...
Αρχική Blog Fitness Η Φυσική Άσκηση Μειώνει τον Κίνδυνο Πτώσεων στην Τρίτη Ηλικία
Η Φυσική Άσκηση Μειώνει τον Κίνδυνο Πτώσεων στην Τρίτη Ηλικία

Η Φυσική Άσκηση Μειώνει τον Κίνδυνο Πτώσεων στην Τρίτη Ηλικία

Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται τακτικά έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο πτώσεων σε σχέση με αυτούς που κάνουν καθιστική ζωή, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που αφορά την τρίτη ηλικία.

Οι ασκήσεις που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ισορροπίας, του συντονισμού, της κινητικότητας και της ευλυγισίας μπορούν στο σύνολό τους να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων, όπως διαπίστωσε η έρευνα. Ο συνδυασμός διαφορετικών ασκήσεων έχει επίσης τα καλύτερα αποτελέσματα, ανεξαρτήτως του κινδύνου πτώσεων των ηλικιωμένων πριν αρχίσουν να ασκούνται.

«Όλοι οι ηλικιωμένοι πρέπει να κάνουν τακτικά ασκήσεις για να ενισχύσουν την ισορροπία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων», είπε η επικεφαλής της έρευνας Cathie Sherrington από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

«Οι πιο ασθενείς ηλικιωμένοι πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για να τους ενημερώσει ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις, ωστόσο αυτοί που έχουν καλή υγεία μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα το γυμναστήριο», πρόσθεσε η ίδια. «Είναι σημαντικό να βρείτε ένα πρόγραμμα γυμναστικής που σας αρέσει και να μην το διακόψετε».

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, ουσιαστικά ενισχύουν τις παρατηρήσεις της ίδιας ομάδας ερευνητών από τον Ιανουάριο του 2019.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε αποτελέσματα από 25 χώρες, καθώς και ορισμένα επιπλέον που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την προηγούμενη ανάλυση των ερευνητών, επομένως προσφέρει πιο λεπτομερή δεδομένα για την άσκηση στην τρίτη ηλικία, πρόσθεσε η Sherrington.

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 59 κλινικές δοκιμές με συνολικά 13.000 εθελοντές. Από τα αποτελέσματά τους διαπίστωσαν ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων κατά 23% στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.

Η φυσική άσκηση συνδέθηκε επίσης με αντίστοιχη μείωση στον κίνδυνο πτώσεων όταν εξετάστηκαν αποκλειστικά οι ηλικιωμένοι άνω των 75, καθώς και οι ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο πτώσεων.

Οι ασκήσεις ισορροπίας και λειτουργικότητας συνδέθηκαν με 24% μειωμένο κίνδυνο πτώσεων, όπως παρατήρησε η έρευνα. Ο συνδυασμός διαφορετικών ασκήσεων (ασκήσεις ισορροπίας, λειτουργικότητας και ενδυνάμωσης) συνδέθηκε μάλιστα με 34% μειωμένο κίνδυνο πτώσεων.

Οι ασκήσεις που γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες φυσιοθεραπευτή είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου σε σχέση με τις ασκήσεις που γίνονται χωρίς επίβλεψη.

Οι ερευνητές δεν είχαν αρκετά δεδομένα για να διαπιστώσουν αν οι ασκήσεις αποκλειστικά με ασκήσεις αντίστασης, περπάτημα ή χορό, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων.

Οι έρευνες που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη δεν είχαν αναφέρει τον κίνδυνο καταγμάτων, νοσηλείας ή άλλων συνεπειών από τις πτώσεις, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η ανάλυση δεν είχε σχεδιαστεί επίσης για να διαπιστώσει ποιες ασκήσεις ή ποια συχνότητα άσκησης προσφέρει τα περισσότερα οφέλη στην πρόληψη των πτώσεων.

Αν και η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν, είπε ο Dr Eric Larson από το Kaiser Permanente Washington Health Research Institute στο Σιάτλ.

«Προσπαθήστε να ασκείστε για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως συμπλήρωσε, είναι επίσης σημαντικό να προστατεύσουμε τις διάφορες επιφάνειες του σπιτιού για το ενδεχόμενο μίας πτώσης.

«Εξετάστε αν υπάρχουν χαλιά που προεξέχουν, καλώδια ή άλλα αντικείμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πτώση», είπε ο Dr Lawson. «Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής φωτισμός, ακόμα και τη νύχτα και διασφαλίστε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο δρόμο προς την τουαλέτα».

Τα παπούτσια παίζουν επίσης ρόλο, σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα.

«Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι ή με βαριά παπούτσια», πρόσθεσε. «Αν δεν έχετε καλή ισορροπία, χρησιμοποιήστε ένα μπαστούνι. Ιδιαίτερα αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, χρησιμοποιήστε το μπαστούνι για να ασκηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο».

Πηγή: pathologia.eu

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media