σπιτικό φαγητό, κ.α., που εν μέρει αποτελεί και την έναρξη της διατροφικής εκπαίδευσης.
  • Ο διατροφολόγος συνεργάζεται μαζί σας προκειμένου να σας βοηθήσει στην πορεία επίτευξης του στόχου σας με τρόπους πρακτικούς και εφικτούς.

*Ο κάθε εξοπλισμός που πραγματοποιεί ανάλυση σύστασης σώματος έχει ορισμένες προδιαγραφές και μπορεί να απαιτεί, παραδείγματος χάρη, αποχή από φαγητό και νερό 3-4 ώρες πριν τη μέτρηση.

Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος ενημερώνει περί αυτού εκ των προτέρων. Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να φέρετε τις πρόσφατες διαγνωστικές σας εξετάσεις στην πρώτη συνεδρία, εφόσον υπάρχουν και ιδίως εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η πρώτη συνεδρία οφείλει να ολοκληρώνεται με στοχοθεσία και εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο που καλό είναι να επιμεληθεί ο διατροφολόγος εν συνεχεία και εν ηρεμία, και να σας το αποστείλει το πολύ εντός 24 ωρών.

Η αξία της διατροφικής παρακολούθησης

Το διαθεωρητικό μοντέλο αλλαγής συμπεριφοράς (transtheoretical model of change) αναφέρει πως από τη στιγμή που κάποιος σκέφτεται να κάνει κάτι για τη διατροφή του, μέχρι τη στιγμή που πρακτικά θα το επιδιώξει, μπορεί να μεσολαβήσουν ακόμη και 6 μήνες.

Η πρακτική αυτή επιδίωξη βρίσκει εφαρμογή καταρχήν στην παρουσία του πελάτη στο γραφείο του διατροφολόγου ο οποίος καλείται να βοηθήσει τον άνθρωπο που έχει έναν στόχο, συνάμα αμφιβόλου προτεραιότητας.

Η υγεία όμως δεν πρέπει να έρχεται δεύτερη, αφού τα επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν τον πρώτιστο ρόλο της διατροφής όχι απλώς στην επίτευξη ευζωίας αλλά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών που αποτελούν βασικά αίτια θνησιμότητας παγκοσμίως.

Είναι αρκετή η μία και μοναδική διατροφική συνεδρία;

Μακάρι να ήταν. Ακριβώς όπως με ένα ιδιαίτερο μάθημα ξένης γλώσσας ή οδήγησης δεν μπορεί κανείς να αποκτήσει τις συγκεκριμένες δεξιότητες, έτσι και εν μία νυκτί δεν είναι εφικτό να φτάσει κάποιος στον διατροφικό του στόχο ή να τροποποιήσει προς το καλύτερο τις συνήθειες τρόπου ζωής.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους, ένας όμως είναι το ότι το άτομο που θα φάει υγιεινά ή θα ασκηθεί μία συγκεκριμένη μέρα δεν πρόκειται να δει πρακτικά οφέλη στον καθρέφτη ή στο νούμερο της ζυγαριάς, του ρούχου ή του εργαστηριακού ελέγχου την επομένη ημέρα της συνεδρίας άσκησης ή των ορθών διατροφικών επιλογών, γεγονός που το αποθαρρύνει.

Να σημειωθούν ωστόσο τα άμεσα οφέλη καταρχήν της διατροφής στην ύπαρξη κινήτρου και την ομαλότερη πεπτική λειτουργία, αλλά και επίσης της άσκησης στην παραγωγή ενδορφινών που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και ψυχολογία.

Βάσει ερευνών, η πλήρης υιοθέτηση μιας νέας συνήθειας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 2 μήνες (66 ημέρες για την ακρίβεια) έως και 254 ημέρες, γεγονός που καταδεικνύει τόσο τη διαφορετικότητα του κάθε ατόμου και από πόσους διαφορετικούς παράγοντες αυτή επηρεάζεται, όσο και την αναγκαιότητα για συνεχιζόμενη εξατομικευμένη διατροφική παρακολούθηση και μέσω αυτής την ενθάρρυνση απόκτησης μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό, δίχως τύψεις ή απαγορεύσεις, με τα εργαλεία που διαθέτει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος και χρησιμοποιεί καταλλήλως στην πορεία του χρόνου για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

 

Απο την Ιωάννα ΑδαμίδουΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος υπεύθυνη του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πηγές:

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media