...
Αρχική Blog Διατροφή Μαϊντανός και Άνηθος: Τα μυρωδικά με τις πολλές ιδιότητες και οφέλη
Μαϊντανός και Άνηθος: Τα μυρωδικά με τις πολλές ιδιότητες και οφέλη

Μαϊντανός και Άνηθος: Τα μυρωδικά με τις πολλές ιδιότητες και οφέλη

Μάθετε γιατί ο μαϊντανός και ο άνηθος πρέπει να είναι πάντα παρόντες στην κουζίνα σας. Οι ιδιότητες και τα οφέλη αυτών των δύο μυρωδικών, ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο κατανάλωσής τους.

Γράφει η Χριστιάνα ΑμπατζήΔιατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος

Άνηθος

Ο άνηθος χρησιμοποιείται πολύ στη μαγειρική γιατί αρωματίζει το πιάτο και βοηθάει στη χώνεψη. Είναι επίσης γνωστός για την αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος και της δυσπεψίας.

ανηθος οφελη και ιδιοτητες

Ιδιότητες και οφέλη του άνηθου

  1. ανακουφίζει το στομάχι, κυρίως από τις στομαχικές διαταραχές. Όταν προστίθεται ωμός στα φαγητά τα κάνει πιο εύπεπτα
  2. βοηθάει στο θηλασμό, αυξάνει το γάλα. Δε συνιστάται η χρήση του σε εγκύους ως ρόφημα, μόνο με τη μορφή φρέσκου άνηθου
  3. ρυθμίζει την έμμηνο ρύση
  4. είναι σπασμολυτικό και ηρεμιστικό
  5. βοηθάει στο λόξιγκα και στους νευρικούς εμετούς
  6. θεωρείται καλό για την αϋπνία και για τους κολικούς του εντέρου

ανηθος τροποι χρησης

Πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε;

  • Ο άνηθος χρησιμοποιείται σαν αφέψημα: βράζουμε δύο κουταλάκια σπόρους σε ένα λίτρο νερό για 10-15 λεπτά. Μπορούμε να πιούμε ½ φλιτζάνι μία με δύο φορές τη μέρα, με μικρές γουλιές, καταπραΰνει το λόξιγκα και την τάση για εμετό
  • Χρησιμοποιείται σαν έγχυμα: μουλιάζουμε ανθισμένα κλωνάρια ανήθου όλη τη νύχτα σε αποσταγμένο νερό και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα
  • Μπορούμε να βάλουμε ένα μπουκάλι παρθένο ελαιόλαδο, με ένα κλωνάρι δεντρολίβανο και 3 κλωνάρια από άνηθο. Τα αφήνουμε αρκετές μέρες και μετά χρησιμοποιούμε το λάδι για διάφορα ψησίματα και σε σαλάτες

Μαϊντανός

Οι περισσότεροι Έλληνες το θεωρούν σαν ένα καλό καρύκευμα για τη σαλάτα, ενώ σε άλλες χώρες είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, επειδή ο μαϊντανός είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία και στην προβιταμίνη Α. Λέγεται πετροσέλινο, γιατί στην Αρχαία Ελλάδα φύτρωνε στις πέτρες.

μαιντανος οφελη ιδιοτητες

Ιδιότητες και οφέλη του μαϊντανού

Μερικές από τις ενεργές ουσίες που περιέχει ο μαϊντανός  και ερευνώνται σε ινστιτούτο των ΗΠΑ για τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες είναι..

