More
  ΑρχικήΔιατροφήΈτσι θα διαλέξεις τη δίαιτα που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

  Έτσι θα διαλέξεις τη δίαιτα που ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

  Ποια δίαιτα να διαλέξω; Θα μπορέσω να την κρατήσω; Θα με βοηθήσει να χάσω βάρος; Και αν περιέχει φαγητά που δεν τρώω θα ταιριάζει για εμένα; Θα κρατήσω το βάρος αφού το χάσω;

  Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απορίες που μπορεί να δημιουργηθούν σε οποιονδήποτε σκέφτεται να ξεκινήσει μία δίαιτα για απώλεια βάρους. Τι διαιτολόγιο και είδος δίαιτας θα ταιριάζει σε αυτόν/αυτήν.

  Γράφει η Μελίνα Τσαγκατάκη – Τσιρίγγα διαιτολόγος, διατροφολόγοςσυνεργάτης του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στους Αμπελόκηπους Αθήνας.

  Τι μας δυσκολεύει να πάρουμε την σωστή απόφαση για το διαιτολόγιο μας;

  Και έρχονται να δυσκολέψουν την απόφαση αυτή, οι πολλές πληροφορίες που υπάρχουν πλέον διαθέσιμες στο internet, στα social media, στα περιοδικά κ.α. με προτεινόμενες δίαιτες, ημερήσια διαιτολόγια, την διατροφή των διάσημων κτλ.

  διαιτες διασημων

  Πολλές φορές, μπορεί αυτή η επιλογή να γίνει με μοναδικό γνώμονα το πόσα κιλά κατάφερε να χάσει κάποιος άλλος, φίλος, συγγενής, δημόσιο πρόσωπο, και την εμπειρία που είχε εκείνος με την απώλεια βάρους.

  Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Κάτι που λειτούργησε σε έναν φίλο ή συγγενή δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει και σε εμάς τους ίδιους. Για να είναι πετυχημένη μία δίαιτα πρέπει να «ακουμπάει» ακριβώς πάνω στις ανάγκες του εκάστοτε διαιτώμενου.

  Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, το ίδιο και οι ανάγκες του οργανισμού του. Ακόμα και όταν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους, χωρίς να υπάρχει κάποιο κλινικό υπόβαθρο, η δίαιτα που βοήθησε κάποιον άλλον να αδυνατήσει μπορεί να μην λειτουργήσει για τον ίδιο. Μπορεί:

  • οι θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός του να είναι διαφορετικές
  • να μην έχει το χρονικό περιθώριο να ακολουθήσει τα γεύματα όπως είναι δομημένα μέσα στην ημέρα
  • να μην ξέρει ή να μην έχει το χρόνο να μαγειρέψει τα φαγητά που περιέχει η δίαιτα
  • τα γεύματα αυτά να μην μπορούν να συνδυαστούν με εκείνα που τρώει η υπόλοιπη οικογένεια και έτσι να δημιουργείται αναστάτωση στο σπίτι κατά την μαγειρική διαδικασία κ.α.

  Όταν λοιπόν η επιλογή του τύπου δίαιτας γίνεται μόνο βάση αποτελέσματος και δημιουργεί προβλήματα, όπως π.χ. όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, τότε είναι μία δίαιτα που δεν θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα.

  Μπορεί να έχει αποτέλεσμα βραχυχρόνιο και στην αρχή να χαθεί το επιπλέον βάρος. Δεν θα έχει όμως μακροχρόνιο αποτέλεσμα, που είναι και εν τέλει το ζητούμενο.

  Πώς ο/η διαιτολόγος θα σου προτείνει τη δίαιτα που θα ακολουθήσεις;

  Η σωστή για τον καθένα δίαιτα είναι αυτή που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μακροχρόνια χωρίς να πιέζεται, να κουράζεται ή να στερείται. Ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος για να εκδώσει ένα διατροφικό πλάνο θα συζητήσει με τον διαιτώμενο και θα λάβει υπόψη του τα εξής:

  1. Ιατρικό ιστορικό
  2. Φαρμακευτική αγωγή
  3. Διατροφικό ιστορικό
  4. Βάρος-ύψος-ηλικία-φύλο
  5. Άσκηση
  6. Σύσταση σώματος
  7. Διατροφικός στόχος
  8. Καθημερινό πρόγραμμα
  9. Πρόγραμμα εργασίας
  10. Ελεύθερος χρόνος
  11. Πρόγραμμα ύπνου
  12. Προηγούμενες προσπάθειες δίαιτας
  13. Μαγειρικές ικανότητες
  14. Γευστικές προτιμήσεις
  15. Οικογενειακό περιβάλλον και γεύματα
  16. Θρησκευτικές πεποιθήσεις(π.χ. νηστεία κτλ.) και κουλτούρα
  17. Οικονομικές δυνατότητες
  18. Ψυχολογία

  Με αυτόν τον τρόπο εκδίδεται ένα διατροφικό πλάνο εξατομικευμένο και εξειδικευμένο για τον εκάστοτε διαιτώμενο, το οποίο και εξελίσσεται ανάλογα με την πορεία του και τον στόχο του, του δίνει ευελιξία μέσα στην ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες του καθημερινού του προγράμματος και τον ικανοποιεί και στις γευστικές του προτιμήσεις.

  Μέσα από την διαδικασία αυτή, ο διαιτώμενος «εκπαιδεύεται» διατροφικά  από τον διαιτολόγο ώστε να μπορεί να κρατήσει εφόρου ζωής καλές ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, ακόμα και αφού καταφέρει τον στόχο του, ακόμα και χωρίς την καθοδήγηση του ίδιου αφού ολοκληρωθεί η παρέμβαση.

  Συμπερασματικά, λοιπόν, η απόφαση για το ποια δίαιτα θα διαλέξουμε πρέπει να γίνεται μόνο με βάση την καθημερινότητα μας και αν μπορεί να συμβαδίσει με αυτή ώστε να μπορούμε να καταφέρουμε τους διατροφικούς μας στόχους, να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες εφόρου ζωής και να διατηρήσουμε ένα σταθερό υγιές σωματικό βάρος.

  Και ο πλέον ειδικός για να μας καθοδηγήσει σε αυτή την διαδικασία και να μας δώσει τα σωστά εφόδια είναι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος.

  Ακολούθησε την fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
  Μελίνα Τσαγκατάκη – Τσιρίγγα διαιτολόγος, διατροφολόγοςσυνεργάτης του Διατροφολογικού κέντρου Bioiatriki+ στους Αμπελόκηπους Αθήνας.

  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε