...
Αρχική Blog Fitness Οι ενοχλητικές συνήθειες σε ενα γυμναστήριο και οι κανόνες του
Οι ενοχλητικές συνήθειες σε ενα γυμναστήριο και οι κανόνες του

Οι ενοχλητικές συνήθειες σε ενα γυμναστήριο και οι κανόνες του

Όταν έρχεται η ημέρα προπόνησης στο γυμναστήριο, όλοι μας πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ασφάλεια και το σεβασμό τόσο για τους συνασκούμενους, όσο και για τον χώρο άσκησης.

Για να κατανοήσουμε το παραπάνω, πρέπει να καταλάβουμε για ποιο σκοπό προορίζεται ένας γυμναστηριακός χώρος άσκησης.

Γράφει ο Ηλίας Ασημακόπουλος, Γυμναστής, Γλυφάδα

Τα γυμναστήρια έχουν κατασκευαστεί για να μπορούν να αθλούνται πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα και όχι για να κάνουμε ατομικά ότι μας αρέσει. Είναι χώροι που η υγιεινή και η ασφάλεια είναι πάνω από όλα.

Για αυτό θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας του γυμναστηρίου που κάνουμε προπόνηση και να λειτουργούμε με βάση αυτούς.

Παρακάτω θα δούμε τα συχνότερα λάθη που γίνονται εντός γυμναστηρίου αλλά και 5 χρυσούς κανόνες για την ασφάλεια όλων μέσα σε ένα γυμναστήριο.

Ατομική υγιεινή και βρώμικα ρούχα

Μέσα στο γυμναστήριο η άσκηση μας ιδρώνει, η μυρωδιά του δέρματος μας ενσωματώνεται στον ιδρώτα μας, καθώς ο ιδρώτας είναι άοσμος και δεν μυρίζει από μόνος του. Αυτό σημαίνει πως, όταν ένας άνθρωπος μυρίζει άσχημα είναι επειδή δεν είναι καθαρός ο ίδιος.

Είναι λάθος να κυκλοφορούμε μέσα στο γυμναστήριο χωρίς να σεβόμαστε τους υπόλοιπους ανθρώπους που είναι εκεί ή που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μηχάνημα με εμάς.

Δεν είναι δύσκολο να έχουμε μαζί μας την ατομική μας πετσέτα η οποία προστατεύει τόσο εμάς, όσο και τους άλλους από δερματικά νοσήματα.

φλερτ στο γυμναστηριο

Φλερτ στο γυμναστήριο

Το γυμναστήριο είναι χώρος ατομικής ή ομαδικής προπόνησης. Οι άνθρωποι πηγαίνουν εκεί με βασικό σκοπό να προπονηθούν. Επίσης είναι και χώρος κοινωνικοποίησης και ανθρώπινης συναναστροφής.

Το να κοιτάς όμως επίμονα μια κοπέλα ή να την διακόπτεις από την προπόνηση της, για να διορθώσεις την λάθος εκτέλεση, με απώτερο σκοπό να της πιάσεις την κουβέντα, είναι και λάθος και αγενές.

Για αυτό είναι ο εργαζόμενος γυμναστής, ο οποίος θα διορθώσει την άσκηση και έπειτα θα φύγει για να βοηθήσει κάποιον άλλον ασκούμενο.

Συζήτηση, πηγαδάκια και σχολιασμοί

Το γυμναστήριο είναι χώρος άσκησης και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. Δεν είναι καφετέρια για μιλάς με τις ώρες και να κάνεις βόλτες. Είναι λάθος να κάνεις πηγαδάκια και να συζητάς περί ανέμων και υδάτων ή να σχολιάζεις άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί μέσα.

Προφανώς είναι και χώρος κοινωνικοποίησης, αλλά μην γίνεσαι αγενής με το να δείχνεις στον φίλο σου γελώντας πως ένας άλλος άνθρωπος κάνει λάθος την άσκηση. Επίσης μη σχολιάζεις τι φοράει η κοπέλα δίπλα σου, τι φαίνεται ή τι δεν φαίνεται και πόσο ωραία είναι. Είναι απρεπές.

συζητησεις στο γυμναστηριο

Κινητό

Το κινητό όντως μπορεί να είναι ένα εργαλείο για την προπόνηση μας. Εάν το χρησιμοποιείς για να ακούς μουσική ή να βάλεις το χρονόμετρο να γράφει, τότε όντως το χρειάζεσαι.

Εάν όμως έχεις το κινητό μαζί σου για να μιλάς πιο πολύ από την ώρα που κάνεις προπόνηση ή το έχεις για να βγάζεις φωτογραφίες selfie και να χαζεύεις στο Instagram όταν κάνεις διάλειμμα, τότε όχι δεν το χρειάζεσαι.

