Αρχική Διατροφή Οι ιδιότητες του κουρκουμά και τα οφέλη στην υγεία μας

Οι ιδιότητες του κουρκουμά και τα οφέλη στην υγεία μας

Πολλές μελέτες υψηλής ποιότητας δείχνουν ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο.

Ακολουθούν τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που έχει ο κουρκουμάς για την υγεία:

1. Ο κουρκουμάς περιέχει βιοδραστικές ενώσεις με ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες

Συγκεκριμένα περιέχει την κουρκουμίνη, μια ουσία με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

2. Η κουρκουμίνη είναι μια φυσική αντιφλεγμονώδης ένωση

Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει σε πολλές κοινές δυτικές ασθένειες. Η κουρκουμίνη μπορεί να καταστείλει την λειτουργία πολλών μορίων που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή.

3. Ο κουρκουμάς αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του σώματος

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες από μόνη της, αλλά επίσης διεγείρει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματός σας.

4. Η κουρκουμίνη ενισχύει τον νευροτροφικό παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο, ο οποίος συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία εγκεφάλου και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων

Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα της εγκεφαλικής ορμόνης BDNF, η οποία αυξάνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και καταπολεμάει διάφορες εκφυλιστικές διεργασίες στον εγκέφαλο.

5. Η κουρκουμίνη κατά κανόνα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η κουρκουμίνη έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορους παράγοντες που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Βελτιώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου και είναι ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και αντιοξειδωτικό.

6. Ο κουρκουμάς μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη (και ίσως ακόμη και στη θεραπεία) του καρκίνου

Η κουρκουμίνη οδηγεί σε πολλές αλλαγές σε μοριακό επίπεδο που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και ίσως ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου.

7. Η κουρκουμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Η κουρκουμίνη μπορεί να διαπεράσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε διάφορες βελτιώσεις στην παθολογική διαδικασία της νόσου Alzheimer.

8. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα ανταποκρίνονται πολύ καλά στα συμπληρώματα κουρκουμίνης

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αρθρώσεων. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματική από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

9. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη έχει απίστευτα οφέλη κατά της κατάθλιψης

Μια μελέτη σε 60 άτομα με κατάθλιψη έδειξε ότι η κουρκουμίνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με γνωστό αντικαταθλιπτικό φάρμακο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης.

10. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην καταπολέμηση των χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία

Λόγω των πολλών θετικών της επιδράσεων στην υγεία, όπως η πιθανότητα πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου, η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλλει στην μακροζωία.

Μετάφραση : iatropedia.gr

Πηγή: https://www.healthline.com

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

γεύματα στην ημέρα

3 ή 6 γεύματα μέσα στην ημέρα ;

Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί γύρω από τη διατροφή είναι αμέτρητες. Λογικό αφού η διατροφή αποτελεί κύριο παράγοντα της υγείας και της ευεξία μας. Ένας από τους περισσότερο συνηθισμένους προβληματισμούς αφορά τη δομή της ημερήσιας δίαιτας και συγκεκριμένα τη συχνότητα και το μέγεθος των γευμάτων. Έξι μικρά συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα λοιπόν η τρία μεγάλα;

Ακολουθήστε μας

89,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,058ΑκόλουθοιΑκολουθήστε