More
    ΑρχικήΔιατροφήΙπποφαές: Τι είναι και ποιες ιδιότητες και οφέλη έχει

    Ιπποφαές: Τι είναι και ποιες ιδιότητες και οφέλη έχει

    Το ιπποφαές τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του. Σίγουρα έχεις ακούσει και εσύ ή το έχεις δει να αναγράφεται σε κάποια από τα τρόφιμα ή ακόμη και τις κρέμες που χρησιμοποιείς. Πόσα όμως ξέρεις για αυτό το φυτό; Μάθε τα πάντα γι αυτό στο άρθρο που ακολουθεί.

    Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

    Τι είναι το ιπποφαές;

    Το ιπποφαές είναι ένα φυτό που μοιάζει με θάμνο και απαντάται σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Τα φύλλα, τα άνθη, οι σπόροι και οι καρποί του χρησιμοποιούνται ως φάρμακο.

    Τα μούρα του ιπποφαούς είναι βρώσιμα και πολύ θρεπτικά. Συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμού, τσαγιού, μαρμελάδας, πουρέ, σάλτσας κ.α. Εκτός απο βρώσιμη κατανάλωση χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά, ενυδατικές λοσιόν σώματος αλλά και σε έλαια για τη θεραπεία μαλλιών και δέρματος.

    ιδιοτητες ιπποφαους

    Διατροφική αξία

    Πρόκειται λοιπόν για ένα φυτό με εξαιρετικό διατροφικό προφίλ, που περιέχει περισσότερα από 100 είδη ενώσεων. Τόσο τα φύλλα, όσο και οι καρποί αλλά και οι βλαστοί του ιπποφαούς περιέχουν μια σειρά από βιολογικά δραστικές ουσίες.

    Τα φρούτα του ιπποφαούς είναι από τα πιο σύνθετα διατροφικά μούρα. Τα 100γρ. αποξηραμένου φρούτου αποδίδουν περίπου 275 θερμίδες.

    Τα πορτοκαλί αυτά λοιπόν μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες Α, C, Κ, Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν επίσης καροτενοειδή (φυτικές χρωστικές ουσίες), πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα αλλά και σημαντικές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού και ψευδαργύρου.

    Επιπλέον αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών αλλά και ελεύθερων αμινοξέων. Συνολικά 18 από τα 22 γνωστά αμινοξέα έχουν βρεθεί στα φρούτα του ιπποφαούς, τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται στην σύνθεση των πρωτεϊνών και παίζουν κρίσιμο ρόλο σε διάφορες διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα.

    Ιδιότητες και οφέλη

    Μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σου.

    Είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικά, φυτοστερόλες, καροτενοειδή και βιταμίνες Ε και Κ — όλα αυτά λειτουργούν μαζί για να προστατεύουν την ακεραιότητα του δέρματος σου και να προάγουν την ανανέωση του. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ιπποφαές προστίθεται συνήθως σε διάφορα προϊόντα για τη γήρανση ή τη μείωση των ρυτίδων.

    Το έλαιο ιπποφαούς επίσης μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σου να επουλωθεί από πληγές και εγκαύματα πιο γρήγορα. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ακμή, το έκζεμα και την ψωρίαση, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

    ιπποφαες οφελη

    Μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς 

    Είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες,  φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες που βοηθούν στην προστασία του σώματός σου από βλάβες και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

    Μπορεί ακόμη να βοηθήσει την καρδιά σου μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύοντας από θρόμβους αίματος.

    Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα

    Το έλαιο ιπποφαούς είναι πλούσιο σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις όπως φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σου να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

    Επιπλέον μπορεί να προσφέρει μια σειρά από πρόσθετα οφέλη για την υγεία σου, που κυμαίνονται από μειωμένη φλεγμονή, περισσότερη ενέργεια έως και θεραπεία εμμηνόπαυσης. Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες για αυτά τα αποτελέσματα.

    Συνιστώμενη δόση

    Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη δόση του ιπποφαούς. Εξαρτάται απο την ηλικία, το φύλο και διάφορες άλλες καταστάσεις. Ωστόσο θυμήσου ότι και τα φυσικά προϊόντα δεν είναι συνεχώς ασφαλή και η ακριβή επίδραση της μακροχρόνιας χρήσης ή της υπερκατανάλωσης δεν είναι γνωστή.

    Βεβαιώσου λοιπόν ότι ακολουθείς τις σχετικές οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων και συμβουλέψου έναν επαγγελματία υγείας πριν από κάθε χρήση.

    ιποφαες παρενεργειες

    Παρενέργειες απο το ιπποφαές

    Το ιπποφαές χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες και γενικά θεωρείται ασφαλές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι σπάνιες. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες μελέτες ασφάλειας και δοσολογίας είναι περιορισμένες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πεπτικά συμπτώματα ή πόνο στις αρθρώσεις όταν το χρησιμοποιούν.

    Καθώς επίσης μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα ή φαγούρα όταν εφαρμόζεται στο δέρμα Ενώ θα ήταν προτιμότερο να αποφύγεις τη χρήση του εάν είσαι έγκυος ή θηλάζεις καθώς δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που να αποδεικνύουν την ασφάλειά του.

    Αλληλεπίδραση με φάρμακα

    Η λήψη του ιπποφαούς μαζί με φάρμακα που επίσης επιβραδύνουν την πήξη του αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μώλωπες και αιμορραγίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ. Ενώ η λήψη του μαζί με φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση.

    καταναλωση ιπποφαες

    Τρόποι κατανάλωσης

    Παρά τις ευρείες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία, τα φρούτα του ιπποφαούς μπορεί να είναι δυσάρεστα στην κατανάλωση ωμά καθώς πρόκειται για ένα στυφό και ξινό φρούτο. Μπορείς να το προσθέσεις στην διατροφή σου όμως με την μορφή σκόνης, αποξηραμένου φρούτου, ελαίου, τσαγιού ή και χυμού.

    Ο καρπός του ιπποφαούς χρησιμοποιείται επίσης σε μαρμελάδες, πίτες, ποτά και άλλα τρόφιμα.

    Ο χυμός από τους καρπούς του είναι ένα κοινό ποτό σε πολλά μέρη της Ασίας και της Ευρώπης. Ο χυμός είναι πολύ πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και E και οργανικά οξέα.

    Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ακόμη και ως υποκατάστατο για το ξύδι ή ως προσθήκη σε σάλτσες για σαλάτες. Ενώ τα φύλλα, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, μπορούν να εμποτιστούν για να δώσουν ένα θρεπτικό τσάι.

    Συμβουλή. Μπορείς να καταψύξεις τα μούρα απλά πλένοντας τα και παγώνοντας τα σε μια σακούλα κατάψυξης. Ή μπορείς να φτιάξεις έναν πουρέ ανακατεύοντας τα μούρα και στη συνέχεια παγώνοντας τα σε αεροστεγές δοχείο για έως και 2 χρόνια.

    Συμπερασματικά

    Το ιπποφαές λοιπόν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος, του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και της καρδιάς σου. Μπορεί να σου προσφέρει πραγματικά μοναδικά οφέλη για την υγεία σου.

    Θυμήσου ωστόσο πριν το προσθέσεις στην καθημερινή σου διατροφή απευθύνσου σε ένα ειδικό υγείας όπου θα σε συμβουλέψει κατάλληλα για την ασφαλή κατανάλωση του.

    Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

    διατροφολογος ευβοια στην κυμη

    Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

    Ακολούθησε την Κατερίνα στο Facebook και στο Instagram

    Βιβλιογραφία

    Webmd.com. 2022. SEA BUCKTHORN: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews. [online] Available at: <https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-765/sea-buckthorn> .

    Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.

    Krejcarová, Jana & Straková, Eva & Suchý, Pavel & Herzig, Ivan & Karásková, Kateřina. (2015). Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) as a potential source of nutraceutics and its therapeutic possibilities – A review. Acta Veterinaria Brno. 84. 257-268. 10.2754/avb201584030257.

    Solà Marsiñach M, Cuenca AP. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis. 2019 Jun 22;18(1):145. doi: 10.1186/s12944-019-1065-9. PMID: 31228942; PMCID: PMC6589177.

    Salehi B, Quispe C, Sharifi-Rad J, Cruz-Martins N, Nigam M, Mishra AP, Konovalov DA, Orobinskaya V, Abu-Reidah IM, Zam W, Sharopov F, Venneri T, Capasso R, Kukula-Koch W, Wawruszak A, Koch W. Phytosterols: From Preclinical Evidence to Potential Clinical Applications. Front Pharmacol. 2021 Jan 14;11:599959. doi: 10.3389/fphar.2020.599959. PMID: 33519459; PMCID: PMC7841260.


    Ακολουθήστε μας

    97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε