More
  ΑρχικήΥγείαΓυναικεία γονιμότητα: Ενίσχυσέ την αν είσαι μετά τα 30 ή 40 έτη

  Γυναικεία γονιμότητα: Ενίσχυσέ την αν είσαι μετά τα 30 ή 40 έτη

  Στις γυναίκες που βρίσκονται στη δεκαετία των 30 και 40, η παραγωγή ωαρίων γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ενώ η ικανότητα των ανδρών για να τεκνοποιήσουν μειώνεται σταδιακά.

  Οι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες στα 30 τους να μην καθυστερούν να μείνουν έγκυες, ειδικά αν θέλουν περισσότερα από ένα παιδιά. Η απόκτηση παιδιού σε οποιαδήποτε ηλικία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

  Εγκυμοσύνη μετά τα 40: Κι όμως γίνεται, αρκεί να ενημερωθείτε σωστά!

  Γονιμότητα μετά τα 30 και 35 έτη

  Η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται μεταξύ των ηλικιών 33 και 42 ετών, όταν χάνονται τα ανώριμα ωάριά τους (κατά μέσο όρο, στα 38 έτη).

  Καταγράψτε τον κύκλο σας

  Το να γνωρίζετε πότε αρχίζει η περίοδός σας είναι σημαντικό για να μπορείτε να προβλέψετε πότε θα έχετε ωορρηξία, επειδή το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μόνο για 12 έως 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Ωστόσο, το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο σώμα της γυναίκας έως και έξι ημέρες.

  Παρακολούθηση ωορρηξίας

  Οι γυναίκες με τακτικό κύκλο έχουν συνήθως ωορρηξία δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο. Είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί η ωορρηξία σε γυναίκες με απρόβλεπτο κύκλο, αλλά συνήθως έχουν ωορρηξία 12 έως 16 ημέρες πριν.

  Αν θέλετε να μάθετε ποιες είναι οι πιο γόνιμες ημέρες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους. Μπορείτε να αγοράσετε ειδικά τεστ στα φαρμακεία που μπορούν να προβλέψουν την ωορρηξία σας.

  καταγραφη ωωρηξιας

  Ελάτε σε επαφή με τον σύντροφο σας τις γόνιμες μέρες

  Η σεξουαλική επαφή δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εγκυμοσύνης, σύμφωνα με έρευνα. Ο μύθος ότι οι στάσεις κατά τη διάρκεια του σεξ ή το πώς πρέπει να στέκεται μια γυναίκα μετά έχουν οποιαδήποτε επίδραση στη σύλληψη είναι αρχαίος.

  Προσέξτε το βάρος σας

  Μια γυναίκα που είναι πολύ αδύνατη ή πολύ υπέρβαρη έχει λιγότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος.. Μπορεί να χρειαστεί διπλάσιος χρόνος για να μείνει έγκυος μια γυναίκα με ΔΜΣ 35 ή περισσότερο, ενώ με ΔΜΣ κάτω από 19 μπορεί να χρειαστεί τετραπλάσιος χρόνος. Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία.

  Τραφείτε υγιεινά και περιορίστε το κάπνισμα

  Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας υγιεινών τροφίμων μπορεί να ενισχύσει το σώμα σας με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, πρωτεΐνες και σίδηρο, προετοιμάζοντάς το για την εγκυμοσύνη.

  Σύμφωνα με έρευνα Πορτογάλων επιστημόνων, το κάπνισμα μειώνει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, λόγω της μειωμένης ροής του αίματος, ο καπνός στις γυναίκες μειώνει τη “φιλικότητα” του περιβάλλοντος της μήτρας προς το γονιμοποιημένο ωάριο, ενώ στους άνδρες μειώνει την παραγωγή σπέρματος, μειώνει την κινητικότητα του σπέρματος και καταστρέφει το DNA.

  Ενίσχυση γονιμότητας μετά τα 40 και 45 έτη

  Η πιθανότητα μια 40χρονη γυναίκα να αποκτήσει παιδί με σύνδρομο Down είναι περίπου 1 στα 100. Μετά τα 45 έτη, ο κίνδυνος αυξάνεται σε 1 πιθανότητα στις 30. Οι περισσότερες γυναίκες πλησιάζουν ή έχουν ήδη εισέλθει στην εμμηνόπαυση ή την περιεμμηνόπαυση στα 45. Υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος αποβολής (60% ή υψηλότερος) σε αυτές τις ηλικίες.

  Ισχύουν φυσικά οι παραπάνω συμβουλές για την ενισζυση της γονιμότητας στα 30 και 35 ετη, συν αυτές που ακολουθούν.

  Πείτε οχι στο άγχος

  Η γονιμότητα των γυναικών επηρεάζεται αρνητικά από το άγχος και την κατάθλιψη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Το άγχος μπορεί να διαταράξει την παραγωγή ορμονών, με αποτέλεσμα έναν λιγότερο τακτικό εμμηνορροϊκό κύκλο.

  Για να εξισορροπήσετε τις ορμόνες και να αποφύγετε το άγχος, μπορείτε να δοκιμάσετε το διαλογισμό, ή τη γιόγκα, οι οποίες περιγράφονται και οι δυο ως τεχνικές χαλάρωσης. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε υποστήριξη από έναν σύμβουλο ή μια ομάδα.

  Αποφύγετε τις κολπικές πλύσεις

  Η κολπική πλύση μπορεί να καταστρέψει τα υγιή βακτήρια του κόλπου, αυξάνοντας τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας. Το κολπικό έκκριμα και η οσμή μπορεί να είναι οι μόνες ενδείξεις. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο εάν διαπιστωθούν σημάδια κολπίτιδας (κνησμός, κάψιμο, ασυνήθιστη βλέννα, έλκη κ.λπ.).

  εξετασεις γονιμοτητας

  Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις

  Ο έλεγχος οικογενειακού προγραμματισμού (ορμονικό προφίλ, AMH, σαλπιγγογράφημα, σπερμογράφημα) είναι μια βασική εξέταση που μπορεί να σας βοηθήσει εάν θέλετε να μείνετε έγκυος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο αναπαραγωγής εάν προσπαθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επιτυχία.

  Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 τροφές που καταναλώνουν οι πιο υγιείς γυναίκες του κόσμου

  Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram


  Ακολουθήστε μας

  97,961ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  28,027ΑκόλουθοιΑκολουθήστε