  • Κουμαρίνες: βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων και πιστεύεται πως έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Πολυακετυλένια: μπλοκάρουν τη σύνθεση προσταγλαδινών, οι οποίες μπορούν να προωθήσουν τον καρκίνο
  • Μονοτερπένες: αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και τη μείωση της χοληστερίνης
  • Φλαβονοειδή: που δρουν ως αντιοξειδωτικά ή απενεργοποιούν τις ορμόνες που μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη όγκων
  • Έχει τονωτικές, διεγερτικές και ορεκτικές ιδιότητες.
  • Θεωρείται πως καθαρίζει από τοξίνες, για αυτό συνιστάται για αρρώστιες του ήπατος, ουρική αρθρίτιδα, κυτταρίτιδα
  • Τα φύλλα και η ρίζα του μαϊντανού συνιστάται ιδιαίτερα για οίδημα, κυκλοφορικά προβλήματα, δυσπεψία, δερματοπάθειες και πόνους περιόδου
  • Το αφέψημα των σπόρων του διώχνει τα αέρια της κοιλιάς
  • Όσοι υποφέρουν από το στομάχι, μπορούν να αποξηράνουν φύλλα, να τα κάνουν σκόνη και να πίνουν κάθε πρωί μια κουταλιά της σούπας με λίγο νερό
  • Κάνει καλό στους ρευματισμούς και τα αρθριτικά
  • Η απιόλη, το λάδι που βρίσκεται στους σπόρους του μαϊντανού, θεωρείται εμμηναγωγό ( 5-15σταγόνες σε λίγο νερό – σε μεγαλύτερη δόση όμως μπορεί να προκαλέσει αποβολή)
  • Πλύσιμο των ματιών με χυμό φρέσκου μαϊντανού έχει θεραπεύσει βλεφαρίτιδες και επιπεφυκίτιδες
  • Με εξωτερική χρήση, το αφέψημα με τσακισμένους σπόρους , σκοτώνει τις ψείρες, τις κόνιδες και τους ψύλλους
  • Σε λοσιόν έχει την ιδιότητα να προλαβαίνει την τριχόπτωση και βοηθάει στο τσίμπημα των εντόμων

μαιτανος τροποι χρησης

Πως μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε 

  • Ο καλύτερος τρόπος για να παίρνουμε τις ιδιότητες του μαϊντανού και να αποφύγουμε τις παρενέργειες, είναι το έγχυμα: μουλιάζουμε ένα – δύο κλωνάρια σε ένα φλιτζάνι νερό για 20 λεπτά και το πίνουμε χλιαρό.
  • Για ένα καλό αφέψημα γεμάτο Β-καροτίνη, σπουδαίο για τα κρυολογήματα, είναι να βάλουμε 10 κοτσάνια μαϊντανό στο τσαγερό, να το γεμίσουμε με καυτό νερό, και να το αφήσουμε να μουλιάσει για 10 λεπτά.
  • Άλλος τρόπος για έγχυμα: μουλιάζουμε ένα κουταλάκι ξηρό μαϊντανό ή φρέσκο ψιλοκομμένο σε μισό φλιτζάνι νερό για 20-30 λεπτά και το πίνουμε χωρίς να το γλυκάνουμε.
  • Ένα καλό έγχυμα για τη χώνεψη γίνεται με 1 χούφτα φύλλα σε 1 λίτρο νερό, πίνουμε 2 φλιτζάνια τη μέρα μετά το γεύμα.
  • Αφέψημα ρίζας σα διουρητικό: βράζουμε 5 λεπτά μια χούφτα φρέσκιας ρίζας σε 1 λίτρο νερό και πίνουμε 2 φλιτζάνια ποτήρια τη μέρα.
  • Αφέψημα σπόρων για τη ρύθμιση των εμμήνων : βράζουμε μια χούφτα σπόρους σε 1 λίτρο νερό και πίνουμε 2 φλιτζάνια τη μέρα.
  • Αφέψημα ή έγχυμα για εξωτερική χρήση : μια μεγάλη χούφτα φύλλα σε 1 λίτρο νερό.

Παρενέργειες

Τα συχνά αφεψήματα σπόρων ή φύλλων από μαϊντανό ή άνηθο, μπορεί να προκαλέσουν ιλίγγους, ελάττωση των παλμών, να κουράσουν το παχύ έντερο (για αυτό καλό είναι να μην τα πίνουμε πάνω από τρεις μέρες στη σειρά).

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Χριστιάνα ΑμπατζήΔιατροφολόγος – Διαιτολόγος, Λέσβος

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media