More
  ΑρχικήFitnessΗ άσκηση στο βουνό - Fitness Motivation Hellas

  Η άσκηση στο βουνό – Fitness Motivation Hellas

  Η άσκηση στο βουνό έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας γιατί συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας, μέσω βελτίωσης της φυσικής μας κατάστασης και τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.

  Στο βουνό μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητα για όλα τα επίπεδα, από αρχάριο έως και επαγγελματικό αθλητικό επίπεδο και για όλες τις ηλικίες.
  Η άσκηση στο βουνό μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα ,είτε λέγεται πεζοπορία, ορειβασία , trail running ή  Nordic walking και trekking όλα έχουν να συνεισφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο σε οργανικό επίπεδο , όσο και πνευματικό και ψυχολογικό, αρκεί να παραμένει σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
  Όπως έχει αποδειχτεί όταν βαδίζουμε  σε πεδία  πρωταθλητισμού αυτό έχει συνήθως  και κάποιο αντίτιμο .Εμείς όμως θα περιοριστούμε σήμερα στα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε κάνοντας  απλά άσκηση στο βουνό, κάνοντας άσκηση στη φύση.

   

  - Advertisement -

  Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση βοηθάει να κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση και να προλαμβάνουμε τη νοητική εξασθένιση. Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα, οξυγονώνει τον εγκέφαλο με τη μεταφορά αίματος και προκαλεί πολλαπλές λειτουργίες στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να «καθαρίζει» τη σκέψη.

  Αυξάνει τη χωρητικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων καθιστώντας την καρδιά μια αποδοτική αντλία που στέλνει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος στους ιστούς ανά χτύπο. Παράλληλα ενδυναμώνει το μυοκάρδιο και τους πνεύμονες, αυξάνει το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και συγχρόνως βοηθάει στο να μειωθούν τα επίπεδα της LDL, η οποία είναι η υπαίτια για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης.

  Το συστηματικό περπάτημα αποτελεί την κύρια μορφή πρόληψης αλλά και θεραπείας της οστεοπόρωσης, ενώ προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη σε άτομα με προδιάθεση, και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών. Παρ’ όλα αυτά, οι διαβητικοί θα πρέπει να προσέξουν ενδεχόμενα επεισόδια υπογλυκαιμίας που παρατηρούνται ορισμένες φορές λόγω της άθλησης.
  Επίσης, το περπάτημα οδηγεί σε ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή προσφέρει τη λύση απέναντι στα κρυολογήματα, τις αλλεργίες, την κόπωση, τους πόνους στην πλάτη και τις πεπτικές διαταραχές.

   

  Είναι φάρμακο για την αϋπνία.
  Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σωματική κούραση που προκαλεί το περπάτημα αλλά συνδέεται και με τη μείωση των επιπέδων του στρες. Επιπλέον μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που οδηγεί όχι μόνο στο να πέσει κανείς γρήγορα για ύπνο, αλλά και να παραμείνει κοιμισμένος κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

  Καίει θερμίδες, μειώνει το βάρος, εφόσον όμως  πληρούνται και οι προδιαγραφές. Δεν επιστρέψεις δηλαδή από τη πεζοπορία και πλακωθείς στις πίτσες Ορεινή Πεζοπορία καίει κατά μέσο όρο 300 θερμίδες ανά ώρα σε έναν μέτριο ρυθμό 3,5 χλμ ανά ώρα.

  Δεν χρειάζεστε ούτε μηνιαίες συνδρομές, ούτε ιδιαίτερο εξοπλισμό, είναι προσιτό για  όλους οικονομικά. Γνωρίζεις νέα μέρη και νέους ανθρώπους, ειδικά αν συμμετέχεις σε εξορμήσεις που διοργανώνουν διάφοροι σύλλογοι.
  Ένας τέλειος μηχανισμός άμυνας απέναντι στα στρεσογόνα ερεθίσματα, ελέγχει το άγχος καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας, απομακρύνει την κατάθλιψη λόγω της έκκρισης ενδορφινών και χαρίζει αυτοπεποίθηση

