More
    ΑρχικήΔιατροφήKουνουπίδι: Ιδιότητες, οφέλη, διατροφική αξία και μια συνταγή

    Kουνουπίδι: Ιδιότητες, οφέλη, διατροφική αξία και μια συνταγή

    Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά του χειμώνα! Δυστυχώς η δυσάρεστη οσμή του κάνει τα παιδιά δύσκολο να το αγαπήσουν, ωστόσο αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας.

    Εμφανισιακά το λαχανικό αυτό μοιάζει με το μπρόκολο, αλλά το χρώμα του είναι κυρίως λευκό ενώ υπάρχουν στην αγορά και ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα όπως το μοβ και το πορτοκαλί κουνουπίδι. Εσύ όμως πόσα γνωρίζεις πραγματικά για αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό;

    Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

    Συνέχισε την ανάγνωση και μάθε τα πάντα για αυτό το κουνουπίδι καθώς και μια νόστιμη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

    Πάμε να το λοιπόν γνωρίσουμε αναλυτικά..

    κουνουπιδι διατροφικη αξια

    Διατροφική Αξία 

    Σε 100γρ ωμό κουνουπίδι περιέχονται..

    Θερμίδες (kcal) 25
    Νερό (%) 92,1
    Πρωτεΐνη (γρ) 1,9
    Υδατάνθρακες (γρ) 5
    Φυτικές Ίνες (γρ) 2
    Λίπος (γρ) 0,28
    Βιταμίνες
    Βιταμίνη C (mg) 48,2
    Βιταμίνη Κ (μg) 15,5
    Βιταμίνη Β1 (mg) (Θειαμίνη) 0,05
    Βιταμίνη Β2 (mg) (Ριβοφλαβίνη) 0,06
    Βιταμίνη Β3 (mg) (Νιασίνη) 0,5
    Βιταμίνη Β5 (mg) (Παντοθενικό οξύ) 0,66
    Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
    Ασβέστιο (mg) 22
    Σίδηρο (mg) 0,4
    Μαγνήσιο (mg) 15
    Φώσφορο (mg) 44
    Κάλιο (mg) 299
    Νάτριο (mg) 30
    Ψευδάργυρος (mg) 0,27
    Σελήνιο (μg) 0,6

     

    Όπως παρατηρείς το κουνουπίδι είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες και ταυτόχρονα υψηλό σε θρεπτικά συστατικά. Στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, που περιέχει ποσότητες σχεδόν από κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζεσαι.

    Ας δούμε όμως αναλυτικά τι σημαίνει αυτό για την υγεία σου.

    Οφέλη και ιδιότητες απο το κουνουπίδι

    Καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

    Το κουνουπίδι είναι αρκετά πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη συνολική σου υγεία. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών πεπτικών καταστάσεων λόγω της ιδιότητάς τους, όπως η δυσκοιλιότητα, η εκκολπωματίτιδα  αλλά και του ευερέθιστου εντέρου.

    Απώλεια Βάρους

    Το λαχανικό αυτό είναι χαμηλό σε θερμίδες, όμως πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό. Με αυτό τον τρόπο, σαν όφελος, το κουνουπίδι μπορεί να σε χορτάσει χωρίς να σου προσδώσει πολλές θερμίδες. Έτσι αποτελεί ένα τρόφιμο ιδανικό για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

    κουνουπίδι οφελη ιδιοτητες

    Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

    Παρέχει σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών όπως η βιταμίνη C, τα οποία είναι ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος, αλλά και την προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες

    Μειώνει την πίεση του αίματος

    Το κουνουπίδι περιέχει επίσης και την σουλφοραφάνη, ένα εκτενώς μελετημένο αντιοξειδωτικό, η οποία φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και να διατηρήσει τις αρτηρίες υγιείς και τα δύο αποτελούν κύριοι παράγοντες στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

    Πλούσιο σε Χολίνη

    Το κουνουπίδι, όπως και το μπρόκολο αποτελούν λίγα από τα τρόφιμα που περιέχουν χολίνη. Ένα θρεπτικό συστατικό που λείπει από πολλούς ανθρώπους. Η χολίνη εμπλέκεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που είναι απαραίτητοι για ένα υγιές νευρικό σύστημα.

    Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στο συκώτι. Το θρεπτικό αυτό συστατικό συμμετέχει σε πολλές διεργασίες στο σώμα σου και δρα για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

    Πως να καταναλώσουμε το κουνουπίδι

    Ο πιο γνωστός τρόπος να καταναλώσεις αυτό το λαχανικό για τα οφέλη και της ιδιότητές του είναι βραστό σαν σαλάτα με λεμόνι ωστόσο μπορείς να απολαύσεις το κουνουπίδι και με διάφορους άλλους τρόπους όπως..

    • Κοκκινιστό στην κατσαρόλα με πατάτες
    • Μπουκίτσες κουνουπιδιού ψητές στο φούρνο με μπαχαρικά και σως γιαουρτιού
    • Πουρέ απο κουνουπίδι
    • Κουνουπίδι τουρσί
    • Μπιφτέκια κουνουπιδιού
    • Σούπα με κουνουπίδι
    • Κουνουπίδι με τυριά στο φούρνο (δες στην συνέχεια την συνταγή) κλπ

    Επιπλέον

    Το κουνουπίδι μπορεί να καταναλωθεί εκτός απο την μορφή λαχανικού και σε μορφή αλευριού. Έτσι σου δίνει την δυνατότητα να μπορέσεις να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά στην διατροφή σου και να λάβεις τη μεγάλη διατροφική αξία που προσφέρουν.

    Συνταγή για κουνουπίδι στο φούρνο

    Τέλος στο σημείο αυτό ήρθε η στιγμή να δούμε μια εύκολη συνταγή για να απολαύσεις αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό που είμαι σίγουρη πως θα λατρέψουν και οι μικροί μας φίλοι.

    Κουνουπίδι “σουφλέ” στο φούρνο

    Θα χρειαστείς (για 4 μερίδες)

    • 1 μέτριο Κουνουπίδι
    • 150γρ τυρί με χαμηλά λιπαρά
    • 100γρ γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
    • 2κ.σ. ελαιόλαδο
    • Αλάτι-Πιπέρι-Πάπρικα

    Εκτέλεση συνταγής

    • Κόβεις το κουνουπίδι σου σε μπουκίτσες.
    • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζεις όλα τα υλικά σου, εκτός από το τυρί, και ανακατεύεις καλά.
    • Ρίχνεις το τυρί στο τέλος.
    • Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180βαθμούς για 30-35λεπτά.
    • Σερβίρεις ζεστό.

    Καλή απόλαυση!

    ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποια λαχανικά έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες;

    Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

    διατροφολογος ευβοια στην κυμη

    Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

    Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

    Βιβλιογραφία

    Cauliflower, raw (no date) FoodData Central. Available at: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169986/nutrients (Accessed: December 3, 2022).

    Otles S, Ozgoz S. Health effects of dietary fiber. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2014 Apr-Jun;13(2):191-202. PMID: 24876314.

    Zeisel SH, da Costa KA. Choline: an essential nutrient for public health. Nutr Rev. 2009 Nov;67(11):615-23. doi: 10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x. PMID: 19906248; PMCID: PMC2782876.

    Chambial S, Dwivedi S, Shukla KK, John PJ, Sharma P. Vitamin C in disease prevention and cure: an overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct;28(4):314-28. doi: 10.1007/s12291-013-0375-3. Epub 2013 Sep 1. PMID: 24426232; PMCID: PMC3783921.

    Bai Y, Wang X, Zhao S, Ma C, Cui J, Zheng Y. Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:407580. doi: 10.1155/2015/407580. Epub 2015 Oct 25. PMID: 26583056; PMCID: PMC4637098.

    Ακολουθήστε μας

    97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε