...
Αρχική Blog Διατροφή Μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί: Πόσες θερμίδες έχει και μια συνταγή
Μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί: Πόσες θερμίδες έχει και μια συνταγή

Μπουγάτσα με κρέμα ή τυρί: Πόσες θερμίδες έχει και μια συνταγή

Μάθε ποια είναι η ιστορία της παραδοσιακής μπουγάτσας με κρέμα ή τυρί, πόσες θερμίδες έχει και δες μια συνταγή για να την φτιάξεις με λιγότερες θερμίδες (light και νηστίσιμη).

Η μπουγάτσα είναι μια ευρέως αγαπημένη πίτα, η οποία έχει διάφορες παραλλαγές, γλυκιές και αλμυρές, όμως δύο είναι οι βασικές γεύσεις της: με κρέμα, άχνη και κανέλα και με τυρί.

Η ιστορία της μπουγάτσας

Η αρχική της παρασκευή ξεκίνησε στο Βυζάντιο και συγκεκριμένα από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμη Ελληνική όπου λεγόταν πογάτσα ενώ ήρθε στην Ελλάδα με τη Μικρασιατική καταστροφή.

Αρχικά πωλούνταν ως απλό σκέτο φύλλο και μετά από κάποιο καιρό οι μπουγατσοποιοί στις Σέρρες πρόσθεσαν την γέμιση της κρέμας, για αυτό και αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα της συγκεκριμένης πόλης. Με τα χρόνια έφτασε η μπουγάτσα να αποτελεί αγαπημένο γεύμα σε όλη την Ελλάδα. (1)

μπουγατσα με κρεμα τυρι θερμιδες μεριδα

Γιατί διαφέρει από τις άλλες πίτες;

Τα χαρακτηριστικά της μπουγάτσας που τη διαφοροποιούν από τις άλλες πίτες, είναι ότι η γέμιση είναι πολύ καλά κλεισμένη μέσα στη ζύμη, το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού, αλλά μόνο με λαδιού και φυτικού βουτύρου. (4)

Αρχικά η μπουγάτσα δεν είχε πολλή ζήτηση λόγω του γεγονότος ότι οι γυναίκες της εποχής εκείνης έφτιαχναν πολλά γλυκά και πίτες στο σπίτι και ήταν προσβολή από τους συζύγους τους να καταναλώνουν μπουγάτσα.

Αν αυτό γινόταν, τότε ο κόσμος έφτανε στο συμπέρασμα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλή νοικοκυρά. Ωστόσο αυτό με τα χρόνια άλλαξε και έτσι φάνηκε αύξηση στην κατανάλωση της μπουγάτσας. (4)

Πόσες ειναι οι θερμίδες της μπουγάτσας και ποια η διατροφική της αξία

Η κλασσική μπουγάτσα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ειδικότερα σάκχαρα, λόγω του φύλλου, της ζάχαρης και της κρέμας, ενώ περιέχει και μερικά λιπαρά, τόσο κορεσμένα (κακά) όσο και ακόρεστα (καλά).

μπουγατσα με κρεμα η τυρι θερμιδες ανα μεριδα και ανα 100 γραμμαρια

Από την άλλη η μπουγάτσα με τυρί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λόγω του τυριού και λιγότερο σε υδατάνθρακες και σάκχαρα από την κλασσική μπουγάτσα. Αναλυτικά η ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν ανά 100 γρ:

Μπουγάτσα με κρέμα, θερμίδες και διατροφική αξία ανα 100 γρ (2)

Μια κλασική μερίδα μπουγάτσα με κρέμα είναι περίπου 180 γραμμάρια άρα οι θερμίδες της αγγίζουν τις 540 kcal.

Θερμίδες 300
Υδατάνθρακες 46 γρ.
-Σάκχαρα 10 γρ.
Πρωτεΐνες 5 γρ.
Λιπαρά 10 γρ.
-Κορεσμένα 4 γρ.
-Πολυακόρεστα 2 γρ.
-Μονοακόρεστα 3 γρ.

 

Μπουγάτσα με τυρί, θερμίδες και διατροφική αξία ana 100 γρ (3)

Μια κλασική μερίδα μπουγάτσας με κρέμα είναι περίπου 180 γραμμάρια άρα οι θερμίδες της αγγίζουν τις 486 kcal.

Θερμίδες 270
Υδατάνθρακες 25,4 γρ.
-Σάκχαρα 2,5 γρ.
Πρωτεΐνες 7,8 γρ.
Λιπαρά 15 γρ.
-Κορεσμένα 6,5 γρ.
-Πολυακόρεστα 3 γρ.
-Μονοακόρεστα 5 γρ.

 

Μπορεί να αποτελεί η μπουγάτσα μέρος της διατροφής μας;

Φυσικά και η μπουγάτσα έχει θέση στη διατροφή μας αρκεί να μην αποτελεί μια καθημερινή επιλογή λόγο των πολλών θερμίδων της. Μπορεί κανείς να διαλέξει να φάει μπουγάτσα σαν πρωινό ή σαν σνακ, χωρίς όμως να γίνονται υπερβολές στην ποσότητα και στη συχνότητα κατανάλωσης της. Η μπουγάτσα μπορεί να είναι είτε γλυκιά, είτε αλμυρή, ότι προτιμάει κανείς.

Συνταγή για νηστίσιμη Light μπουγάτσα

Υλικά για τη μπυγάτσα μας

  • 125γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 800ml γάλα αμυγδάλου
  • 130γρ ζάχαρη ή μέλι
  • 1 κ γλ εκχύλισμα βανίλιας
  • 10 φύλλα κρούστας
  • 80 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
  • κανέλα
  • άχνη

συνταγη για μπουγατσα

Προετοιμασία συνταγής

  1. Βάζουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα περίπου 6-8 λεπτά (ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει το σιμιγδάλι στον πάτο).
  2. Με το που γίνει το παίρνουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το ταψί.
  4. Μετά στρώνουμε 5 φύλλα σταυρωτά (κατά μήκος και κατά πλάτος), βουτυρώνοντας την επιφάνεια του καθενός.
  5. Στην συνέχεια βάζουμε από πάνω ομοιόμορφα τη κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρώνοντας τη κάθε επιφάνεια.
  6. Τέλος διπλώνουμε τις άκρες που έχουν περισσέψει και τοποθετούμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά (μέχρι να ροδίσει το φύλλο).
  8. Μόλις γίνει η μπουγάτσα μας την αφήνουμε για λίγα λεπτά και στην συνέχεια την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Καλή σας όρεξη!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Συνταγή για τέλεια σπιτική μαγιονέζα με λίγες θερμίδες (light)

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

δοαοτολογος νεα σμυρνη

Ιωάννα Στεργίου, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Νέα Σμύρνη

Ακολούθησε την Ιωάννα στο Facebook και στο Instagram

Βιβλιογραφία

  1. Η ιστορία της μπουγάτσας: από το Βυζάντιο στις Σέρρες και σε όλη την Ελλάδα (2018) Ημερομηνία προσπέλασης: 04/04/2023 από: https://epiloges.tv/i-istoria-tis-mpoygatsas-apo-to-vyzantio-stis-serres-kai-se-oli-tin-ellada/
  2. Μαρία Μεντζέλου (2019), Μπουγάτσα, Ημερομηνία προσπέλασης: 04/04/2023 από: https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/16381-bougatsa
  3. ΥΑΖΙΟ (2023) Search Results
  4. Ιστορία Μπουγάτσας (2010). Ημερομηνία προσπέλασης: 04/04/2023 από: https://www.mpougatsaserron.gr/history-mpougatsas.html
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media