...
Αρχική Blog Διατροφή Κουρκουμάς: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητες του πιο υγιεινού μπαχαρικού
Κουρκουμάς: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητες του πιο υγιεινού μπαχαρικού

Κουρκουμάς: Τι είναι και ποιες οι ιδιότητες του πιο υγιεινού μπαχαρικού

Ο κουρκουμάς αποτελεί φυσικό βότανο και μπαχαρικό με πολλές ιδιότητες και η ονομασία του είναι Curcuma Longa. Το πικάντικο αυτό μπαχαρικό μαζί με άλλα μπαχάρια, χαρακτηρίζει το ινδικό φαγητό και έχει πολύτιμες ιδιότητες καθώς ενισχύει την υγεία μας χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει.

Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Τι είναι ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα ποώδες φυτό με προέλευση από τροπικές περιοχές της Νότιας Ασίας και της Πολυνησίας. Ευδοκιμεί σε χώρες με υψηλή βροχόπτωση και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες όπως η Ινδία.

Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι η ρίζα και βασικά όλο το ρίζωμα. Μετά τη συλλογή τους καθαρίζονται, αποξεραίνονται και θρυμματίζονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η πορτοκαλί / κίτρινη σκόνη.

τι ειναι ο κουρκουμας και ποιες οι ιδιοτητες του

Διατροφική αξία του κουρκουμά 

Το ισοδύναμο του κουρκουμά αντιστοιχεί συνήθως σε ένα κουταλάκι του γλυκού ( περίπου 3 γραμμάρια) και η διατροφική του αξία είναι μηδενική σε θερμίδες, 2 γραμμάρια σχεδόν υδατάνθρακας ( τα απλά ζάχαρα είναι σχεδόν 0,1 γραμμάριο), 0,3 σχεδόν γραμμάρια πρωτεΐνη, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, και άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Οι κυριότερες δραστικές ουσίες του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη και το αιθέριο λάδι του. Η κουρκουμίνη είναι μια ουσία που ανήκει στα κουρκουμινοειδή και έχει εξαιρετική προστατευτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για την καλύτερη απορρόφηση της  χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το μαύρο πιπέρι.

Πως χρησιμοποιείται 

  • Ως έγχυμα ή αφέψημα
  • Ως προσθήκη στο γάλα
  • Ως μπαχαρικό σε κρέας, ψάρι και κοτόπουλο
  • Σε λαχανικά
  • Σε διάφορες σάλτσες
  • Σε διάφορα smoothies και τσάι
  • Στη μαγειρική ενισχύοντας τη γεύση και δίνοντας χρώμα στο φαγητό
  • Ως αρωματική ουσία λόγω του αιθέριου λαδιού του
  • Ακόμα και ως καλλυντικό

μως καταναλωνουμε τον κουρκουμα

Οφέλη και ιδιότητες του κουρκουμά

  • Έναντι της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου

Οι νόσοι αυτοί χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος. Η κουρκουμίνη έχει συσχετιστεί θετικά με την αντιμετώπιση τους, με πιθανή μείωση της κολίτιδας, ενώ έχει θετικά αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται μαζί με τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

  • Έναντι του καρκίνου 

Έχει αποδειχθεί πως η κουρκουμίνη έχει θετικά αποτελέσματα σε διάφορες φάσεις της ανάπτυξης του καρκίνου, για αυτό έχει συνδεθεί με την πρόληψη και την αντιμετώπιση κάποιων ειδών καρκίνου όπως του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του μαστού και του  προστάτη.

  • Έχει καρδιοπροστατευτική δράση 

Μια πο τις ιδιότητες του κουρκουμά και της κουρκουμίνης επίσης έιναι η αντιφλεγμονώδη δράση κατά των παθήσεων του καρδιοαναπνευστικού. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της LDL, της ολικής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων και την πρόληψη στο σχηματισμό θρομβώσεων.

  • Δρα κατά του Διαβήτη 

Από μελέτες έχει φανεί πως η κουρκουμίνη βοηθάει στη μείωση της παραγωρής της ηπατικής γλυκόζης, στην αύξηση της πρόσληψης της γλυκόζης από τα κύτταρα και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Γενικά η κατανάλωση κουρκουμά φαίνεται να βοηθάει στην αποφυγή των επιπλοκών του διαβήτη.

κουρκουμας για καρκινο και φλεγμονες

  • Βοηθάει στις παθήσεις των νευρώνων 

Από έρευνες θεωρείται πως ο κουρκουμάς και συγκεκριμέναη  κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της πρωτεϊνικής ομοιόστασης, καθώς έχει την ικανότητα να απομακρύνει ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, για αυτό και ο κουρκουμάς έχει συνδυαστεί με τη νόσο του Alzheimer καθώς καθυστερεί τη φθορά των νευρώνων. Επίσης ο κουρκουμάς έχει συσχετιστεί με την αναστολή της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

  • Άλλες δράσεις 

Το έγχυμα ριζών του κουρκουμά χρησιμοποιείται για τις παθήσεις του ήπατος και της κύστης όπως η ανεπάρκεια και η συμφόρηση του ήπατος. Το αιθέριο λάδι του είναι χρήσιμο για χολόλιθους , παρακράτηση χολής , χολοκυστίτιδα, ενώ με εξωτερική χρήση βοηθά σε κρυολόγημα και  πόνους των οστών

Δοσολογία

Η ποσότητα σε κουρκουμίνη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την προέλευση του μπαχαρικού και συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού της γνωστής σκόνης περιέχει περίπου 200 mg κουρκουμίνης. Για να πούμε πως το συμπλήρωμα που λαμβάνουμε μας προσδίδει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πρέπει να λαμβάνεται σε ποσότητα περίπου 500-1000 mg ημερησίως. Παρόλο που σα συμπλήρωμα είναι η εύκολη λύση για να καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες, η σκόνη του μπαχαρικού και γενικά τα μπαχαρικά είναι τα πιο ισχυρά φάρμακα.

Αρνητικά

Η χρήση του κουρκουμά κιτρινίζει την επιδερμίδα ενω η συχνή χρήση προκαλεί ξινίλες στο στομάχι και η υπερκατανάλωση προκαλεί έλκος. Επίσης σε εγκυμονούσες καλό θα είναι να αποφεύγεται η χρήση του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Τίλιο: Οι μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες του και παρενέργειες

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media