Λιγούρα… και άσπονδη και φίλη; – Fitness Motivation Hellas

Όσο και να προσέχουμε τη διατροφή μας και να μη «λυγίζουμε» εύκολα απέναντι στους πειρασμούς ένα αίσθημα λιγούρας όλοι αντιμετωπίζουμε κάποιες φορές. Σουβλάκι, πίτσα, burgers, σοκολάτες, παγωτό, πατατάκια και πολλά άλλα τρόφιμα καταδιώκουν τη σκέψη μας με αποτέλεσμα να… «μας τρέχουν τα σάλια».

Οι λιγούρες δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, τα τρόφιμα που επιζητούμε είναι αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλατιού ή/και λιπαρών. Τρόφιμα τα οποία αν και θεωρούμε «απαγορευμένα» τα απολαμβάνουμε, και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα τη στιγμή που τα καταναλώνουμε (ασχέτως αν μετά συνήθως μας γεμίζουν με τύψεις…) .

 

Γιατί όμως λιγουρευόμαστε?

Τα αίτια στα οποία οφείλεται η εμφάνιση της λιγούρας μπορεί να είναι είτε ψυχολογικά ή οργανικά.

 

  • Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης
  • Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να οφείλονται σε κάποια ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα, στην κατανάλωση αλκοόλ ή σε κακή ψυχολογία λόγω κάποιου συμβάντος.
    •  
    • Η σεροτονίνη είναι ορμόνη η οποία έχει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ψυχικής ισορροπίας και διάθεσης ενός ατόμου. Οποιαδήποτε αλλαγή των επιπέδων της στο αίμα επηρεάζει άμεσα τη διάθεση, την όρεξη αλλά και την πέψη. Η κατανάλωση ζάχαρης και υδατανθράκων βοηθά στην έκκριση σεροτονίνης και κατ΄ επέκταση στην προσωρινή βελτίωση της διάθεσης. Έτσι, όταν τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό είναι χαμηλά επιζητούμε κάτι γλυκό για να νιώσουμε καλύτερα.
  • Μη επαρκής ενυδάτωση 
    • Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με αυτό της πείνας ή της λιγούρας. Πράγματι, όταν δεν προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά νιώθουμε περισσότερο συχνά και έντονα το αίσθημα της λιγούρας και αναζητούμε να φάμε κάτι. Συνήθως, αυτό το κάτι είναι κάποιο αλμυρό τρόφιμο όπως πατατάκια ή πίτσα κι αυτό γιατί το νάτριο (αλάτι) συμβάλλει στα φυσιολογικά επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού
  • Άτακτα γεύματα

Όταν υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση ανάμεσα στα γεύματα μας και το στομάχι μένει άδειο για περισσότερες από 3-4 ώρες, είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) που συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα κόπωσης, ατονίας και, φυσικά, λιγούρας. Έτσι επιζητούμε κάποιο γλυκό τρόφιμο ή πλούσιο σε υδατάνθρακες για να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα αυτά και να επανέλθουμε άμεσα στα φυσιολογικά μας

 

  • Κακή διάθεση, άγχος, στρες

Όταν η διάθεση μας δεν είναι καλή ή μας διακατέχει το στρες και το άγχος καταφεύγουμε στο φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα και, συνήθως, λιγουρευόμαστε τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη ή και λιπαρά. Το γνωστό «comfort food», δηλαδή φαγητό που προσφέρει συναισθηματική αξία, παρά διατροφική αφού συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και ποσότητα ζάχαρης και λιπαρών. Είναι γεγονός πως η κατανάλωση ζάχαρης αλλά και αλατιού σύμφωνα με πλήθος μελετών, αυξάνει την έκκριση ενδορφινών στον οργανισμό μας. Οι ενδορφίνες μας χαλαρώνουν και μας βοηθούν στο να είμαστε πιο ήρεμοι και να έχουμε καλή διάθεση.

 

  • Βακτηριακή ανισορροπία εντέρου

Η χλωρίδα του εντέρου μας αποτελείται από πολλά δισεκατομμύρια φιλικών βακτηρίων, τα προβιοτικά, τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την καλή υγεία και λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος αλλά και του οργανισμού μας. Για πληθώρα λόγων και αιτιών η ισορροπία της εντερικής μας χλωρίδας διαταράσσεται κάποιες φορές με αποτέλεσμα τα «κακά» βακτήρια να υπερισχύουν υπέρ των προβιοτικών, προκαλώντας την εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων. Ένα από αυτά είναι και οι λιγούρες για ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες, προκειμένου να τραφούν και να επιβιώσουν.

 

Tips για την αντιμετώπιση της λιγούρας

 

  • Καλή ενυδάτωση. Η επαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να κατευνάσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της λιγούρας

 

  • Ξεκούραση και ηρεμία. Αντί να επιζητούμε κάποια τροφή για να νιώσουμε καλύτερα είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε την κούραση και το άγχος. Για παράδειγμα, λίγη χαλάρωση μετά τη δουλειά, μία ενασχόληση μου μας ευχαριστεί όπως η γυμναστική ή ο χορός, ο βραδινός ύπνος λίγο νωρίτερα, μπορούν να μας ηρεμήσουν και να μας κάνουν να αισθανθούμε τόσο καλά όσο η κατανάλωση κάποιας τροφής-επιθυμίας μας και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

 

  • Οργάνωση γευμάτων. Προγραμματίζοντας τα γεύματα μας χρονικά αλλά και ποιοτικά μπορούμε να βοηθήσουμε στην εξισορρόπηση ειπέδων σακχάρου στο αίμα και να αποφύγουμε την εμφάνιση λιγούρας

 

  • Άσκηση. Η άσκηση ενισχύει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφινών στον οργανισμό μας και βοηθά στο να νιώθουμε καλύτερα και να αποφύγουμε την εμφάνιση της λιγούρας

 

  • Αποχή από τους πειρασμούς. Όταν για κάποιο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των τριών ημερών, δεν καταναλώσουμε κάποιο «απαγορευμένο» τρόφιμο που συχνά λιγουρευόμαστε και θέλουμε να απολαμβάνουμε, οι γευστικοί μας κάλυκες και ο εγκέφαλος παύουν να το επιζητούν (μέχρι την επόμενη φορά που θα το ξαναδοκιμάσουμε…!)

 

Η αλήθεια είναι πως είναι καλό να αντιλαμβανόμαστε τις όποιες λιγούρες έχουμε και να προσπαθούμε να τις αποκωδικοποιούμε. Μπορεί να προσπαθούν να μας πουν πολλά περισσότερα από όσο νομίζουμε, όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο γιατί είμαστε πολύ κουρασμένοι ή αγχωμένοι, ότι δεν έχουμε πιει αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα ή ακόμα και ότι χρειαζόμαστε την πρόσληψη κάποιου θρεπτικού συστατικού όπως ο σίδηρος ή ο ψευδάργυρος, όπως συνήθως συμβαίνει όταν λιγουρευόμαστε κόκκινο κρέας.

Ας μην την αγνοούμε και τις καταπολεμάμε πάντα λοιπόν, γιατί κάποιες φορές οι λιγούρες μπορεί να αποδειχθούν πολύ καλές μας φίλες…

Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc