...
Αρχική Blog Διατροφή Αν κάνω κακή διατροφή σε ποιο βαθμό η άσκηση με βοηθάει
Αν κάνω κακή διατροφή σε ποιο βαθμό η άσκηση με βοηθάει

Αν κάνω κακή διατροφή σε ποιο βαθμό η άσκηση με βοηθάει

Η άσκηση τελικά μπορεί να αντισταθμίσει την κακή διατροφή μας;

Πόσοι από εμάς δεν έχουν «χτυπηθεί» μέσα στο γυμναστήριο προκειμένου να «κάψουν» την πίτσα, την καρμπονάρα, το γαλακτομπούρεκο που είχαν φάει λίγο νωρίτερα; Πόσοι αρκετά συχνά ως καθημερινά τρώνε ένα γλυκό ή κάτι που θεωρείται «παχυντικό» με τη λογική πως δε θα επιβαρυνθούν λόγω της προπόνησης που θα ακολουθήσει; Είναι κάτι που ισχύει όμως αυτό;

Αν κάνω κακές διατροφικές επιλογές θα αντισταθμιστούν με την γυμναστική;

Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό δεν ισχύει καθόλου. Η άσκηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει, για πολλούς λόγους, μια κακή διατροφή! Άλλωστε ο σκοπός είναι να τροφοδοτούμε το σώμα και τους μύς μας και όχι τους γευστικούς μας κάλυκες.

Αύξηση του σωματικού μας βάρους

Η αυξομείωση του βάρους, σε έναν υγιή οργανισμό, σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη και τη δαπάνη ενέργειας. Όταν η συνολική ημερήσια ποσότητα θερμίδων που προσλαμβάνει κανείς από την τροφή είναι μεγαλύτερη από το σύνολο της ενεργειακής δαπάνης από την φυσική δραστηριότητα και το βασικό μεταβολισμό τότε το σωματικό βάρος αυξάνεται σταδιακά και το αντίστροφο.

τι ειναι το θερμιδικο ελλειμμα

Τις περισσότερες φορές οι «απαγορευμένες» τροφές που καταναλώνουμε είναι, λόγω της σύστασής τους, ιδιαίτερα θερμιδογόνες. Τα πολλά λιπαρά που συνήθως περιέχουν σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες που θα καταναλώσουμε μπορούν να μας επιβαρύνουν με πολύ υψηλό αριθμό θερμίδων που πολύ δύσκολα, τις περισσότερες φορές, μπορούμε να δαπανήσουμε μέσω της άσκησης.

Με τον τρόπο αυτό, ειδικά αν κάτι τέτοιο πραγματοποιείται σε μεγάλη συχνότητα, καταλήγουμε να σαμποτάρουμε την όποια προσπάθειας δίαιτας κάνουμε και να μη βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έχουμε μειωμένη απόδοση

 

Όση όρεξη και διάθεση να έχει κάποιος για μια έντονη προπόνηση δεν είναι πάντα εύκολο να αποδώσει όπως επιθυμεί. Σαφώς και σε αυτό μπορούν να παίξουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, ο σημαντικότερος όμως είναι σίγουρα το φαγητό!

πως να μην κουραζομαι στη προπονηση στο γυμναστηριο

Όπως ένα αμάξι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το κατάλληλο καύσιμο και δεν μπορεί να αποδώσει καλύτερα χωρίς ποιοτικότερο καύσιμο, έτσι και το σώμα δεν μπορεί να σηκώσει περισσότερα βάρη, δεν μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα ή μεγαλύτερες αποστάσεις, δεν μπορεί να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί ήρεμα αν δεν έχει λάβει τροφή και δη την καλύτερη ποιοτικά τροφή για να τα καταφέρει.

Γι’ αυτό και πάντα εμείς οι διαιτολόγοι δίνουμε μεγάλη έμφαση στο τι θα φάει κάποιος τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση.

Όταν τη μία μέρα φάμε μία μεγάλη πίτσα special, την οποία μπορεί να ακολουθήσουν και 1-2 μπάλες παγωτό, την επόμενη μέρα δύσκολα θα αποδώσουμε στην άσκηση όπως θα θέλαμε. Όσο αποφασισμένοι και να είμαστε ότι θα γυμναστούμε σκληρά και θα ισορροπήσουμε τα πράγματα, το σώμα μας δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει και παρουσιάζει σημάδια κόπωσης πολύ πιο γρήγορα αν κάνουμε κακή διατροφή.

Συμπέρασμα

Σημασία πάντα έχει ο σκοπός, ο κατάλληλος προγραμματισμός και η οργάνωση. Για την επίτευξη του στόχου, που στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής με βάση την ισορροπημένη διατροφή και την ήπια φυσική δραστηριότητα, είναι πολύ σημαντικό κάποιος να προγραμματίσει και να οργανώσει καλά την καθημερινότητα του.

Αλλά και στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος, να γραμμώσει ή να εξελιχθεί σε κάποιο άθλημα, ο τρόπος προσέγγισης για την επίτευξη του στόχου δεν αλλάζει. Και εδώ ο καλός προγραμματισμός και η οργάνωση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις. Σαφώς θα υπάρξουν φορές που θα ξεφύγει κανείς του προγράμματος, άλλωστε πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις στον κανόνα.

Όμως σημασία έχει να μην παρεκκλίνει της πορείας τους και να επανέρχεται γρήγορα στους ρυθμούς του.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Βραδινό γεύμα: Θα παχύνουμε αν τρώμε το βράδυ;

Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc,  Καλύβια Αττικής

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media