Αρχική Fitness Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πρόγραμμα στο γυμναστήριο;

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πρόγραμμα στο γυμναστήριο;

Ένα συνηθισμένο ερώτημα που κάνουν οι ασκούμενοι στους γυμναστές  είναι κάθε πότε πρέπει να αλλάζουν πρόγραμμα άσκησης τους. Απαντώντας λοιπόν σε αυτό το ερώτημα ξεκινάμε με το ότι καταργούμε το πρέπει.

Θεωρητικά μπορεί κάποιος να κρατήσει ένα πρόγραμμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ή κάποιος άλλος να το αλλάζει διαρκώς.
Το εκάστοτε πρόγραμμα είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ασκούμενος θα φτάσει σε αυτό που επιθυμεί. Άρα είναι εξατομικευμένο και εντελώς διαφορετικό ώστε να συνυπολογίζονται όλοι οι παράγοντες που θα τα κάνουν αποτελεσματικό.

Διαφορετικό πρόγραμμα χρειάζεται αυτός που θέλει να μειώσει το βάρος του από αυτόν που θέλει να αυξήσει την μυϊκή του μάζα ή από αυτόν που ξεκίνησε να ασκείται για να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση. Οπότε αντίστοιχα άλλη είναι και η συχνότητα που αλλάζουμε αυτά τα προγράμματα.

Θα εστιάσουμε σε 2 διαφορετικούς λόγους που γίνεται αυτό το ερώτημα γιατί οι απαντήσεις είναι τελείως διαφορετικές.

  1. Βαρεθήκατε το πρόγραμμα που έχετε.

Αν λοιπόν ρωτάτε επειδή βαρεθήκατε το πρόγραμμα που σας έχουν δώσει αλλάξτε το τώρα. Όσο σημαντικό είναι να μην συνηθίζει-βαριέται το σώμα άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην συμβαίνει το ίδιο και με το μυαλό.
Αν λοιπόν αρχίζετε να ακυρώνετε προπονήσεις στην ιδέα του ίδιου επαναλαμβανόμενου μοτίβο προπόνησης, επιβάλλεται να μιλήσετε στον γυμναστή σας και να σας αλλάξει το πρόγραμμα ώστε τελικά να μην εγκαταλείψετε.

Σημασία έχει αφού ξεκινήσατε να κάνετε γυμναστική να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας σας για πάντα. Αν εσείς λοιπόν έχετε αρχίσει να μην βρίσκετε κανένα ενδιαφέρον στην προπόνηση, όσο καλό και αν ενδεχομένως είναι το πρόγραμμα που έχετε, επιβάλλεται να το αλλάξετε. Άλλωστε δεν υπάρχουν καλά προγράμματα αλλά προγράμματα τα οποία ταιριάζουν σε αυτούς που θα τα εκτελέσουν. Μπορεί οι μυϊκές ομάδες να είναι συγκεκριμένες ευτυχώς όμως μπορούν να γυμναστούν με πάρα πολλούς διαφορετικούς τρόπους και τελικά να βρείτε το είδος-στυλ που σας ταιριάζει.

  1. Δεν βλέπετε πια αποτέλεσμα

Η αλήθεια είναι πως κάνοντας το ίδιο πρόγραμμα ξανά και ξανά ο οργανισμός  προσαρμόζεται, άρα σταματάμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα αφού το εκτελούμε τις ασκήσεις πια με μεγαλύτερη ευκολία. Εδώ λοιπόν βρισκόμαστε στην φάση που έχουμε δύο επιλογές. Είτε να αλλάξουμε εντελώς το πρόγραμμα άσκησης είτε να το διαφοροποιήσουμε αλλάζοντας απλά level. Αν λοιπόν νιώθετε ότι η απόδοση σας έχει μείνει στάσιμη πριν βιαστείτε να ζητήσετε αλλαγή στο πρόγραμμα επιμείνετε στο ίδιο τροποποιώντας τον βαθμό δυσκολίας. Αυξήστε τα κιλά, τον αριθμό επαναλήψεων, την συχνότητα των προπονήσεων κλπ.

  • Ένα πρόγραμμα αλλάζει για τον ίδιο λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε. Και αυτός είναι ο στόχος του ασκούμενου. Τα προγράμματα τα αλλάζουμε όταν δεν εξυπηρετούν τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε να γυμναζόμαστε.

Καλες προπονήσεις σε όλους.

Ειρήνη Μπατή
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρουφάκια με αβοκάντο και χαρούπι

Φτιάξε αυτά τα καταπληκτικά τρουφάκια με αβοκάντο και χαρούπι μέσα σε 30 λεπτά μόνο. Η συνταγή είναι για 16 μερίδες . Συστατικά 50gr Κακάο(χωρίς ζάχαρη) 450gr Αβοκάντο...