Αρχική Fitness Κάψε θερμίδες έως και 48ώρες μετά την άσκηση!!

Κάψε θερμίδες έως και 48ώρες μετά την άσκηση!!

Σου ακούγεται παράξενο; Κι όμως! Η προπόνηση με τον σωστό τρόπο κάνει το μεταβολισμό σου να καίει για ώρες μετά την προπόνηση ή ακόμη και μέρες! Ναι, καλά διάβασες! Μέρες! Η σωστή προπόνηση μπορεί να σε κάνει να έχεις καύσεις ακόμη και για 48 ώρες μετά, δηλαδή έως και 2 μέρες!

Τι είναι αλήθεια αυτό το παράξενο φαινόμενο και που οφείλεται;;;

Λέγεται Afterburn Effect ή αλλιώς EPOC  και αποτελεί το φαινόμενο υπερβολικής κατανάλωσης οξυγόνου μετά την προπόνηση , το οποίο και είναι μια φυσική κατάσταση όπου η ένταση της προπόνησης και ο αριθμός των θερμίδων που καίγονται είναι αλληλένδετα και για την ακρίβεια … ανάλογα.

Με απλά λόγια , το EPOC είναι η επιπλέον θερμίδες που καίγονται μετά την προπόνηση και εξαρτάται από το είδος αλλά και την ένταση της προπόνησης.

Πως θα το πετύχεις

Διαλειμματική προπόνηση

Είναι η προπόνηση όπου διαστήματα μεγάλης έντασης αλλά και ανάπαυσης εναλλάσσονται μεταξύ τους αναλόγως του χρόνου και λόγω υψηλών απαιτήσεων  οξυγόνου από τον οργανισμό του δίνει το ερέθισμα για καύση περισσότερων θερμίδων μετά την προπόνηση. Συνήθως αυτή περιλαμβάνει, π.χ σε μία προπόνηση διαδρόμου : Ζέσταμα 5’ στο 50-60% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας και σταδιακό ανέβασμα προς το τέλος του 5’. Υστέρα, 1’ υψηλής έντασης άσκηση (αναλόγως του επιπέδου του καθενός) στο 80-85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας με διάλειμμα 2’ άσκησης χαμηλής έντασης στο 55-65% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας και όλο αυτό για 8-10 φορές. Τέλος, 5’ αποθεραπεία στο 50-6-% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.

Προπόνηση με βάρη

Η προπόνηση με βάρη , ειδικά όταν συνδυάζεται σε κυκλικό πρόγραμμα, είναι ο καλύτερος τρόπος για κάψετε περισσότερες θερμίδες καθώς ο οργανισμός συνεχίζει τις καύσεις και για έως 48 ώρες μετα. Είναι γνωστό πως οι άνθρωποι με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα καίνε και περισσότερες θερμίδες ενώ ο μεταβολισμός τους «τρέχει» πιο γρήγορα. Και.. όταν λέμε μεγαλύτερη μυϊκή μάζα εννοούμε το ποσοστό αναλογίας μυών με λίπους στο σώμα μας και όχι το πόσο «φουσκωμένοι» είμαστε.

Προπόνηση Υψηλής Έντασης

Είναι η προπόνηση που πραγματικά θα πρέπει να φέρεις τον εαυτό σου να λειτουργήσει στα κόκκινα του, περίπου στο 85% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας. Τέτοιου είδους προπόνηση μπορεί να γίνει είτε με βάρη είτε με αερόβια προπόνηση είτε ακόμη και με συνδυασμό των δυο. Ένα παράδειγμα προπόνησης υψηλής έντασης είναι και το Crossfit ή το Functional.

Μπορεί όλα αυτά να σας κάνουν να κοπιάσετε λίγο παραπάνω όμως θα έχετε ξοδέψει λιγότερο χρόνο κάνοντας ποιοτική και όχι ποσοτική προπόνηση. Το κέρδος;;;  ο μεταβολισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κι ενώ εσύ θα ξεκουράζεσαι αυτός θα συνεχίσει να καίει κάνοντας τα αποτελέσματα που θέλεις θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Frank Medrano: Προπόνηση με το βάρος του σώματος για καύση λίπους

Βασιλειάδου Χριστίνα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Personal Trainer  – (Χαλκίδα)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 τρόποι για να είσαι κύριος και στο γυμναστήριο – Fitness...

Μπορεί να φταίει το περίσσευμα τεστοστερόνης και αυτή η αίσθηση αρχέγονης δύναμης που συνοδεύουν την έντονη άσκηση, αλλά είναι γεγονός πως αρκετοί ξεχνάμε τους...