More
  ΑρχικήΔιατροφήΚράνμπερι: Ενας σύμμαχος της υγείας μας με πολλές ιδιότητες και οφέλη

  Κράνμπερι: Ενας σύμμαχος της υγείας μας με πολλές ιδιότητες και οφέλη

  Τα κράνμπερι είναι μικρά, στρογγυλά, βαθυκόκκινα μούρα. Έχουν πολύ έντονη, ξινή γεύση, γι’ αυτό σπάνια τρώγονται ωμά. Τη μεγαλύτερη παραγωγή κράνμπερι παγκοσμίως την έχουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, διότι η καλλιέργειά του θέλει ένα αρκετά υγρό κλίμα.

  Μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες μορφές, ως φρέσκο φρούτο, ως αποξηραμένο με φυσική ξήρανση ή με προσθήκη σακχάρων αλλά και ως χυμό.

  Τα κύρια θρεπτικά συστατικά σε 1 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμά, χωρίς ζάχαρη κράνμπερι είναι :

  Θερμίδες: 46 kcal
  Νερό: 87%
  Πρωτεΐνη: 0,4 γρ.
  Υδατάνθρακες: 12,2 γρ.
  Ζάχαρη: 4 γρ.
  Φυτικές ίνες: 4,6 γρ.
  Λίπος: 0,1 γρ

   

  ποσες θερμιδες εχουν τα κρανμπερι

  Ποιές βιταμίνες έχουν

  • Βιταμίνη C είναι ένα από τα κυρίαρχα αντιοξειδωτικά στα κράνμπερι, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συντήρηση του δέρματος των μυών και των οστών του σώματος.
  • Μαγγάνιο, που βρίσκεται στα περισσότερα τρόφιμα. Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, το μεταβολισμό και το αντιοξειδωτικό σύστημα του σώματός.
  • Βιταμίνη Ε, μια κατηγορία βασικών λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών.
  • Βιταμίνη Κ1,  γνωστή και ως φυλλοκινόνη, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

  Ιδιότητες

  1. Προσφέρει αντιοξειδωτική δράση.

  Τα κράνμπερι περιέχουν φυτικές ενώσεις που έχουν προστατευτική αντιοξειδωτική δράση. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του μούρου και ως αποτέλεσμα μπορεί να χαθούν κατά τη διαδικασία του χυμού.

  1. Βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

  Ο χυμός βακκινίων είναι πιθανώς πιο γνωστός για τη διαχείριση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs). Τα βακκίνια περιέχουν ενώσεις γνωστές ως προανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν φυσικά αντιβακτηριακά οφέλη και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της προσκόλλησης του βακτηρίου Escherichia coli στην εσωτερική επιφάνεια της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος, προκαλώντας η προσκόλληση αυτή λοίμωξη.

  Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας ουρολοίμωξης και της επανεμφάνισής της, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματική όταν η λοίμωξη έχει επικρατήσει. Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι αυτό μπορεί να μην λειτουργεί για όλους.

  Η κατανάλωση χυμού κράνμπερι  για τα πιθανά οφέλη του για UTI, θα πρέπει να επιλέξετε έναν χυμό χωρίς προσθήκη σακχάρων από 100% φυσικό φρούτο. Η κατανάλωση cranberry έχει αξιολογηθεί ως μια στρατηγική για τη μείωση της κλινικής UTI επανεμφάνισης σε γυναίκες με πρόσφατο ιστορικό UTI.

  1. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.

  Μια σειρά από μελέτες σε ανθρώπους υποστηρίζουν ότι η τακτική κατανάλωση του χυμού ή ενός εκχυλίσματος μούρων είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας έναν αριθμό από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ισορροπίας της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση μιας ένωσης που ονομάζεται ομοκυστεΐνη, η οποία είναι γνωστό ότι βλάπτει την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.

  Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα αντικρουόμενα ευρήματα έχουν αναφερθεί από άλλες παρόμοιες μελέτες.

  1. Μπορεί να προστατεύσει από το γαστρικό έλκος και τον καρκίνο του στομάχου.

  Τα βακκίνια περιέχουν μια φυτική ένωση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γαστρικού έλκους και καρκίνου του στομάχου που προκαλείται από το βακτήριο Helicobacter pylori. Η κατανάλωση προϊόντων κράνμπερι, τα οποία είναι φυσικά πλούσια σε αυτή την ένωση (γνωστές ως προ-ανθοκυανιδίνες τύπου Α), φαίνεται να καταστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων και ως εκ τούτου μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

  1. Πιθανή προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

  Τα βακκίνια είναι μια από τις καλύτερες πηγές τροφίμων ουρσολικού οξέος, μιας φυτικής ένωσης με αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και πιθανά αντικαρκινικά αποτελέσματα. Έχει φανεί ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον καρκίνο του προστάτη.

  Τα κράνμπερι μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία του εντέρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να βελτιώσουν τα βακτήρια του εντέρου σε άτομα που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ζωικά προϊόντα . Με άλλα λόγια, σε ένα διατροφικό σχήμα που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση  κρέατος, γαλακτοκομικών και ζάχαρης, τα κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στην επανάληψη των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα.

  Μειώνουν επίσης τα χολικά οξέα στο έντερο που συνδέονται με καρκίνους του παχέος εντέρου και του γαστρεντερικού.

  Είναι τα κράνμπερι ασφαλή για όλους; Έχουν παρενέργειες;

  1. Τα μούρα περιέχουν σημαντικές ποσότητες μιας ένωσης που ονομάζεται σαλικυλικό οξύ, η οποία μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Όσοι έχουν αλλεργία στην ασπιρίνη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμού κράνμπερι.

  Τα σημάδια μιας ήπιας παρενέργειας περιλαμβάνουν φαγούρα στο στόμα ή τη γλώσσα, φτέρνισμα ή καταρροή. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Εάν εμφανιστεί μια πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση, καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο.

  1. Τα βακκίνια – ειδικά τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα κράνμπερι – μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικών αλάτων. Για το λόγο αυτό θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για πέτρες στα νεφρά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

  Η ευαισθησία στην ανάπτυξη πέτρες στα νεφρά ποικίλλει μεταξύ των ατόμων. Στους περισσότερους ανθρώπους, τα κράνμπερι πιθανότατα δεν επηρεάζουν σημαντικά τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

  Ωστόσο, εάν είστε επιρρεπείς στο να εμφανίσετε πέτρες στα νεφρά, μπορεί να είναι λογικό να περιορίσετε την κατανάλωση κράνμπερι και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό.

  1. Κατανάλωση βαρφαρίνη. Τα βακκίνια περιέχουν μια καλή ποσότητα βιταμίνης Κ. Η αυξημένη κατανάλωση κράνμπερι μπορεί να επηρεάσει την πηκτικότητα του αίματος .

  Η κατανάλωση μούρων καθώς και φρέσκων φρούτων, προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία του σώματος μας. Η υπερκατανάλωση όπως και η μειωμένη πρόσληψη που είναι τα δυο άκρα δεν οδηγούν σε ευεργετικά αποτελέσματα.

  Συνταγή για σως απο κράνμπερις

  Μιας που τα κράνμπερις και τα μούρα μας θυμίζουν λίγο πιο πολύ χειμώνα , κρύο και γιορτές σας γράφω και την αγαπημένη μου σως από κράνμπερις, ιδανική για ένα γιορτινό τραπέζι .

  Υλικά :

  • 3 φλιτζάνια κατεψυγμένα κράνμπερι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 /2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2κ.σούπας μέλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

  Εκτέλεση :

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό , το μέλι και τη ζάχαρη να βράσουν , ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το μέλι και η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε τα κράνμπερις και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα , για 10-12 λεπτά , μέχρι να γίνει πηχτή η σάλτσα μας.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε την σάλτσα να κρυώσει.Τη σερβίρουμε δροσερή δίπλα από το κρέας μας.

  ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ: Σπιτική μπάρα ενέργειας με δημητριακά, σοκολάτα και ένα superfood

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

  διαιτολόγοι του fmh.gr

  Πηνελόπη Λαγουρού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (Τήνος)


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε