...
Αρχική Blog Fitness Κολύμβηση και αναπνοή: Πως να αναπνέουμε όταν κολυμπάμε;
Κολύμβηση και αναπνοή: Πως να αναπνέουμε όταν κολυμπάμε;

Κολύμβηση και αναπνοή: Πως να αναπνέουμε όταν κολυμπάμε;

Κολύμβηση και αναπνοή: Εισπνοή, εκπνοή, εισπνοή, εκπνοή…Αυτή η λειτουργία είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο. Μόνο που για να προσαρμοστεί στο νερό, πρέπει να χρησιμοποιηθούν τεχνικές αναπνοής της κολύμβησης αφού η δραστηριότητα αυτή απαιτεί διαφορετικό συντονισμό της αναπνοής για όποιον βρίσκεται στο νερό.

Μην αγχώνεσαι! Αν αποφάσισες να ξεκινήσεις να κολυμπάς ή είσαι ήδη στα πρώτα μαθήματα, είσαι στο σωστό δρόμο. Η εκμάθηση της σωστής αναπνοής χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά πριν καν το καταλάβεις θα αναπνέεις χωρίς καμία δυσκολία.

Για να σε βοηθήσουμε στις προπονήσεις σου, θα παρουσιάσουμε μερικές τεχνικές αναπνοής της κολύμβησης.

Κολύμβηση και αναπνοή

Για πολλούς ανθρώπους το “κράτημα” της αναπνοής κάτω από το νερό σε πρόσθια θέση (την θέση που οι κολυμβητές βρίσκονται στα περισσότερα στυλ), μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση. Για κάποιον άνθρωπο που δεν έχει κολυμπήσει ποτέ στην ζωή του, ακόμα και η βύθιση του προσώπου κάτω από το νερό μπορεί να τον κάνει να νιώσει άβολα.

Αυτό όμως είναι φυσιολογικό, και δυνατόν να ξεπεραστεί. Με την συνεχή εξάσκηση, η εναλλαγή της εισπνοής και της εκπνοής μετατρέπεται σε κάτι φυσιολογικό για τον άνθρωπο.

Αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο από το στόμα και την μύτη και καταλήγει να κατέχει μία νέα λειτουργία της αναπνοής που απαιτείται στο υδάτινο περιβάλλον.

κολυμβηση και σωστη αναπνοη

Γι’ αυτό η πρώτη επαφή με το νερό πρέπει να είναι σταδιακή. Σιγά- σιγά το άτομο συνηθίζει. Ξεκίνα βρέχοντας απλά το πρόσωπο, έπειτα βύθισε το στο νερό και προσπάθησε να ανοίξεις τα μάτια. Στη φάση αυτή ξεκίνα να δουλεύεις την εκπνοή και συνέχισε στο ρυθμό αυτό μέχρι να ελέγχεις την αναπνοή σου.

Στο επόμενο στάδιο αρχίζει η εκμάθηση των πρώτων τεχνικών αναπνοής της κολύμβησης αυτές δηλαδή που θα χρησιμοποιείς από εδώ και στο εξής όταν κολυμπάς. Εκτός και αν νομίζεις ότι μπορείς να κολυμπήσεις σε πισίνα 25μ ή περισσότερο χωρίς να “αδειάσεις” τον αέρα που κρατάς.

Πως να αναπνέεις καλύτερα όταν κολυμπάς

Στο νερό, η πιο συνηθισμένη ακολουθία αναπνοής είναι: εισπνοή από το στόμα, εκπνοή από τη μύτη. Αν προσαρμοστείς σε αυτό, γρήγορα θα έχεις κάνει ένα τεράστιο βήμα ως αθλούμενος κολύμβησης.

Στην εκμάθηση κολύμβησης, ο αρχάριος όταν ξεκινάει αισθάνεται πιο εύκολο να αναπνέει από μία μόνο πλευρά. Αριστερά ή δεξιά. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν την προσπάθεια αναπνοής και από τις 2 πλευρές, εκείνη που δεν είναι “συνηθισμένη”. Εννοείται πως γι’ αυτό θα χρειαστεί περισσότερη προπόνηση αλλά είναι κάτι που θα βελτιώσει την ικανότητα σου να κολυμπάς πιο σωστά.

Άλλο σημαντικό σημείο που χρειάζεται να προσέξεις για να βελτιώσεις την αναπνοή σου όταν κολυμπάς: συνήθως η εκπνοή διαρκεί περισσότερο από την εισπνοή που διαρκεί πολύ λιγότερο. Προσπάθησε λοιπόν να παρατείνεις όσο μπορείς την εκπνοή σου για να καταφέρνεις καλύτερη ποιότητα στο κολύμπι.

Πως να αναπνέεις στο ελεύθερο στυλ;

Το ελεύθερο, και crowl όπως ονομάζεται, είναι ποlύ δημοφιλές στα μαθήματα κολύμβησης. Στο ελεύθερο το πρόσωπο παραμένει μέσα στο νερό κοιτάζοντας προς το βυθό και βγαίνει εναλλάξ ανάλογα τις χεριές για την αναπνοή. Είναι απαραίτητο δηλαδή το κεφάλι να γυρίσει στο πλάι.

Και τώρα η κρίσιμη ερώτηση: “Μα πως μπορώ να βελτιώσω την αναπνοή μου στο ελεύθερο;”

Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να υπάρχει ακρίβεια στις κινήσεις. Στα χέρια, στα πόδια και στο κεφάλι. Και αυτό γιατί μόνο έτσι ελέγχουμε την ένταση άρα και την κούραση μας, χωρίς να χρειάζεται να διακόψουμε ξαφνικά το κολύμπι.

Στο ελεύθερο, όταν ο κολυμβητής μπορεί να αναπνεύσει και από τις 2 πλευρές – όπως συζητήσαμε προηγουμένως- θα εισπνεύσει σε νούμερο μονό (κάθε 3 χεριές συνήθως), ενώ αν θέλει να “παίρνει αέρα” από την ίδια πλευρά αυτό θα συμβαίνει σε ζυγό αριθμό (κάθε 2 χεριές, 4 χεριές κοκ).

αναπνοη στην κολυμβηση

Μία από τις πολλές ασκήσεις εκμάθησης που βοηθούν στην αναπνοή του ελευθέρου είναι ο μαθητής να εκτελεί την εισπνοή με μία συγκεκριμένη σειρά(κάθε 2,3,4…χεριές) ακόμα και σταματημένος στον τοίχο της πισίνας, γυρνώντας το κεφάλι από την αντίθετη πλευρά του χεριού που κάνει την έξοδο από το νερό.

Πως να αναπνέεις στα υπόλοιπα στυλ κολύμβησης;

ΎΠΤΙΟ: Το εύκολο κομμάτι είναι ότι εδώ το πρόσωπο δεν βρίσκεται βυθισμένο στο νερό. Ακόμα όμως και στο ύπτιο, ένας τρόπος αναπνοής είναι η εισπνοή όταν το ένα χέρι βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο εκτός νερού και η διατήρηση του αέρα για όσο περισσότερο μπορούμε. Εκτός αυτού μπορούμε να εκτελούμε στροφές του κεφαλιού, για εξάσκηση.

ΠΡΟΣΘΙΟ: Εδώ η αναπνοή είναι προς τα μπροστά, μόλις ο κολυμβητής τραβήξει με τα χέρια το νερό επιχειρεί την έξοδο του κεφαλιού από το νερό. Προσοχή η σπονδυλική στήλη να βρίσκεται ευθυγραμμισμένη.

ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ: Η εισπνοή είναι πρόσθια και πρέπει να είναι γρήγορη διατηρώντας το σαγόνι στην επιφάνεια του νερού. Εκπνοή πιο αργή μόλις το κεφάλι βυθιστεί στο νερό.

αναπνοη σε καθε στυλ κολυμβησης

Ασκήσεις αναπνοής στην κολύμβηση

Επιλογή: Κρατώντας τον τοίχο της πισίνας ή σε ρηχή πισίνα.

  • Σε όρθια θέση που να πατώνεις, εκτέλεσε μία γρήγορη εισπνοή και προσπάθησε να κάνεις όσο μεγαλύτερη εκπνοή μέσα στο νερό.
  • Άλλαζε την συχνότητα: 2 ποδιές 1 αναπνοή, 4 ποδιές 1 αναπνοή κοκ.
  • Με τα χέρια κοντά στο σώμα, κάθε 6 ποδιές εκτέλεσε μία αναπνοή.

Βοηθητικοί εξοπλισμοί

Στην κολύμβηση η χρήση βοηθητικών εξοπλισμών είναι σύμμαχος μας στην ανάπτυξη και βελτίωση των κολυμβητικών ικανοτήτων μας. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνονται στην εκμάθηση της βελτίωσης της αναπνοής.

Η σανίδα κολύμβησης για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στις περισσότερες ασκήσεις συντονισμού των κινήσεων των ποδιών, των χεριών και της αναπνοής, ακόμα και το σκουφί μας βοηθάει από το να μην μας αποσπούν την προσοχή τα μαλλιά μας, αλλά ακόμα και τα γυαλάκια κολύμβησης, μας προσφέρουν ορατότητα κάτω από το νερό, που μας δίνει ασφάλεια, μπορούμε να δούμε την απόσταση που πρέπει να διανύσουμε οργανώνοντας τις αναπνοές αλλά και για να εκτελέσουμε όλες τις παραπάνω ασκήσεις που αναφέρθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιους μύες γυμνάζεις με κάθε στυλ κολύμβησης;

Εισπνοή…και καλές βουτιές!

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Κωνσταντίνος Κάβουρας, Γυμναστής – Προπονητής κολύμβησης

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media