...
Αρχική Blog Fitness Οι 5 συχνότερες απορίες για την μέθοδο Pilates
Οι 5 συχνότερες απορίες για την μέθοδο Pilates

Οι 5 συχνότερες απορίες για την μέθοδο Pilates

Το pilates είναι αναμφισβήτητα στους πιο διαδεδομένους τρόπους εκγύμνασης τα τελευταία χρόνια. Αν σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις αλλά έχεις κάποιες απορίες, πιθανώς να βρείς τις απαντήσεις σε αυτό το άρθρο.

Γράφει η Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

Τι είναι η μέθοδος Pilates; 

Η μέθοδος Pilates είναι άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ελαστικές αντιστάσεις (μηχανήματα Pilates στα οποία χρησιμοποιούνται ελατήρια) είτε χωρίς, με το βάρος του σώματος ή με βοηθητικό εξοπλισμό (Pilates mat).

Κάποιες από τις βασικές αρχές της μεθόδου είναι η αναπνοή, η συγκέντρωση, η ροή της κίνησης, ο έλεγχος της κίνησης και του σώματος καθώς και η ακρίβεια της εκτέλεσης των ασκήσεων, ενώ η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων αλλά και η σταθεροποίηση της οσφυϊκής μοίρας, είναι από τα πιο βασικά στοιχεία της μεθόδου.

Η διδασκαλία της μεθόδου μέσω οπτικοποιήσεων κάνει τον ασκούμενο να κατανοήσει σε βάθος την κίνηση που εκτελεί έτσι ώστε να δουλέψει με απόλυτη λεπτομέρεια το σώμα του.

Δεν έχω ασκηθεί ποτέ… μπορώ να κάνω Pilates; Θα τα καταφέρω;  

Η μέθοδος Pilates προσαρμόζεται σε όλους και σε όλα τα επίπεδα. Από έναν μετεγχειρητικό ασθενή, μέχρι έναν αθλητή υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων.

Ο έλεγχος και η ακρίβεια που διέπει την μέθοδο κατά την διδακτική και την εκτέλεση, καθιστά την άσκηση αυτή απόλυτα ασφαλή ακόμα και για κάποιον που δεν έχει αθληθεί ποτέ.

Το ασκησιολόγιο μπορεί να προσαρμοστεί απόλυτα επάνω σε όλες τις ανάγκες και φυσικά πρέπει να σέβεται πάντα τα προσωπικά όρια του κάθε ασκούμενου αλλά και τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται κάθε σώμα ώστε να εξελιχθεί.

Οι χώροι άσκησης οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να εξατομικεύουν το πρόγραμμα και το επίπεδο στον κάθε ασκούμενο είναι η ιδανική αρχή για έναν αρχάριο.

Η μέθοδος Pilates είναι μόνο για γυναίκες;  

Αυτός ίσως είναι ο μεγαλύτερος μύθος της εποχής γύρω από την μέθοδο Pilates.

Η μέθοδος Pilates απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ανεξαιρέτως. Ο εμπνευστής της μεθόδου Joseph Pilates ήταν άντρας, ενώ η πρώτη εφαρμογή της μεθόδου ήταν σε τραυματίες στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

Τα επίπεδα δυσκολίας της μεθόδου είναι τέτοια, ώστε να προσαρμοστούν και να προκαλέσουν ακόμα και τα πιο δυνατά μυϊκά συστήματα.

Το Pilates μοιάζει εύκολο. Είναι;  

Η απάντηση θα δωθεί παραθέτοντας το πιο γνωστό ρητό που αφορά την δυσκολία ή όχι της μεθόδου. ‘’Όσο πιο δύσκολη σου φανεί μία άσκηση, τόσο πιο σωστά την εκτελείς. Όσο πιο εύκολη σου φανεί μία άσκηση τόσο περισσότερο πρέπει να αναζητήσεις το λάθος σου. ‘’

Το ασκησιολόγιο της μεθόδου έχει τόσο μεγάλη λεπτομέρεια στις οδηγίες εκτέλεσης που όταν αυτές τηρούνται, τότε πάντα, μα πάντα η άσκηση βιώνεται ως δύσκολη. Η εξατομίκευση του επιπέδου από τον γυμναστή όμως, δεν θα την κάνουν ακατόρθωτη ή επικίνδυνη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι κάποιος να δει από μακριά κάποιον που κάνει Pilates και να του φανεί πως αυτό που βλέπει είναι απλό και εύκολο. Και εκεί είναι η μεγαλύτερη “παρεξήγηση’’.

Οι λεπτομέρειες της εκτέλεσης και η Ορθοσωμία που απαιτούνται, κάνουν αυτόν που την εκτελεί να την βιώνει ως εξαιρετικά δύσκολη δουλεύοντας ταυτόχρονα ολόκληρο το σώμα.

Δεν έχω ελαστικότητα. Μπορώ να κάνω Pilates; Το μάθημα Pilates είναι μόνο διατάσεις; 

Όχι… Η μέθοδος Pilates δεν είναι διατάσεις. Η επιμήκυνση των μυών επιτυγχάνεται ταυτόχρονα με τις ασκήσεις έτσι ώστε να χτίσουμε ελαστικούς και δυνατούς μύες βελτιώνοντας την ελαστικότητα του κάθε ασκούμενου χωρίς όμως αυτή να προαπαιτείται.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ελαστικός για να παρακολουθήσει ένα μάθημα Pilates. Ακόμα και αν δεν έχει καθόλου ελαστικότητα οι θέσεις θα προσαρμοστούν έτσι ώστε να νιώθει άνετα με την άσκηση αλλά με στόχο πάντα την αύξηση του μήκους των εμπλεκόμενων μυών.

Η προοδευτική βελτίωση της ελαστικότητας θα προσφέρει μείωση των μυϊκών σπασμών και πόνων και προστασία από πιθανούς τραυματισμούς.

Η μέθοδος είναι για όλους και τα οφέλη της ανεκτίμητα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:  Απλές ασκήσεις pilates για τους πόνους στη μέση

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

pilates πυργος

Νάντια Μαύρου, Γυμνάστρια, Πύργος 

Ακολούθησε την Νάντια στο Facebook και στο Instagram

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media