...
Αρχική Blog Fitness Τα οφέλη της κινητικότητας και της ευλυγισίας (mobility & flexibility)
Τα οφέλη της κινητικότητας και της ευλυγισίας (mobility & flexibility)

Τα οφέλη της κινητικότητας και της ευλυγισίας (mobility & flexibility)

Για όποιον/α επιδιώκει μια καλή απόδοση και ένα υγιές σώμα, ελεύθερο τραυματισμών θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ορθή κινητικότητα των αρθρώσεων του.

Για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα της θα πρέπει να διασαφηνίσουμε τη διαφορά μεταξύ mobility & flexibility (κινητικότητας και ευλυγισίας).

Τι είναι η κινητικότητα και η ευλυγισία

Κινητικότητα: (πώς κινείται μια άρθρωση) ενεργητική κινητοποίηση αρθρώσεων και μυοτενόντιων στοιχείων τους (active range)

Ευλυγισία: (μήκος ενός μυός ROM range of motion) εξασκήτε με παθητικές διατάσεις.


Ουσιαστικά, σκεφτείτε την κινητικότητα ως ομπρέλα που καλύπτει μια σειρά παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν το εύρος κίνησης γύρω από μια άρθρωση. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι η ευλυγισία – είναι δύσκολο να μετακινήσετε μια άρθρωση εάν οι συνδεδεμένοι μύες γύρω του δεν τεντώσουν αρκετά ώστε να το επιτρέψουν.

Αλλά υπάρχουν και άλλες σκέψεις που έρχονται στο προσκήνιο, όπως και να μην έχουν τη δύναμη να ασκούν τις ασκήσεις, τη βλάβη των μαλακών ιστών (π.χ. φλεγμονή τένοντες), και ακόμη και προβλήματα με άλλους αρμούς στην ίδια αλυσίδα κίνησης. Έτσι, ενώ ένας επαρκώς τεντωμένος μυς μπορεί, θεωρητικά, να είναι ευνοϊκό για μια ευρύτερη περιοχή κίνησης γύρω από μια άρθρωση, είναι ουσιαστικά άχρηστη εάν η κινητικότητά σας περιορίζεται από άλλους παράγοντες.

Γιατί λοιπόν να σας ενδιαφέρει; Πέρα από την κατάρτιση στο γυμναστήριο, τόσο η κινητικότητα όσο και η ευλυγισία επηρεάζουν την κοινή υγεία σας στην καθημερινή ζωή. Σκεφτείτε με αυτό τον τρόπο: αν έχετε ένα γενικό πρόβλημα κινητικότητας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μετακινείτε, το σώμα σας δεν πρόκειται να λειτουργήσει με τον τρόπο που υποτίθεται.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να υποστείτε περισσότερη φθορά και γενική δυσφορία, παρά εάν η περιοχή γύρω από την άρθρωση μπορεί να μετακινηθεί κανονικά. Επίσης, όταν ασκείστε, και εκτελείτε ουσιαστικά ελαττωματικές κινήσεις κάτω από υψηλή ένταση και μεγαλύτερο στρες, οι οδυνηρές βλάβες μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.

Eαν δεν κινητοποιούνται οι αρθρώσεις σε όλη τη τροχιά τους «σκουριάζουν» και έτσι όταν θα ασκηθεί επιβάρυνση πέραν του εύρους που έχουν συνηθίσει να εργάζονται προκύπτουν τραυματισμοί.

Πλεονεκτήματα όταν δουλεύετε τη κινητικότητα

  • Χαμηλότερο ρίσκο τραυματισμών
  • Βελτιωμένη δύναμη
  • Λειτουργική συνεργασία μυών αρθρώσεων
  • Καλύτερη ενεργοποίηση από το νευρικό σύστημα

Έτσι, η κινητικότητα είναι σημαντική και η ευλυγισία είναι ένα μέρος αυτής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε μια επιπλέον ώρα στο γυμναστήριο κάθε μέρα κάνοντας ειδικό πρόγραμμα για τις αρθρώσεις σας.

Ο Matthew Ibrahim, προπονητής δύναμης και προετοιμασίας, συνιστά να εργάζεστε σε περιοχές που γνωρίζετε ότι είναι σφιχτά και έχουν ιστορία περιορισμένης κίνησης. Όλα τα άλλα είναι περιττά. Κοινά προβληματικά πεδία είναι οι γοφοί, οι ώμοι, τα γόνατα και η άνω πλάτη.

Που να εντάξουμε ασκήσεις κινητικότητας;

Μπορούμε είτε ως μέρος της προθέρμανσης μας ή ακόμα και πριν τη φάση αποθεραπείας.

Foam Rolling:: είναι ουσιαστικά μια τεχνική αυτο-μασάζ για να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε σφιχτά σημεία στους μυς σας. Αν δεν είστε σίγουροι για το πώς να ξεκινήσετε, ο Eric Cressey έχει ένα υπέροχο βίντεο για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε.

Mobility Drills:: Αυτές είναι ασκήσεις που είναι ειδικά προσανατολισμένες στην εκπαίδευση της κίνησης γύρω από τις αρθρώσεις. Το Mobility WOD είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη πηγή ασκήσεων στο διαδίκτυο – απλά αναζητήστε το σχετικό μέρος του σώματος στο χώρο και θα πρέπει να βρεθεί ένα κατάλληλο σύνολο ασκήσεων.

Stretch: εάν είστε αρκετά δύσκαμπτοι, μπορείτε να επωφεληθείτε από λίγες σύντομες εκτάσεις ως μέρος της προθέρμανσής σας και να εκτείνετε περισσότερο μετά από την προπόνηση σας.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μήλα Αλεξάνδρα

Απόφοιτη  ΑΠΘ. Τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής &Αθλητισμού

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media