Τα οφέλη της άσκησης και του αθλητισμού λίγο πολύ οι περισσότεροι τα γνωρίζετε.

Αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι να μεταδώσετε και στα παιδιά σας όσο το δυνατόν σε μικρή ηλικία τη σπουδαιότητα της άθλησης και της φυσικής δραστηριότητας. Ας μιλήσουμε συνοπτικά με ποιο τρόπο επιδρά η οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης στα παιδιά:

  • Χτίζει από νωρίς ένα δυνατό και ανθεκτικό μυϊκό σύστημα, καθώς και γερά και πυκνά οστά
  • Μειώνεται η πιθανότητα για εμφάνιση παχυσαρκίας και διαβήτη
  • Αναπτύσσει δεξιότητες όπως η ευλυγισία, ο συντονισμός των κινήσεων και ενισχυμένα αντανακλαστικά
  • Πρόληψη από μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η σκολίωση, που είναι συχνά εμφανιζόμενη στην παιδική ηλικία
  • Διδάσκονται την αυτοπειθαρχία, τη μεθοδικότητα και τη σημασία του να θέτουν στόχους
  • Μέσω του ομαδικού αθλητισμού, ενισχύεται η συνεργατικότητα και η αρμονική αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ωθήσουν τα παιδιά να ασχοληθούν με την άσκηση ή τον αθλητισμό;

  • Πρωτίστως, ο γονιός καλείται μέσα από το παιχνίδι να αναδείξει στο παιδί την ευχάριστη και ψυχαγωγική πλευρά της άσκησης. Ενδεικτικά, μπορεί να αντικαταστήσει τα παιχνίδια στο PlayStation ή το tablet, με video games που απαιτούν σωματική δραστηριότητα και στο οποίο θα συμμετάσχει όλη η οικογένεια.
  • Σε επόμενη φάση, είναι ευθύνη του γονιού να ανακαλύψει μέσω της επικοινωνίας με το παιδί, ποια μορφή άσκησης το ενδιαφέρει, πού έχει κλίση καθώς και ποιες δεξιότητες έχει περισσότερο αναπτυγμένες. Ενδεχομένως να χρειαστεί να δοκιμάσει ποικίλες δραστηριότητες προκειμένου να κατασταλάξει σε αυτή που το ευχαριστεί πιο πολύ.
  • Ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι γονείς να λειτουργούν ως ένα θετικό πρότυπο προς τα παιδιά όσον αφορά στη φυσική κατάσταση και γενικά σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής . Παραδείγματος χάριν, αν ο γονέας περνάει τον ελεύθερο χρόνο του βλέποντας τηλεόραση στον καναπέ τρώγοντας ανθυγιεινά σνακ, το παιδί είναι περισσότερο πιθανό να μιμηθεί αυτόν τον τρόπο αξιοποίησης του προσωπικού του χρόνου. Συνεπώς, η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινότητα των γονιών, τόσο για δικό τους όφελος όσο και για τη θετική επιρροή που θα ασκήσουν στα παιδιά τους.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν θα παραλείψω να αναφέρω και τη σπουδαιότητα της εμπλοκής του σχολείου στη διαμόρφωση της αθλητικής παιδείας στους νέους. Ας θυμηθούμε, πόσες φορές τα κορίτσια φοράνε τζιν για αποφύγουν το μάθημα της γυμναστικής, ή επιστρατεύονται τη δικαιολογία πως είναι ‘’αδιάθετες’’. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν δίνεται στο μάθημα αυτό η σοβαρότητα που του αναλογεί. Τέλος, ο καθηγητής της φυσικής αγωγής οφείλει να εντοπίσει και να αναδείξει τις δεξιότητες και τα ταλέντα του κάθε παιδιού ξεχωριστά, δείχνοντας σεβασμό στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του.

Ας τελειώσουμε εδώ λέγοντας καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά, ευχόμενοι η σωματική άσκηση να αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους από δω και στο εξής.

Το άρθρο επιμελήθηκε για την Fitness Motivation Hellas η
 Μαρια Φιρλιγκου – Pilates Trainer