More
  ΑρχικήΔιατροφήKrill Oil: Τι είναι, oφέλη, παρενέργειες, διαφορές με ιχθυέλαιο

  Krill Oil: Τι είναι, oφέλη, παρενέργειες, διαφορές με ιχθυέλαιο

  Τι είναι το συμπλήρωμα διατροφής έλαιο κριλ ή krill oil και ποια οφέλη έχει; Είναι καλύτερο ή όχι από το ιχθυέλαιο; Έχει παρενέργειες; Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο για όλες τις απαντήσεις.

  Αν ακούτε συχνά για τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, είναι για καλό σκοπό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι μόνο κρίσιμα για ορισμένες βασικές σωματικές λειτουργίες, αλλά πολλές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

  «Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των κυττάρων», λέει η Vicki Shanta Retelny, RDN, η δημιουργός του podcast Nourishing Notes με έδρα το Σικάγο.

  - Advertisement -

  Ενώ η κατανάλωση θαλασσινών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να λάβετε αυτά τα πάντα σημαντικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν τρώνε αρκετά από αυτά, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

  Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου προωθούνται εδώ και καιρό ως ένας τρόπος για να γεφυρωθεί αυτό το διατροφικό χάσμα στις τυπικές δυτικές δίαιτες, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε τα ωμέγα-3 σας σε μορφή συμπληρώματος.

  Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το έλαιο Krill μπορεί να είναι καλύτερη πηγή του λιπαρού οξέος. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λάδι κριλ και εάν το συμπλήρωμα είναι κατάλληλο για εσάς.

  Τι είναι το Krill Oil;

  Τα συμπληρώματα ελαίου κριλ προέρχονται από μικρά ασπόνδυλα ζώα όπως αστακοί, γαρίδες, καβούρια, καραβίδες κτλ, που μοιάζουν με μικροσκοπικές γαρίδες, σύμφωνα με ερευνητές του Αυστραλιανού Προγράμματος Ανταρκτικής.

  «Η λέξη κριλ στην πραγματικότητα σημαίνει «μικρό ψάρι» στα νορβηγικά», λέει η Amy Kimberlain, RDN, CDCES, εκπρόσωπος των μέσων ενημέρωσης της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα το Μαϊάμι.

  ψαρια krill

  Τα κριλ ζουν συνήθως σε μεγάλες ομάδες έως και 30.000 ανά τετραγωνικό μέτρο και είναι ένα από τα πιο άφθονα είδη ζώων στη γη, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Πρόγραμμα Ανταρκτικής. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει γρήγορα τον βιότοπο του κριλ, σημειώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Frontiers in Marine Science.

  Μην αφήσετε το μικροσκοπικό τους μέγεθος να σας ξεγελάσει. «Αν και μικρά, έχουν DHA και EPA, δύο είδη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων», προσθέτει η Kimberlain. Το DHA (εικοσιδυεξανοϊκό οξύ) και το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) προέρχονται κυρίως από υδρόβια πλάσματα (όπως τα ψάρια και τα καρκινοειδή), και έτσι ονομάζονται «θαλάσσια ωμέγα», σύμφωνα με το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

  Τα κριλ αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της διατροφής των φαλαινών, των πιγκουίνων και άλλων κατοίκων των ωκεανών. Ενώ μπορούν να καταναλωθούν και από τους ανθρώπους, δεν είναι βολική τροφή.

  Είναι εξαιρετικά αλμυρά και να έχουν σκληρό σκελετό που πρέπει να αφαιρεθεί πριν τη κατανάλωσή τους, εξηγεί ο Retelny. Το Krill Oil πωλείται συνήθως σε μαλακές κάψουλες, εύκολες στην κατάποση.

  Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του Krill Oil;

  Επειδή το έλαιο κριλ είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, παρέχει πολλά από τα οφέλη για την υγεία που τα συνοδεύουν.

  Το Krill Oil μπορεί να βοηθήσει την καρδιά σας

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αγαπήσετε το λάδι κριλ – για χάρη της καρδιάς σας. «Το έλαιο κριλ μπορεί να είναι ευεργετικό στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μας.

  Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων HDL ή «καλής» χοληστερόλης», λέει η Kimberlain. Προηγούμενες έρευνες το επιβεβαιώνουν.

  Σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου, 1 έως 3 γραμμάρια ελαίου κριλ την ημέρα βοήθησαν στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης του αίματος των συμμετεχόντων στη μελέτη, ενώ αύξησαν την HDL χοληστερόλη τους, περισσότερο από ό,τι ακόμη και το ιχθυέλαιο (ή φυσικά, ένα εικονικό φάρμακο).

  Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι το Krill Oil βοήθησε στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων κατά 26 τοις εκατό σε άτομα με υπερτριγλυκεριδαιμία ή αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, μετά από 12 εβδομάδες συμπλήρωσης.

  Άλλη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2021 στο Mayo Clinic Proceedings, διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 με DHA και EPA μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου (CVD).

  «Η χορήγηση συμπληρωμάτων με EPA και DHA είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τον τρόπο ζωής για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου και το προστατευτικό αποτέλεσμα πιθανώς αυξάνεται με τη δόση», σημειώνουν οι ερευνητές.

  Το έλαιο κριλ μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

  Η φλεγμονή δεν είναι απαραίτητα κακό – όταν είσαι άρρωστος ή πληγωμένος, το σώμα σου ξεκινά μια ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση της ασθένειας ή στην έναρξη της διαδικασίας επούλωσης πληγών.

  Εάν ωστόσο, το σώμα σας προκαλεί φλεγμονή και δεν είστε άρρωστοι ή τραυματισμένοι, τότε μπορεί να έχετε χρόνια φλεγμονή. Σε αυτή την περίπτωση, το Krill Oil μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής.

  Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο Digestive and Liver Disease διαπίστωσε ότι το έλαιο κριλ μείωσε την εντερική φλεγμονή — ωστόσο, η μελέτη έγινε σε εργαστηριακό περιβάλλον (άρα, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα).

  Το Krill Oil μπορεί να βοηθήσει με την αρθρίτιδα και τον πόνο στις αρθρώσεις

  «Μαζί με τη συμβολή στη μείωση της φλεγμονής, το έλαιο κριλ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας», λέει η Kimberlain.

  Προηγούμενες έρευνες, για παράδειγμα, δείχνουν ότι τα άτομα με πόνους αρθρίτιδας που έλαβαν 300 χιλιοστόγραμμα ελαίου κριλ για 30 ημέρες παρουσίασαν βελτίωση στον πόνο και την ακαμψία, και μερικοί ένιωσαν ακόμη και ανακούφιση μετά την έβδομη ημέρα.

  Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 στο The American Journal of Clinical Nutrition δείχνει επίσης ότι το λάδι κριλ βελτίωσε τον οστεοαρθριτικό πόνο στο γόνατο, τη δυσκαμψία και τη φυσική λειτουργία σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Οι συμμετέχοντες είτε κατανάλωναν 4 γραμμάρια ελαίου κριλ την ημέρα για έξι μήνες είτε ένα εικονικό φάρμακο.

  Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στο PLoS One διαπίστωσε ότι η λήψη 2 γραμμαρίων λαδιού κριλ την ημέρα, βοήθησε στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις του γόνατος (σε άτομα με ήπιο πόνο στο γόνατο), σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη με ήπιο πόνο στο γόνατο που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

  Mπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών

  Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τα φρούτα και τα λαχανικά ως τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, αλλά τα θαλασσινά, όπως το κριλ, μπορούν επίσης να έχουν αντιοξειδωτική δράση.

  Το Krill Oil έχει στην πραγματικότητα μια χρωστική ουσία που ονομάζεται ασταξανθίνη, η οποία βρίσκεται σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών γνωστών ως καροτενοειδή. Είναι το ίδιο αντιοξειδωτικό που δίνει στον σολομό το ροζ χρώμα του, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

  «Αυτό το καροτενοειδές έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο νευρικό μας σύστημα», λέει η Kimberlain.

  Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που δημιουργεί το σώμα σας όταν τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα ή όταν εκτίθεστε σε επιβλαβείς ουσίες όπως ο καπνός του τσιγάρου, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Και αυτές οι ελεύθερες ρίζες, σημειώνουν επίσης, μπορεί να παίζουν ρόλο στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

  Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες από τη λήψη του Krill Oil;

  Προτού βγείτε βιαστικά για το τοπικό σας φαρμακείο ή σε ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής, να ξέρετε το εξής: «Εάν έχετε αλλεργίες στα ψάρια ή παίρνετε αραιωτικά αίματος, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε συμπληρώματα ελαίου κριλ», λέει ο Retelny.

  Είναι σημαντικό για άτομα που παίρνουν αραιωτικά αίματος (ή έχουν αιμορραγικές διαταραχές ή πρόκειται να χειρουργηθούν) να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τα λάβουν, σημειώνει η Cleveland Clinic.

  Όσο για όσους έχουν αλλεργία στα ψάρια, το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσίας συμφωνεί ότι θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε θαλάσσιο συμπλήρωμα.

  Επίσης, αν έχετε ευαίσθητο στομάχι, μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς. «Δεν θα το έλεγα πηγή κινδύνου, αλλά ορισμένοι άνθρωποι πιθανόν να έχουν μικρο-παρενέργειες όπως καούρα ή ελαφριές στομαχικές διαταραχές», προσθέτει η Kimberlain.

  Krill Oil εναντίον Ιχθυελαίου

  Ίσως να είστε εδώ και καιρό χρήστης ιχθυελαίου ή ίσως μόλις τώρα αποφασίζετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3. Ενώ υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο θαλάσσιων ελαίων, υπάρχουν μερικές διαφορές.

  «Το έλαιο κριλ είναι εφάμιλλο με το ιχθυέλαιο σε μελέτες για τη συνολική υγεία, καθώς και την καρδιαγγειακή υγεία, ωστόσο μπορεί να είναι πιο ακριβό και πιο δύσκολο να το βρεις», λέει ο Ρέτελνι.

  Ποιες οι διαφορές μεταξύ των δύο;

  Και τα δύο λαμβάνονται ως κάψουλα, αν και η κάψουλα λαδιού κριλ μπορεί να είναι μικρότερη. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Hospital Pharmacy εξέτασε τις διαφορές μεταξύ του ελαίου κριλ και του ιχθυελαίου και σημείωσε ότι το έλαιο κριλ αποδίδει αποτελεσματικά τα ωμέγα-3 έλαια σε μια μικρότερη και πιο βολική κάψουλα από το ιχθυέλαιο.

  Το έλαιο κριλ μπορεί να είναι πιο βιοδιαθέσιμο. «Η έρευνα δείχνει ότι το EPA και το DHA στο λάδι κριλ μπορεί να έχουν υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα 72 ωρών από ό,τι στο ιχθυέλαιο, ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες», λέει ο Retelny. (Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, «βιοδιαθεσιμότητα» είναι η ικανότητα μιας ουσίας να απορροφάται και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται από τον οργανισμό.)

  Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Lipids in Health and Disease, σημειώνει ότι ένας πιθανός λόγος για αυτή τη διαφορά, θα μπορούσε να είναι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι «τυλιγμένα» σε κάτι διαφορετικό (το λάδι κριλ είναι κυρίως μόρια που ονομάζονται φωσφολιπίδια και για το ιχθυέλαιο είναι τριγλυκερίδια), τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιοδιαθεσιμότητα.

  Άλλες ανασκοπήσεις έρευνας, όπως μια που δημοσιεύτηκε στο Vascular Health and Risk Management, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ το EPA και το DHA του ελαίου κριλ φαίνεται να είναι πιο βιοδιαθέσιμα, σε σύγκριση με το ιχθυέλαιο, πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες για να βγει ένα οριστικό συμπέρασμα.

  Το Krill Oil περιέχει επιπλέον αντιοξειδωτικά. Απλά ρίχνοντας μια ματιά στα χάπια, θα δείτε μια διαφορά. Το ιχθυέλαιο είναι χρυσοκίτρινο και το κριλ έχει μια κοκκινωπή απόχρωση. Το κόκκινο που βλέπετε είναι ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ασταξανθίνη, που στο ιχθυέλαιο συνήθως δεν περιέχεται.

  Το έλαιο κριλ παρέχει δυνητικά περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο PMS.

  Προηγούμενη έρευνα εξέτασε εάν το λάδι κριλ ή το ιχθυέλαιο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που μπορεί να συνοδεύονται από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τη δυσμηνόρροια.

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν Krill Oil χρησιμοποιούσαν λιγότερα αναλγητικά μετά από τρεις κύκλους, σε σύγκριση με γυναίκες που έπαιρναν ιχθυέλαιο (παρόλο που και οι δύο ομάδες παρουσίασαν βελτιωμένα συμπτώματα).

  Ποιος μπορεί να πάρει Krill Oil;

  «Αν ψάχνετε για μια καλή πηγή EPA και DHA και μπορείτε να ξοδέψετε λίγα επιπλέον χρήματα, αναζητήστε Krill Oil», λέει ο Retelny. Ωστόσο, η Kimberlain πιστεύει ότι το λάδι κριλ πρέπει να προστίθεται συμπληρωματικά. «Το να επιδιώκουμε να συμπεριλάβουμε πηγές από τα τρόφιμα με φυσικό τρόπο, είναι πάντα η πρώτη προσέγγιση.

  Εκείνοι όμως που εξακολουθούν να αδυνατούν να λάβουν επαρκή ποσότητα, μπορούν να κοιτάξουν για ένα συμπλήρωμα», λέει η Kimberlain: «Πάντα προτείνω μια προσέγγιση με προτεραιότητα το φαγητό».

  Μπορείτε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προσθέτοντας λιπαρά ψάρια κρύου νερού, όπως σολομό, πέστροφα, ρέγγα, σκουμπρί και σαρδέλες, στο εβδομαδιαίο μενού σας. Εάν δεν τρώτε θαλασσινά, μπορείτε επίσης να λάβετε ωμέγα-3 από λιναρόσπορο, σπόρους chia και καρύδια, σύμφωνα με το NIH.

  Και ως υπενθύμιση, πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα, θα θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ειδικά εάν είστε αλλεργικοί στα ψάρια, παίρνετε αραιωτικά αίματος ή είστε έγκυος ή θηλάζετε.

  Εάν σας δώσουν το πράσινο φως, ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας στην ετικέτα, εκτός εάν ο γιατρός σας έχει συγκεκριμένες οδηγίες. Η έρευνα για το έλαιο κριλ έχει δώσει στα άτομα ένα ευρύ φάσμα δόσεων – από 300mg έως 3 γραμμάρια – επομένως είναι σημαντικό να τηρήσουμε αυτό που οι κατασκευαστές θεωρούν ασφαλές.

  Σύνοψη

  Εάν δεν είστε μεγάλος λάτρης των ψαριών, αλλά θέλετε να λαμβάνετε τα ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αξίζει να δείτε εάν ένα συμπλήρωμα Krill Oil ή Omega 3 είναι κατάλληλο για εσάς. Αν και το Krill Oil είναι συχνά πιο ακριβό από το ιχθυέλαιο, μπορείτε να κερδίσετε επιπλέον προνόμια, παρότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

  Προμηθευτείτε συμπλήρωμα διατροφής Krill Oil ΕΔΩ

  Απο το iqfitness.gr για το fmh.gr

  Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  Παραπομπές

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε