Αρχική Περισσότερα Συνεντεύξεις Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλάει στην Fitness Motivation Hellas

Η Κατερίνα Στεφανίδη μιλάει στην Fitness Motivation Hellas


Η σελίδα μας έχει σαν middle name το Motivation και πιστεύουμε ότι πήραμε συνέντευξη από τον κατάλληλο άνθρωπο.

Την Κατερίνα Στεφανίδη.

Μία αθλήτρια που με τον τρόπο ζωής της δίνει ένα σπουδαίο παράδειγμα προς όλους τους υποψήφιους αθλητές αλλά και όχι μόνο.
Σεμνή, ταπεινή, προσγειωμενη, προσχαρη και γεμάτη όρεξη για σκληρή δουλειά.
Ετσι έχουν έρθει τα τόσα μετάλλια και οι απίστευτες διακρίσεις της παγκοσμίως στο άλμα επί κοντό.

Ο Αλέξανδρος Κοζωνακης μελος της FMH TEAM μίλησε με την Κατερίνα  και πήρε μια συνέντευξη που είχε από cheat meals μέχρι Crossfit!!!


Τι περιλαμβάνουν συνήθως οι προπονήσεις σου?

Οι προπονήσεις μου περιλαμβάνουν τα εξής: άλματα (κάποιες φορές με λιγότερα βήματα και μικρότερα κοντάρια και άλλες με κοντάρια που είναι κοντά στα αγωνιστικά μου), πλυομετρικές, ταχύτητες (οι αποστάσεις βέβαια αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο) και δύναμη. Όσο αφορά τη δύναμη, έχουμε σιγά σιγά απομακρυνθεί αρκετά από τα βάρη καθώς μου δημιουργούν τραυματισμούς και κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα με το βάρος του σώματος και ισομετρικές ασκήσεις. Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο προπόνησης. Για παράδειγμα, στο ξεκίνημα του Φθινοπώρου για σχεδόν ένα μήνα δεν κάνουμε καθόλου άλματα, μόνο δύναμη και δρόμους.

Τι ρόλο παίζει η τεχνική στα αθλήματα?
Προφανώς σε κάθε άθλημα παίζει άλλο ρόλο. Ακόμα και στο δικό μας αγώνισμα παίζει άλλο ρόλο για κάθε αθλήτρια. Για παράδειγμα εγώ είμαι μια αθλήτρια που βασίζεται στην τεχνική και η Morris, η Αμερικανίδα, είναι μια αθλήτρια πουη βασίζεται κυρίως στην ταχύτητά της. Βέβαια αν μπορούσε να είχε και καλύτερη τεχνική, θεωρητικά θα μπορούσε να πηδάει περισσότερο, αλλά ο καθένας χρησιμοποιει τα χαρίσματά του.

Τι παίζει μεγαλύτερο ρόλο, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά…ή και τα δύο?
Και τα δύο. Και θα προσθέσω ένα τρίτο που είναι η τύχη. Πιστεύω ότι χωρίς ταλέντο δε γίνεται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά ταλέντα και θα πάει μπροστά αυτός που δουλεύει όχι απαραίτητα πιο σκληρά, αλλά πιο σωστά. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο, και δεν εννοώ η τύχη του να χτυπήσω τον πήχη σε ένα άλμα και να μείνει. Εννοώ η τύχη του να ξεκινήσει κάποιος από μικρός με καλό προπονητή και να βάλει καλές βάσεις. Το ποιους ανθρώπους θα γνωρίσει στην πορεία μεγαλώνοντας και ακόμα και σε ότι έχει να κάνει σε σχέση με τραυματισμούς. Και τα τρία χρειάζονται για να πετύχεις και πιστεύω όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς.

Τι ρόλο παίζουν οι χορηγοί για κάποιον αθλητή?
Οι χορηγοί για κάποιον αθλητή είναι ένας απο τους λόγους που μας επιτρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε αθλητισμό. Έχω παρατηρήσει ότι κάποιες φορές δεν αρέσει στον κόσμο όταν αναφέρουμε χορηγούς, αλλά οι χορηγοί είναι ο τρόπος που βγάζουμε το ψωμί μας στο επάγγελμά μας. Είμαστε τυχεροί που υπάρχουν ακόμα πολλές ελληνικές εταιρείες που προσπαθούν η κάθε μια με τον τρόπο της να υποστηρίξει τον ελληνικό αθλητισμό.

