More
  ΑρχικήFitnessΟ Γολγοθάς ενός ΑμεΑ που αθλείται

  Ο Γολγοθάς ενός ΑμεΑ που αθλείται

  Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα της γυμναστικής. Νέα γυμναστήρια, νέοι αθλητικοί χώροι, νέοι αθλητικοί σύλλογοι κλπ.  Βέβαια μαζί με την ανάπτυξη αυτή έχει έρθει μία ακόμα μαζί η οποία φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης.

  Μια μερίδα ασκούμενων ψάχνει συνεχώς τον ευκολότερο τρόπο εκγύμνασης και στο συντομότερο χρονικό διάστημα με βάση τους στόχους που επιθυμεί  έτσι ώστε να βγει νικητής απέναντι στον λιγοστό χρόνο που έχει αλλά και το καθημερινό στρες. Βέβαια μην ξεχνάμε και αυτούς οι οποίοι δεν θέλουν να κοπιάσουν.

  Κάπως έτσι ξεκινάνε και οι δικαιολογίες  όπως δεν προλαβαίνω, δεν έχω χρήματα, δεν έχω όρεξη, έχω τα παιδιά στο σπίτι, μια χαρά κρατιέμαι ακόμα, ξενύχτισα χτες και τώρα δεν μπορώ και άλλες χίλιες! Φυσικά δεν είναι όλοι έτσι αλλά  ένα μεγάλο ποσοστό δυστυχώς ναι.

  H καλύτερη λύση είναι το κίνητρο! Κίνητρα υπάρχουν πολλά ..θα σας παρουσιάσουμε ένα ισχυρό, με το οποίο πρέπει να προβληματιστούμε αλλά και να καταλάβουμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που νομίζουμε.

  Το κίνητρο το οποίο ζούμε καθημερινά είναι η προπόνηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Συχνά πυκνά βλέπουμε εικόνες από αθλητές ΑμεΑ οι οποίοι διαπρέπουν σε διάφορα αγωνίσματα και μας κάνουν περήφανους! Όμως έχει αναρωτηθεί κανείς τι συμβαίνει πίσω από μια τόσο μεγάλη επιτυχία; Ίσως ναι ίσως και όχι .. Αλλά και να το έχει σκεφτεί κάποιος είναι πιθανό να μην ξέρει ακριβώς τα πάντα, οπότε πάμε να τα αναλύσουμε.

  Ξεκινώντας μια τυπική ημέρα θα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της μετακίνησης.

  > Πρώτο πρόβλημα που μπορεί να τελειώσει η συζήτηση εδώ είναι πως μερικά άτομα δεν μπορούν να βρουν προσβασιμότητα στους χώρους άθλησης που επιθυμούν.

  >Δεύτερο σε θέση ο γολγοθάς στην μετακίνηση λόγο παράνομου παρκαρίσματος σε θέσεις ΑμεΑ αλλά και ράμπες, εμπόδια σε λωρίδες (οδηγούς) για άτομα με πρόβλημα στην όραση.

  >Τρίτο που αφορά άτομα με βαριές αναπηρίες ,σχεδόν πάντα είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται έξτρα άτομο για την βοήθεια στην μετακίνηση αλλά και στην προπόνηση , οπότε καταλαβαίνουμε πώς είναι ανασταλτικός παράγοντας  διότι μπορεί να μην καταφέρει να βρει στήριξη από συγγενικό άτομο η να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να βρει άτομο εκτός.

  >Τέταρτο το οποίο είναι πολύ βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο ο αθλητικός εξοπλισμός ο οποίος αρκετά συχνά είναι εξατομικευμένος για τον καθένα παράλληλα όμως και ακριβός. Όταν όμως ένα άτομο πρέπει να λύσει βασικά προβλήματα όπως αγορά εξοπλισμού τα οποία έχουν χρήση στην καθημερινότητα θα καταφέρει να επενδύσει και στο αθλητικό κομμάτι;

  Επανερχόμαστε λοιπόν στις επιτυχίες οι οποίες μας κάνουν περήφανους αλλά και σε άτομα τα οποία δεν ασχολούνται σε επίπεδο πρωταθλητισμού όμως σε καθημερινή βάση υπερνικούν αυτά τα εμπόδια και δεν βρίσκουν κάποια δικαιολογία.

  Άρα;  Εσύ θα συνεχίσεις να χρησιμοποιείς δικαιολογίες από αυτές που σε μερικά άτομα δεν αγγίζουν ούτε το 1/100 άλλα δεν τα παρατάνε και συνεχίζουν μέρα με την μέρα και γίνονται καλύτεροι ;Και στην τελική δεν το κάνεις για κανέναν, μόνο για τον εαυτό σου. Τα οφέλη της γυμναστικής είναι άπειρα σε όλους τους τομείς!

  Αύριο  είναι μία νέα μέρα ! ΑΔΡΑΞΕ την !

  Σωτήρης Χρονόπουλος

  Καθηγητής ειδικής φυσικής αγωγής

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε