...
Αρχική Blog Φυσικοθεραπεία Μπότες αποθεραπείας και αποκατάστασης: Πώς μας βοηθούν
Μπότες αποθεραπείας και αποκατάστασης: Πώς μας βοηθούν

Μπότες αποθεραπείας και αποκατάστασης: Πώς μας βοηθούν

Η αποκατάσταση μέσω της φυσικοθεραπείας μετά από έναν τραυματισμό όπως μετά από ένα κάταγμα είτε μετά από ρήξεις χιαστών, μηνίσκων σε έναν αθλητή αλλά και σε περιπτώσεις μυοσκελετικών παθήσεων όπως δισκοπάθειας, οσφυαλγία, ισχιαλγία, τενοντίτιδες, οστεοαρθρίτιδες, αυχενικό είναι πολύ σημαντική και μάλιστα παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας του ασθενή.

Για αυτό και ο κατάλληλος εξοπλισμός για έναν φυσικοθεραπευτή, όπως είναι και οι μπότες αποκατάστασης είναι απαραίτητος τόσο για την σωστή θεραπεία αλλά και για τη μείωση του χρόνου της αποκατάστασης.

Ο χρόνος της θεραπείας παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως σε περιπτώσεις αθλητών όπου όσο πιο γρήγορα επιστρέψει ο αθλητής στον αγωνιστικό χώρο τόσο το καλύτερο.

Επίσης, ακόμα και σε περιπτώσεις αθλητών η κατάλληλη αποθεραπεία με τη χρήση μπότας αποθεραπείας μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην πρόληψη τραυματισμών.

Τι είναι οι μπότες αποθεραπείας και αποκατάστασης;

Οι μπότες αποθεραπείας και αποκατάστασης χάρη στην συμπίεση αέρα που προσφέρουν μιμούνται την λειτουργία της μυϊκής αντλίας των κάτω και άνω άκρων βοηθώντας έτσι στην γρηγορότερη μεταφορά και απομάκρυνση των υγρών και των μεταβολικών στην περιοχή που πάσχει ή στο σημείο του σώματος όπου γίνεται η αποθεραπεία μετά από άθληση ή πρόγραμμα αποκατάστασης φυσικοθεραπείας.

Ακόμα συμβάλουν στην καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα.

αποθεραπεια και αποκατασταση με μποτες

Ποια είναι τα οφέλη τους;

  • Αύξηση αιματικής ροής
  • Λιγότερος χρόνος αποκατάστασης
  • Μείωση του μυϊκού κάματου μετά από άσκηση ή πρόγραμμα φυσικοθεραπείας
  • Αύξηση της οξυγόνωσης του σώματος
  • Μείωση της φλεγμονής, του οιδήματος
  • Καλύτερη λειτουργία του λεμφικού συστήματος λόγω της μείωσης των τοξινών στο σώμα
  • Αύξηση του εύρους κίνησης στις αρθρώσεις
  • Αντιμετώπιση της φλεβίτιδας στα πρώτα στάδια

Πώς τις χρησιμοποιώ και με ποια συχνότητα;

Συνήθως τις μπότες αποθεραπείας και αποκατάστασης τις χρησιμοποιούμε πριν και μετά την άσκηση ή τη φυσικοθεραπεία ή την άθληση και η διάρκεια θεραπείας είναι από 20 -30 λεπτά ανάλογα τον στόχο.

Σε περιπτώσεις μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος η χρήση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή. Οι μπότες μπορεί να χρησιμοποιούνται και καθημερινά.

μποτες αποκαταστασης

Ποιες μπότες να επιλέξω;

Ένα από τα καλύτερα ζευγάρια μπότες αποκατάστασης και αποθεραπείας είναι οι Normatec Pro 2.0. Η Normatec χρησιμοποιεί ένα είδος συμπίεσης σαν να γίνεται μάλαξη στα κάτω και άνω άκρα, σαν ένα είδος περιχειρίδας αλλά διαθέτει και εξοπλισμό για την άρθρωση του ισχίου.

Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι οι μπότες έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν μια προηγμένης τεχνολογίας αποκατάσταση συνδυάζοντας 3 βασικές λειτουργίες: συμπίεσης της περιοχής, στιγμιαία μείωση της κυκλοφορίας του αίματος και απελευθέρωση παρομοιάζοντας έτσι την λειτουργία της μυϊκής αντλίας που είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις αποθεραπείας αλλά και αποκατάστασης μετά από τραυματισμό και σε περιπτώσεις φυσικοθεραπείας.

Επιπλέον εκτός από τα παραπάνω οφέλη οι μπότες αποθεραπείας και αποκατάστασης προσφέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθείται η πρόοδος του ασθενή/αθλητή μέσα από το κινητό τηλέφωνο χάρη στην εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί και συνδέει τη συσκευή με το κινητό.

Αυτό είναι πολύ χρήσιμο τόσο για τον ασθενή, αθλητή όσο και για τον φυσικοθεραπευτή διότι έτσι παρακολουθείται η πρόοδος της θεραπείας ή της προπόνησης και μπορεί να προσαρμοστεί η φυσικοθεραπεία ή η αποθεραπεία ανάλογα τις ανάγκες του ατόμου και να έχουμε καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα είτε πρόκειται για αποκατάσταση είτε για καλύτερη απόδοση σε ένα άθλημα.

μποτες αποθεραπειας normatec

Επιπλέον δυνατότητες

Ακόμα διαθέτουν προηγμένης τεχνολογίας σύστημα όπου προσφέρει το κατάλληλο ζέσταμα πριν την φυσικοθεραπεία ή πριν το άθλημα αλλά και σύστημα αποθεραπείας ανάλογα τις ανάγκες του ασθενή/αθλητή.

Επίσης με τη χρήση της μπότας αποθεραπείας και αποκατάστασης Normatec επέρχεται άμεση ανακούφιση από μυϊκούς πόνους κάτι που τόσο στη θεραπεία όσο και στην αποθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο κυρίως για την γρήγορη αποκατάσταση μετά από πιθανό τραυματισμό.

Η χρήση τους είναι αρκετά εύκολη που μόνο με την πίεση ενός κουμπιού μπορεί και ο ίδιος ο αθλητής ή ο ασθενής τα τις χρησιμοποιήσει σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή του αλλά και αυτό το πλεονέκτημα μπορεί έμμεσα να βοηθήσει σε καλύτερα και πιο άμεσα αποτελέσματα διότι δεν είναι απαραίτητο να κάνει τις θεραπείες του κάποιος μόνο στο φυσικοθεραπευτήριο αλλά ακόμα και στο σπίτι του αν διαθέτει το μηχάνημα.

Οι μπότες αποθεραπείας είναι μια πρωτοπόρα μέθοδος λοιπόν θεραπείας τόσο μυοσκελετικών όσο και παθήσεων του λεμφικού συστήματος που μπορεί άμεσα να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ασθενών χάρη στην αποτελεσματικότητά τους και στην γρήγορη ανακούφιση που προσφέρουν.

Ταυτόχρονα η χρήση τους είναι διπλή χάρη στα εξαιρετικά οφέλη που προσφέρουν στην αποθεραπεία αθλητών και έτσι μπορούν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην απόδοση του αθλητή όσο και στην πρόληψη τραυματισμών.

 Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χρύσα Βαφειάδη, Φυσικοθεραπευτής, Αθήνα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media