Που υπάρχουν καλύτερες παροχές και συνθήκες για προπόνηση, στην Ελλάδα ή στην Αμερική?
Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση των δύο χωρών, γιατί στη μια χώρα τα πάντα είναι (και τα θέλουμε τζάμπα) και στην άλλη τα πάντα είναι πανάκριβα. Σαφώς και το στάδιο στο οποίο κάνουμε προπόνηση στην Αμερική είναι πολύ πιο προσεγμένο από το κλειστό του ΟΑΚΑ που κάνουμε προπόνηση στην Ελλάδα, παρόλο που του σταδίου της Αμερικής του λείπουν πολλά όργανα (ενόργανης κυρίως) που τα χρειαζόμαστε για προπόνηση στο επί κοντώ. Βέβαια, όπως έχω ξανα αναφέρει, πληρώνουμε $25 τη μέρα. Για 5-6 προπονήσεις τη βδομάδα, βγαίνουν πολλά τα λεφτά. Το ΟΑΚΑ είναι δωρεάν. Άρα δεν μπορείς να τα συγκρίνεις.

Πιστεύεις ότι μαθαίνουμε συνέχεια?
Πιστεύω ότι τα καλύτερα μαθήματα τα παίρνουμε από τη στιγμή και μετά που νομίζουμε ότι τα μάθαμε όλα. Κάθε χρονιά μαθαίνουμε καινούρια πράγματα και για την προπόνηση, και για το επι κοντώ και για εμένα την ίδια και πιστεύω θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι την ημέρα που θα σταματήσω.

Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου?
Με τον άνδρα μου ανακαινίζουμε το σπίτι μας. Είναι στην ουσία η δεύτερή μας δουλειά και αυτό που κάνουμε όταν δεν είμαστε για προπόνηση. Όσο είμαστε στην Ελλάδα προσπαθώ να δω γνωστούς και φίλους όσο περισσότερο μπορώ. Γενικά μου αρέσει να μένω στο σπίτι. Ίσως τα πολλά ταξίδια με έχουν κάνει να εκτιμήσω τις στιγμές που απλά κάθεσαι στον καναπέ και δεν κάνεις τίποτα.

Πιστεύεις πως κάποιος άνθρωπος πρέπει να έχει περισσότερες θεωρητικές γνώσεις ή περισσότερες εμπειρίες ζωής…ή και τα δυο?
Νομίζω ότι κάποιος άνθρωπος πρέπει να έχει ανοιχτό μυαλό και να επιθυμεί να μαθαίνει συνέχεια νέα πράγματα από άλλους. Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλλοί είναι να νομίζουν ότι επειδή έχουν παραπάνω εμπειρία ή θεωρητικές γνώσεις από κάποιον άλλον δεν μπορούν να μάθουν κάτι από αυτόν. Πιστεύω ότι έχεις να μάθεις κάτι από κάθε άνθρωπο και το καταφέρνεις μόνο αν είσαι ανοιχτός στο γεγονός ότ ίσως τελικά να μην ξέρεις τα πάντα.

Crossfit. Ποια η γνώμη σου? Θα ασχολιόσουν με αυτό ως άθλημα?
Χαχαχα, νομίζω πως όχι γιατί είμαι πάρα πολύ κακή σε cardio ασκήσεις. Νομίζω ο μόνος λόγος που είμαι καλή σε αυτό που κάνω είναι επειδή είμαι εκρηκτική και το επι κοντώ σου δίνει την ευκαιρία να ξεκουραστείς μεταξύ των αλμάτων. Νομίζω το crossfit θα μου ήταν πολύ δύσκολο. Η αλήθεια είναι πως μετά το επι κοντώ δεν είμαι σίγουρη πως θα καταφέρω να κρατηθώ fit.

