...
Αρχική Blog Διατροφή Γλυκά και χοληστερίνη: Ποια επιτρέπονται;
Γλυκά και χοληστερίνη: Ποια επιτρέπονται;

Γλυκά και χοληστερίνη: Ποια επιτρέπονται;

Μάθε τι γλυκά επιτρέπονται αν έχεις ανεβασμένη χοληστερίνη.

Μα έχουν καμιά σχέση τα γλυκά με τη χοληστερόλη; (Συνήθως την ακούμε με το όνομα χοληστερίνη). Αυτό μπορεί να σκέφτονται πολλοί από εμάς, διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου. Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την αυξημένη χοληστερίνη με την αυξημένη κατανάλωση κακής ποιότητας λιπαρών.

Έτσι, βάσει αυτής της σύνδεσης, όταν σκέφτονται τι χρειάζεται να προσέχουν για να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερόλη τους, ο νους τους δεν πάει εύκολα στα γλυκά.

χοληστερινη και γλυκα

Επηρεάζουν τα γλυκά την αύξηση της χοληστερίνης;

Κι όμως, τα γλυκά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα.

Εκτός της συχνά πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ζωικό βούτυρο και μαργαρίνη ή σε λιπαρά γαλακτοκομικά, ιδίως τυριά, το ενεργειακό (θερμιδικό) τους φορτίο, το γλυκαιμικό τους φορτίο και η σχέση τους με την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να επηρεάσει συνολικά την καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα.

Aς είμαστε ειλικρινείς, όμως. Πόσοι άνθρωποι θα έλεγαν όχι σε ένα “γλυκάκι” μετά το φαγητό και πόσοι δε θα το λαχταρούσαν ακόμα κι αν δεν το είχαν μπροστά τους, μόνο και μόνο στη σκέψη;

Το επιδόρπιο αποτελεί απόλαυση για πολλούς, ενώ η ιατρική εντολή «όχι γλυκά πια, κομμένα, απαγορεύονται», μπορεί να μετατραπεί σε μαρτύριο στο όνομα της υγείας. Ωστόσο, δε χρειάζεται να είναι έτσι.

Η ελεγχόμενη κατανάλωση γλυκών μπορεί να γίνει μέρος της διατροφικής αντιμετώπισης της υπερχοληστερολαιμίας (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα).

 Ποια γλυκά μπορώ να καταναλώσω;  

  • Αν έχουμε χοληστερίνη όσα γλυκά μπορούμε να γνωρίζουμε τα συστατικά τους. Είτε είναι σπιτικά, είτε τα έχουμε φτιάξει με τα χεράκια μας, είτε τα έχουμε αγοράσει από κάποιο ζαχαροπλαστείο ή άλλο κατάστημα, όταν μπορούμε να γνωρίζουμε πως έχουν φτιαχτεί με τα κατάλληλα υλικά, μπορούμε να τα επιλέγουμε. Ποια είναι αυτά;
  • Ήμι-άπαχα (light) ή και άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί (ιδίως τυρί κρέμα), φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών φυτικής προέλευσης (φυτική κρέμα γάλακτος), άλευρα οσπρίων, σίτου και βρώμης, φυτικά έλαια (ελαιόλαδο ή canola), φυτικά υποκατάστατα ζάχαρης (φρουκτόζη, στέβια, σφένδαμος, αγαύη).
  • Προϊόντα γλυκισμάτων με αποκλειστική χρήση των προαναφερόμενων κατάλληλων και όχι πρόσθετη ή συνοδευτική των μη κατάλληλων προϊόντων. Για παράδειγμα, το ότι ένα προϊόν γράφει πως περιέχει στέβια, δεν σημαίνει πως δεν περιέχει και ζάχαρη, ή πως η περιεκτικότητά του σε στέβια είναι σημαντική έναντι της ζάχαρης.
  • Συσκευασμένα γλυκά προϊόντα με διατροφικούς ισχυρισμούς όπως «ελεύθερα χοληστερόλης», «χωρίς χοληστερόλη», «χωρίς λίπος», «ελεύθερα λίπους», «χαμηλά σε λίπος», «χωρίς κορεσμένα λιπαρά», «χωρίς σάκχαρα», «χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα», «χωρίς πρόσθετα σάκχαρα».

Επιλογές γλυκών στην χοληστερίνη

Σπιτικά γλυκά

  • Μπάρες παγωμένου γιαουρτιού – φρούτων/μέλι – ξηρών καρπών/βούτυρο 100% ξηρών καρπών.
  • Cheesecake με γκρανόλα βρόμης/ολικής – ελαφρύ τυρί κρέμα – μαρμελάδα φρουκτόζης.
  • Τρουφάκια με χουρμάδες – σκόνη κακάο – ξηρούς καρπούς/βούτυρο 100% ξηρών καρπών.
  • Brownies με αλεύρι οσπρίων/βρόμης – κουβερτούρα >75% μαύρης σοκολάτας – αβοκάντο – σιρόπι σφενδάμου.
  • Ξυλάκια παγωτό sorbe με φυσικό χυμό φρούτων/πολτοποιημένα φρούτα εποχής
  • Σοκολατάκια μέντας με φύλλα μέντας – λιωμένη μαύρη σοκολάτα >75% κακάο
  • Παγωμένες μπουκιές καρύδας με χουρμάδες βουτηγμένους σε γιαούρτι – τριμμένη καρύδα

γλυκα χωρις χοληστερίνη

Γλυκά του εμπορίου

  • κέικ, μπισκότα, κρούστες πίτας, αρτοσκευάσματα, σαντιγί, πουτίγκες με τους διατροφικούς ισχυρισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  • Τηρώντας τον γενικό κανόνα επιλογής συσκευασμένων τροφίμων σύμφωνα με την ετικέτα τους και επιλέγοντας προϊόντα τα οποία στα 100 γραμμάρια (προϊόντος) αναγράφουν περιεκτικότητα σακχάρων <15 γραμμαρίων και ιδανικά <5 γραμμαρίων, περιεκτικότητα ολικού λίπους <20γραμμάρια και ιδανικά <3 γραμμάρια, περιεκτικότητα κορεσμένου λίπους <5 γραμμάρια και ιδανικά <1,5 γραμμάρια, περιεκτικότητα αλατιού λιγότερο από 1,5 γραμμάρια και ιδανικά <0,3 γραμμάρια.

Κλείνοντας, ας υπενθυμίσουμε πως δεν χρειάζεται να διαλέξουμε μεταξύ απόλαυσης και υγείας. Πολλές φορές αρκούν μερικές προσαρμογές και λίγη εφευρετικότητα για να φροντίσουμε και τις ανάγκες του οργανισμού μας, αλλά και τους γευστικούς μας κάλυκες. Πάντα με την καθοδήγηση ενός πραγματικά ειδικού. Δηλαδή, του διαιτολόγου μας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ποσα αυγά να τρώω αν έχω χοληστερίνη

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Απο την Ελεάννα Τσιτσιμπίκου, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media