Μην σπαταλάς τον πολύτιμο χρόνο σου. Συγκεντρώσου στην προπόνηση σου για να επιτύχεις τον στόχο σου.

Μη πετάς τα βάρη με δύναμη στο έδαφος

Tα βάρη όταν τελειώσεις ένα σετ μην τα πετάς με δύναμη στο έδαφος. Δεν σου προσφέρει τίποτα. Επιπλέον φθείρεις  και τον εξοπλισμό (τα βάρη) αλλά και το πάτωμα. Τα βάρη μόλις τελειώσεις επέστρεψέ τα ήρεμα στην θέση τους.

Ο μόνος λόγος για να αφήσεις ένα βαρύ φορτίο απότομα στο έδαφος είναι για λόγους ασφαλείας. Ο κανόνας λέει ότι, αφού μπορείς να κάνεις  10 επαναλήψεις με ένα βαρύ φορτίο, κάνε ακόμα 1 επανάληψη για να επιστρέψεις τα βάρη στη θέση τους.

Φαγητό στο χώρο άσκησης ή στα αποδυτήρια

Σέβομαι πως έχεις συγκεκριμένα ωράρια που πρέπει να τρέφεσαι για όποιο λόγο. Θα ήθελα να σεβαστείς και εσύ πως το γυμναστήριο δεν είναι το εστιατόριο σου. Ούτε τα αποδυτήρια.

Είναι άκομψο και αγενές να ανοίγεις το γεύμα σου και να τρως μπροστά στους άλλους ασκούμενους όταν κάνουν προπόνηση. Δεν σου φταίει σε τίποτα ο συνασκούμενος σου, να μυρίζει από το πουθενά μυρωδιές φαγητού.

Μπορείς να το κάνεις είτε σε κάποιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του γυμναστηρίου (μπαρ, καφέ) ή εάν δεν υπάρχει, τότε πρέπει να το κάνεις εκτός γυμναστηρίου.

Αξεσουάρ στην προπόνηση

Όταν ξεκινάς να προπονείσαι σε ένα γυμναστήριο, σταδιακά μπορεί να χρειαστείς κάποιο βοηθητικό εξοπλισμό. Μίλησε και συμβουλέψου τον προπονητή σου για αυτό. Σίγουρα δεν χρειάζεσαι ακριβά ρολόγια, καπέλα, σκουφάκια, τσαντάκια ή αλυσίδες.

Τα οποία πιο πολύ αφορούν την ενδυμασία και την εικόνα σου παρά την προπόνηση. Αντιθέτως ζώνες προπόνησης, ελαστικοί ιμάντες, λαβές, ατομικά στρώματα κ.α. είναι εξοπλισμός προπόνησης και αυτά θα σε βοηθήσουν στον στόχο σου.

 Άσκοπη δέσμευση εξοπλισμού

Είναι λάθος να καθόμαστε σε ένα μηχάνημα ή ένα πάγκο για ώρα χωρίς να το χρησιμοποιούμε για άσκηση. Οι εξοπλισμοί είναι μέσα στο γυμναστήριο για να εξυπηρετούν τις ανάγκες άσκησης και όχι για να καθόμαστε και να μιλάμε με την παρέα μας.

Πολλές φορές τυχαίνει κάποιοι άνθρωποι να κάθονται χωρίς να χρειάζονται το μηχάνημα ή τον πάγκο, με συνέπεια ένας άλλος άνθρωπος να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και να καθυστερεί στην προπόνηση του.

Μετά την χρήση ενός εξοπλισμού, το σωστό είναι να τον αποδεσμεύσουμε, για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο επόμενος ασκούμενος.

Φωνές και κραυγές

Φωνές και κραυγές είναι λάθπς να γίνονται μέσα σε ένα γυμναστήριο. Και δυστυχώς συμβαίνουν. Εδώ να προσθέσουμε πως ένας χώρος άσκησης όπως το γυμναστήριο, είναι χώρος συγκέντρωσης  για να προπονηθεί κάποιος και να επιτύχει τους προπονητικούς του στόχους.

Δεν γίνεται ο καθένας από εμάς να φωνάζει ή να βγάζει κραυγές επιδεικτικά, σαν να βρίσκεται στο γήπεδο και παρακολουθεί αγώνα με την ομάδα του. Το γυμναστήριο είναι χώρος άσκησης και εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες.

Αποτελέσματα χωρίς προπόνηση

Μην περιμένεις μαγικά αποτελέσματα. Την διαφορά στο σώμα σου και την επιτυχία του στόχου σου θα την δεις μόνο και μόνο επειδή κόπιασες για αυτό. Μεμονωμένες προπονήσεις χωρίς σταθερή συχνότητα και συμπληρώματα διατροφής χωρίς βάση φαγητού δεν θα σου φέρουν τίποτα παραπάνω εκτός μείωση των χρημάτων σου.

Σκέψου πως ένας αθλητής ακόμα και ερασιτέχνης κάνει αρκετά χρόνια για να πετύχει τον στόχο του με καθημερινή προπόνηση και στοχοπροσήλωση. Οπότε εάν θεωρείς πως σε 3-4 μήνες ξεκινώντας από το μηδέν πως θα φτάσεις το στόχο σου, μάλλον δεν θα συμβεί.

Βασικοί κανόνες σε ενα γυμναστήριο 

1ος Κανόνας – Ατομική Υγιεινή

Υγιεινή δεν είναι προαιρετικός κανόνας! Είναι κανόνας προαπαιτούμενος τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους.

Για αυτό τον λόγο οφείλουμε να είμαστε καθαροί εκ των προτέρων. Έτσι καθαρά ρούχα κατάλληλα για προπόνηση και ατομική πετσέτα είναι αυτά που όλοι μας πρέπει να έχουμε υποχρεωτικά.

2ος Κανόνας – Ρουχισμός

Ο κατάλληλος ρουχισμός είναι ένα βοήθημα για την προπόνηση μας και τους στόχους μας και όχι απλά μια ενδυμασία για να πάμε κάπου. Έτσι η αθλητική περιβολή, βαμβακερά ή ελαστικά ρούχα είναι αυτά που χρειαζόμαστε.

Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν κατάλληλο ρουχισμό, αλλά κατά καιρούς βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στα γυμναστήρια με τζιν, παντελόνια ή μη κατάλληλες ενδυμασίες.

Αυτά αφενός είναι ακατάλληλος ρουχισμός – ενδυμασία, αφετέρου είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια μας κατά την άσκηση.

3ος Κανόνας – Υποδήματα

Τα κατάλληλα υποδήματα είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα  για την προπόνηση μας. Τόσο για την επίδοση μας όσο και για την ασφάλεια μας.

Αθλητικά υποδήματα κατάλληλα για το είδος άσκησης πρέπει να έχουμε όλοι μας, είτε κάνουμε τρέξιμο, είτε κάνουμε προπόνηση με βάρη υπάρχουν τα κατάλληλα παπούτσια για να μας βοηθήσουν!

4ος Κανόνας – Σωστή χρήση μηχανημάτων, ελεύθερων βαρών και εξοπλισμού.

Τα μηχανήματα, οι πάγκοι, τα βάρη και γενικά ο εξοπλισμός ενός γυμναστηρίου πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά. Αφενός για την ασφάλεια όλων των ασκούμενων, αφετέρου για την σωστή συντήρηση του εξοπλισμού.

Οι μπάρες πρέπει να χρησιμοποιούνται τοποθετώντας τις ειδικές ασφάλειες στην άκρη για την σταθεροποίηση και την μη μετακίνηση των δίσκων. Πάρα πολλά ατυχήματα έχουν συμβεί επειδή οι δίσκοι από μία μπάρα έφυγαν και χτύπησαν σοβαρά τον ίδιο τον ασκούμενο ή άλλο ασκούμενο.

Τα ελεύθερα βάρη μετά την χρήση τους πρέπει να επιστρέφουν στην θέση τους, σωστά τοποθετημένα για να μπορεί να τα βρει και ο επόμενος ασκούμενος. Οι πάγκοι μετά την χρήση τους πρέπει να βρίσκονται στην θέση τους καθαροί από ιδρώτες (*χρήση ατομικής πετσέτας).

Γενικά ότι χρησιμοποιούμε πρέπει να επανατοποθετείτε στην θέση του και να είναι καθαρό για χρήση από άλλο ασκούμενο.

5ος Κανόνας – Σεβασμός στους εργαζόμενους

Όπως σε ένα αγώνα τον έλεγχο διεξαγωγής και ασφάλειας τον έχει ο διαίτητης, έτσι και σε ένα γυμναστήριο ο εργαζόμενος γυμναστής είναι εκεί για να βοηθάει και να παρέχει προπονητική ασφάλεια σε όλους.

Μην τον αγνοείς όταν σου κάνει μια παρατήρηση ή υπόδειξη για ένα ζήτημα που αφορά την δουλειά του και την ασφάλεια όλων μέσα στον χώρο. Δείξε σεβασμό στους εργαζομένους της επιχείρησης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ:  Τελικά καίνε λίπος τα βάρη; Μάθε την απάντηση

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Ηλίας Ασημακόπουλος, Γυμναστής, Γλυφάδα

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media