Αρχική Fitness Cardio - Running Κυρτοί διάδρομοι: Αλλάζουν και σε ποιο βαθμό το τρέξιμο;

Κυρτοί διάδρομοι: Αλλάζουν και σε ποιο βαθμό το τρέξιμο;

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες οργάνων γυμναστικής έχουν εισάγει ένα νέο είδος διαδρόμων, τους «κυρτούς» μηχανικούς* διαδρόμους (curved treadmill).

Ποια είναι η διαφορά τους, όμως με τους συμβατικούς, ηλεκτρικούς διαδρόμους;

Αυτό το ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Essex στη Μ. Βρετανία και οργάνωσαν μία συγκριτική μελέτη που δημοσίευσαν στο έγκριτο περιοδικό Journal of Science and Medicine in Sport.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το τρέξιμο στους κυρτούς διαδρόμους ήταν πιο δύσκολο σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τους επίπεδους (στις μετρήσεις μάλιστα είχαν τοποθετηθεί σε κλίση +1%).

Πιο συγκεκριμένα συγκρίνοντας τους ίδιους δρομείς στις ίδιες ταχύτητες προσδιόρισαν μία διαφορά κατά μέσο όρο 32% μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά την πρόσληψη οξυγόνου, 16% στην καρδιακή συχνότητα και 38% στη δρομική οικονομία!

Ο επικεφαλής της έρευνας, Patrick Schoenmakers επεσήμανε πως η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο γεγονός πως στους κυρτούς ο δρομέας θα πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη δύναμη ή μικρότερη αν θέλει να επιταχύνει ή επιβραδύνει αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι μύες της οπίσθιας κινητικής αλυσίδας των κάτω άκρων (μύες της γάμπας, οπίσθιοι μηριαίοι, γλουτιαίοι) «δουλεύουν» σε μεγαλύτερο βαθμό, κάτι που εξηγεί και την αύξηση της καρδιακής συχνότητας, της κατανάλωσης οξυγόνου και γενικά της κατανάλωσης ενέργειας (δρομική οικονομία).

Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει ιδανικό τους συγκεκριμένους διαδρόμους για δρομείς που κατοικούν σε περιοχές χωρίς πολλές ανηφόρες ή σε αυτούς που θέλουν να δυναμώσουν τις συγκεκριμένες μυικές ομάδες.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Πηγή : runnermagazine

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σούπερ ασκήσεις

5 σούπερ ασκήσεις για συνολική δύναμη

Αν θέλετε να γυμνάσετε συνολικά το σώμα σας και να δυναμώσετε όλους σας τους μύες, δείτε πέντε σούπερ και αποτελεσματικές ασκήσεις για δύναμη σε όλο το σώμα.

Ακολουθήστε μας

89,724ΥποστηρικτέςΚάντε Like
26,654ΑκόλουθοιΑκολουθήστε