Πέρασαν οι γιορτές, επιστρέψαμε στη δουλειά μας και είναι καιρός να επιστρέψουμε πίσω στη ρουτίνα και στη σωστή διατροφή. Ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού πιθανόν να έχει κάποια μικρή αύξηση βάρους μετά από τις γιορτές και ο λόγος είναι απλούστατος. Μετά τις νηστείες, ο κόσμος επιστρέφει πίσω στην κανονική κατανάλωση φαγητού και πολλές φορές υπερβάλλει στις ποσότητες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα θερμίδων κατανάλωσης από εκείνες που σπαταλάει, άρα θα υπάρξει αύξηση βάρους. 

Yγιεινό πρόγευμα 
Πολλές φορές το έχουμε ακούσει πως το πρόγευμα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας. Μέσω του προγεύματος μπορούμε να αφυπνιστούμε, να πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε και να λειτουργήσει ο οργανισμός μας κανονικά. Τα άτομα που δεν προγευματίζουν έχουν μειωμένη πνευματική ικανότητα και παρατηρείται μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης ειδικά τις πρωινές ώρες. 
Ένα καλό πρόγευμα θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες αφού το βασικό στοιχείο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να μάς δώσει ενέργεια είναι η γλυκόζη. Τη γλυκόζη την παίρνουμε από φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες όπως ψωμί, δημητριακά, φρούτα, ρύζι, μακαρόνια. Ένα καλύτερο ακόμα πρόγευμα είναι όταν συνδυάζουμε αυτά τα φαγητά με πρωτεΐνη έτσι ώστε αυτό να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα. Παραδείγματα φαγητών πλούσιων σε πρωτεΐνη είναι άπαχο τυρί, γαλοπούλα, άπαχο γάλα και άπαχο γιαούρτι.

Kυρίως γεύμα 
Θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες έτσι ώστε να μάς δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τη συνέχεια της μέρας. Καλό θα ήταν να περιέχει λίγη ποσότητα από υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λαχανικά και λίγο λίπος (υπό τη μορφή ελαιόλαδου). Το τι πρέπει να προσέχουμε είναι τις πολύ λιπαρές τροφές. Λίγο λίπος είναι απαραίτητο για την υγεία μας αλλά συνήθως καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να υποσκάπτουμε την υγεία μας αφού ανεβάζουμε την ολική μας χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη. Αυτό οδηγεί στην παχυσαρκία που με την σειρά της μπορεί να φέρει τόσες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. 

Ενδιάμεσα 
Για ενδιάμεσα ή «snacking», καλές επιλογές είναι τα ωμά λαχανικά, όπως καρότα, μπρόκολο, πράσινο πιπέρι, σέλινο ή αγγουράκια. Επίσης φρέσκα φρούτα, όπως μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα, ροδάκινα, γκρέιπφρουτ. Να θυμάστε εδώ, όμως, πως και τα φρούτα έχουν ζάχαρη (φρουκτόζη), άρα και θερμίδες, γι’ αυτό να τα τρώτε στη σωστή ποσότητα και μην το παρακάνετε. Επίσης, άλλα υγιεινά ενδιάμεσα είναι σιταροπούλα ή ποπ-κορν (χωρίς βούτυρο ή επιπλέον αλάτι), ολικής αλέσεως δημητριακά, χαμηλά σε λιπαρά γιαουρτάκια φρούτου ή παγωτό διαίτης.

Πηγή : must.com.cy