Τα σχέδια σου για το μέλλον?
Κάθε μέρα έχουμε και καινούρια σχέδια, χαχαχα! Νομίζω πως το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι επειδή αγαπώ πολύ τον στίβο θα ήθελα να παραμείνω μέσα στο χώρο. Ίσως να ασχοληθώ με κάτι στην παγκόσμια ομοσπονδία στίβου. Δε θα ήθελα να αποξενωθώ τελείως από το άθλημα. Κατά τα άλλα, όπως είπα, κάθε μέρα έχουμε και νέα πλάνα.

Θα σκεφτόσουν να ασχοληθείς με την προπονητική?
Μέχρι στιγμής όχι. Νομίζω όμως δε θα τα κατάφερνα πολύ καλά γιατί δεν έχω υπομονή.

Η πορεία σου μέχρι τώρα είναι πολύ εντυπωσιακή. Από όταν ξεκίνησες έσπαγες όλα τα εθνικά σχολικά ρεκόρ και στη συνέχεια όλα τα παγκόσμια στις κατηγορίες της ηλικίας σου. Φτάνουμε στο 2017, όπου ψηφίζεσαι ως η καλύτερη αθλήτρια του στίβου στην Ευρώπη. Πως νιώθεις για όλα αυτά?
Η αλήθεια είναι πως τίποτα απο αυτά δεν είναι κάτι που περνάει από το μυαλό μου. Κάθε μέρα πάω στην προπόνηση γιατί μου αρέσει το επι κοντώ και γιατί θέλω να κάνω τη δουλειά μου σωστά. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα έρχονται με το συνδυασμό ταλέντου, δουλειάς και τύχης, όπως είπαμε και νωρίτερα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό? Έχεις cheat meals μέσα στο μήνα?
Έχω cheat meals κάθε μέρα. Δεν κάνουμε κάποια δίαιται ή διατροφή. Απλά προσπαθούμε να τρώμε ισορροπημένα κάθε μέρα.

Είσαι προληπτική? Έχεις κάποια «διαδικασία» που ακολουθείς πριν τους αγώνες?
Όχι και δεν ήμουν και ποτέ. Για την ακρίβεια, ακριβώς το αντίθετο. Νομίζω ότι για να πετύχεις στο άθλημά μας πρέπει να είσαι πολύ flexible. Για παράδειγμα, κάποιες φορές αγωνιζόμαστε στους 40 βαθμούς και άλλες στους 10. Προφανώς, δεν μπορείς και δεν πρέπει να κάνεις το ίδιο ζέσταμα σε αυτές τις δυο περιπτώσεις.

Σου αρέσουν τα ταξίδια? Ποιο είναι το ωραιότερο μέρος που έχεις επισκευθεί?
Μου αρέσει πάρα πολύ το Μονακό, αλλά νομίζω ότι επειδή τα περισσότερα ταξίδια μας γίνονται λόγω αγώνων συνδέω το μέρος με το πόσο καλά πήγε ο αγώνας. Θέλουμε ακόμα πολύ να πάμε στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και την Αυστραλία.

Η Fitness Motivation Hellas, έχει σαν σκοπό να παρακινήσει και να σηκώσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται από τον καναπέ του, προκειμένου να ασχοληθεί με την άσκηση. Μεταξύ άλλων, διοργανώνει και διάφορα outdoor events/προπονήσεις. Πες μας την γνωμη σου για την σελιδα μαs.
Νομίζω πως οποιαδήποτε προσπάθεια που παρακινεί τον κόσμο να γυμναστεί είναι άξια επαίνου και ελπίζω να συνεχίσετε.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου και για την τιμή που μας έκανες, ώστε να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί μας.

 

Για τη Fitness Motivation Hellas

Αλέξανδρος ΚοζωνάκηςΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την μέση και τα μάτια σου. Βάλε στο πρόγραμμα σου αυτές...

Οι ενοχλητικοί πόνοι στη μέση μπορούν να έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες και να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν συμφιλιωθεί με τις ενοχλήσεις αυτές.