  . Επιπρόσθετα το Nordic Walking ,μια δραστηριότητα σχετικά υψηλής έντασης που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και περιλαμβάνει πορεία με τη χρήση button ,ώστε να ενεργοποιηθούν οι μύες του ανώτερου τμήματος του σώματος , έχει βρει πειραματικά εξαιρετική εφαρμογή σε άτομα που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια parkinson. Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες με τη χρήση αυτής της τεχνικής σε ασθενείς με ασθένεια Parkinson   και η πλειοψηφία των μελετών ανέφερε ευεργετικά αποτελέσματα ,είναι όμως σε μεγάλο βαθμό ασαφές εάν τα οφέλη παραμένουν με την πάροδο του χρόνου

  Θα πει κάποιος ότι στο βουνό φαίνονται όλα «βουνό», υπάρχει η επιλογή να κινηθούμε σε δάσος στα χαμηλά και όχι απαραίτητα στη «κατάκτηση» μιας κορυφής, υπάρχει επιπλέον η επιλογή της διάρκειας, της απόστασης, την δυσκολίας και του είδους του εδάφους. Σίγουρα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιλογές των επιμέρους καθορίζουν το «ύψος του βουνού» που ορθώνεται μπροστά μας!

   

  Και φυσικά μερικά έξτρα tips πριν την έναρξης της πρώτης σας  πεζοπορίας:

  • Να έχετε πάντα αρκετό νερό μαζί σας (πίνετε επιπλέον υγρά πριν ξεκινήσετε).
  • Να φοράτε τον κατάλληλο ρουχισμό και υποδήματα ανάλογα και την εποχή. Προτιμάται το ντύσιμο «κρεμμύδι»
  • Να είστε σίγουροι για την διαδρομή πάρτε κάποιον που να γνωρίζει την διαδρομή ή πηγαίνετε με μια ομάδα.
  • Μην πηγαίνετε μόνοι σας, ένας καλός φίλος δεν είναι μόνο μια ευχάριστη παρέα αλλά μπορεί να σας βοηθήσει εκεί που δεν το περιμένετε.
  • Αποφορτίστε όλη την κακή ενέργεια της ρουτίνας, αφήστε τα προβλήματα πίσω και

  Απολαύστε το !!!

  Μήλα Αλεξάνδρα

  Απόφοιτη  ΑΠΘ.
  Τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής &Αθλητισμού
  Master στην Ιατρική Σχολή
  Τμήμα  Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας/Θεραπευτική Άσκηση
   the3FTrainingPoint 

  Βιβλιογραφία

  Verratti V, Falone S, Doria C, Pietrangelo T, Di Giulio C. Kilimanjaro Abruzzo

  expedition: effects of high-altitude trekking on anthropometric, cardiovascular

  and blood biochemical parameters. Sport Sci Health. 2015;11(3):271-278. Epub 2015

  Aug 21. PubMed PMID: 26613007; PubMed Central PMCID: PMC4648976.

  Jenkins DW, Jenks A. Hiking with Diabetes(Risks and Benefits). J Am Podiatr

  Med Assoc. 2017 Sep;107(5):382-392. doi: 10.7547/15-219. Review. PubMed PMID:

  29077490.

  Bombieri F, Schena F, Pellegrini B, Barone P, Tinazzi M, Erro R. Walking on

  four limbs: A systematic review of Nordic Walking in Parkinson disease.

  Parkinsonism Relat Disord. 2017 May;38:8-12. doi:

  10.1016/j.parkreldis.2017.02.004. Epub 2017 Feb 6. Review. PubMed PMID: 28202374.

  Verratti V, Ietta F, Paulesu L, Romagnoli R, Ceccarelli I, Doria C, Fanò Illic

  G, Di Giulio C, Aloisi AM. Physiological effects of high-altitude trekking on

  gonadal, thyroid hormones and macrophage migration inhibitory factor (MIF)

  responses in young lowlander women. Physiol Rep. 2017 Nov;5(20). pii: e13400.

  doi: 10.14814/phy2.13400. PubMed PMID: 29066595; PubMed Central PMCID:

  Ακολουθήστε μας

  100,536ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  31,414ΑκόλουθοιΑκολουθήστε