...
Γιορτάστε την αγάπη με την yoga

Γιορτάστε την αγάπη με την yoga

Μερικές στάσεις yoga για να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τον σύντροφό μας.

Ξέρουμε ότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι» και ότι «η αγάπη όλα τα νικά», αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι μπορούμε να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στον άνθρωπό μας μέσα από τις τεχνικές της yoga. Και επειδή σήμερα είναι η γιορτή του έρωτα , είναι καλό να προετοιμαστούμε, κάνοντας μερικές ασκήσεις που θα «ανοίξουν» την καρδιά μας και θα ενδυναμώσουν τον δεσμό που έχουμε με το άλλο μας μισό, μέσω της κίνησης, της επαφής και της συγχρονισμένης αναπνοής….

Αν είστε παντρεμένοι ή βρίσκετε σε μακροχρόνια σχέση, το να βρείτε δημιουργικούς τρόπους να αναθερμάνετε τη σχέση σας και να έρθετε πιο κοντά μπορεί να ακούγεται δύσκολο.

Φυσικά, το να κανονίσετε ένα ρομαντικό δείπνο ή να πάτε σε ένα live concert τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι δύο υπέροχοι τρόποι για να πείτε «Σ’ αγαπώ», όμως… αν θέλετε κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό, όπως το να χτίσετε ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης ή οικειότητας, σίγουρα ένα πιάτο μακαρόνια ή μια πάστα σε σχήμα καρδιάς δεν είναι η λύση.

Η yoga όμως; Η yoga και ειδικότερα, η partner yoga μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και να μας βοηθήσει να χτίσουμε καλύτερες βάσεις όχι μόνο τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου αλλά για κάθε στιγμή που είμαστε μαζί.  Μια θεωρία μάλιστα θέλει τα ζευγάρια που κάνουν από κοινού yoga να μένουν για μεγαλύτερο διάστημα μαζί.

Η επικοινωνία είναι το βασικό συστατικό στην partner yoga. Το να επικοινωνούμε σωστά κατά τη διάρκεια της κοινής μας άσκησης, είναι ένας υπέροχος τρόπος να δημιουργήσουμε τα θεμέλια για μια σχέση στην οποία είμαστε ανοιχτοί, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση.

Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια του session είναι:

  • να είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς ο ένας απέναντι στον άλλο,
  • να συγκεντρωθούμε στις αναπνοές μας,
  • να χαλαρώσουμε ,
  • να «μιλάμε» ακόμα και αν δεν μιλάμε καθόλου
  • και κυρίως να μην ξεχάσουμε να περάσουμε όμορφα και να διασκεδάσουμε.

Ας ανακαλύψουμε λοιπόν μαζί τις στάσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά:

  1. Καθισμένοι αντικριστά στο έδαφος

Η γείωση είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσουμε ένα session yoga. Mας επιτρέπει να συνδεθoύμε με το πνευματικό και φυσικό μας περιβάλλον και να προετοιμάσουμε το μυαλό μας για την άσκηση που πρόκειται να ξεκινήσουμε. Άλλωστε, ο διαλογισμός και η αυτοσυγκέντρωση είναι πολύ σημαντικές πτυχές ενός επιτυχημένου yoga session.

Πώς το πετυχαίνουμε;

Καθίστε σταυροπόδι, κοιτάζοντας τον σύντροφό σας και ακουμπώντας τα χέρια σας στα γόνατα του άλλου. Αν νιώθετε άβολα με το να κάτσετε σταυροπόδι, καθίστε σε μια διπλωμένη πετσέτα ή μαξιλάρι για περισσότερη υποστήριξη. Κοιτάξτε στα μάτια τον συντροφό σας. Πάρτε τον χρόνο σας και προσπαθήστε να ανακαλύψετε πραγματικά ποιον έχετε απέναντί σας. Πάρτε 10 βαθιές αναπνοές –εισπνοή και εκπνοή- και επιτρέψτε στους εαυτούς σας να ενωθούν χωρίς να ανταλλάξουν καμία λέξη. Είμαστε τόσο απασχολημένοι στην καθημερινότητά μας, που ξεχνάμε τη σημασία του να βλέπουμε την αλήθεια μέσα στους άλλους.

  1. Καθιστή γάτα/αγελάδα

Οι στάσεις της γάτας και της αγελάδας είναι δύο στάσεις yoga που συσχετίζονται συνήθως μεταξύ τους. Προσφέρουν ένα δυνατό τέντωμα στα ισχία και τους μύες της πλάτης. Οι καθιστές στάσεις της γάτας και της αγελάδας βοηθούν επίσης, στο άνοιγμα των πνευμόνων και του θώρακα, οπότε φροντίστε να εστιάσετε στην αναπνοή κατά τη διάρκεια αυτής της θέσης.

Πώς το πετυχαίνουμε;

Παραμείνετε καθιστοί και πιάστε ο ένας τα χέρια του άλλου. Κρατήστε σταθερά τα χέρια και ταυτόχρονα, απελευθερώστε τους ώμους σας κουνώντας τους προς τα κάτω και προς τα πίσω.

Στην εισπνοή, σηκώστε το στήθος σας μέχρι το ταβάνι, επιτρέποντας να δημιουργηθεί μια ελαφριά καμάρα στο πάνω μέρος της πλάτης σας.

Καθώς εκπνέετε, πλησιάστε το πηγούνι σας στο στήθος σας, απλώνοντας όσο πιο πολύ μπορείτε τις ωμοπλάτες σας.

Συνεχίστε την ίδια κίνηση για λίγες αναπνοές ακόμα. Καθώς ζεσταίνετε τη σπονδυλική σας στήλη, μπορείτε να σηκώσετε το βλέμμα σας μέχρι την οροφή καθώς εισπνέετε και να αφήσετε το βλέμμα σας να πέσει στην κοιλιά σας καθώς εκπνέετε. Συνεχίστε για 10-12 επαναλήψεις, αναπτύσσοντας εμπιστοσύνη μεταξύ σας, ενώ χρησιμοποιείτε την υποστήριξη του συντρόφου σας, για να νιώσετε την υπέροχη αίσθηση της ευεξίας στο στήθος και στο πάνω μέρος της πλάτης σας.

 

  1. Η στάση Καρέκλα (Utkatasana)

Μια εξαιρετική στάση για αρχάριους yogis, αφού μπορούν να χρησιμοποιήσουν εύκολα ο ένας τον άλλον για υποστήριξη. Η στάση καρέκλα ενισχύει τους μύες των μηρών και τα πόδια, ενώ αυξάνει την ευκινησία του αστράγαλου. Για πιο προχωρημένα yoga ζευγάρια, χρησιμοποιήστε ο ένας τον άλλο για να πετύχετε ένα πιο βαθύ τέντωμα.

Πώς το πετυχαίνουμε;
Σταθείτε στο πλάι με τα χέρια σας χαλαρά δίπλα σας. Πιέστε τις πλάτες σας σταθερά μαζί, λυγίστε αργά τα γόνατά σας και χαμηλώστε κάτω σαν να κάθεστε σε μια καρέκλα.

Μόλις πετύχετε γωνία 90 μοιρών στα γόνατά σας, σταματήστε και πάρτε πέντε με έξι σταθερές αναπνοές. Φροντίστε να σηκώσετε το κεφάλι σας και να διατηρήσετε το μήκος της σπονδυλικής σας στήλης, πιέζοντας ομοιόμορφα και τα δύο πόδια. Αυτή η άσκηση συμβάλλει στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης, ειδικά κατά τη μετάβαση από τη στάση στην καρέκλα όταν χρησιμοποιείτε την υποστήριξη του συνεργάτη σας.

  1. Καθιστή μπροστά κάμψη (Paschimottanasana/Matsyasana)

Η καθιστή πρόσθια κάμψη είναι μια υπέροχη στάση που τεντώνει εξαιρετικά τα πόδια και την πλάτη. Αυτή η στάση μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, ειδικά αν ο ένας είναι πιο ευλύγιστος από τον άλλο. Γι’αυτό φροντίστε να επικοινωνείτε συνεχώς και να το δοκιμάσετε αργά, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος εσείς ή ο σύντροφός σας να τραυματιστεί.

Πώς το πετυχαίνουμε;

Καθίστε αναπαυτικά με τον σύντροφό σας. Ο ένας από τους δύο απλώνει τα πόδια του και αρχίζει να σκύβει προς τα εμπρός. Ο άλλος κλείνει τα γόνατα και τοποθετεί τα δύο πόδια επίπεδα στο πάτωμα, αρχίζοντας να γέρνει προς τα πίσω με τη στήριξη του συντρόφου του.

Μείνετε για πέντε έως έξι βαθιές αναπνοές, έπειτα επιστρέψτε στην αρχική θέση και αλλάξτε ρόλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε έρθει σε επαφή με τον σύντροφό σας και αποφασίστε αν θα ασκήσετε μεγαλύτερη πίεση ή αν κάποιος από τους δύο θέλει μεγαλύτερη στήριξη. Αυτή η άσκηση καλλιεργεί τη φυσική σύνδεση, καθώς στηρίζεστε ο ένας στον άλλο.

  1. Στάση Κάτω σκύλου ή παιδιού (Adho Mukha Svanasana/Balasana)

Ίσως δύο από τις πιο δημοφιλείς στάσεις yoga για τέλειο τέντωμα σε όλο το σώμα. Είναι εξαιρετικές για να γίνουν από ζευγάρι, αφού ο ένας βοηθάει τον άλλο στο τέντωμα.

Πώς το πετυχαίνουμε;

Ο ένας σύντροφος παίρνει τη θέση του καθιστού παιδιού, με τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών να ακουμπούν το πάτωμα και τα γόνατα να είναι ανοιχτά όσο το ισχίο, τα χέρια απλωμένα στο πλάτος των ώμων.

Ο άλλος σύντροφος πρέπει να στέκεται μπροστά του και να πιάνει τους αστραγάλους του με τα χέρια του. Αυτός που στέκεται όρθιος μπορεί να περπατήσει με τα πόδια μέχρι οι αγκώνες του άλλου να σηκωθούν από το έδαφος, επιτρέποντας ένα ελαφρύ τέντωμα στα πλευρά, τους ώμους και τα χέρια.

Στη συνέχεια, ο όρθιος σύντροφος γυρίζει προς τα μπροστά τους γοφούς του, τοποθετώντας τα χέρια του στο πίσω μέρος της λεκάνης του άλλου. Αύτος που κάθεται μπορεί επίσης να μετατοπίσει περισσότερο βάρος στα χέρια του, κάνοντας ελαφρύ μασάζ στο πίσω μέρος της λεκάνης.

Μείνετε για πέντε με έξι βαθιές αναπνοές, μιλώντας μεταξύ σας για να έρθετε πιο κοντά και να εμπιστευτείτε ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλο. Για να σταματήσετε την άσκηση, ο ένας λυγίζει τα γόνατα και ρίχνει περισσότερο βάρος στη φτέρνα καθώς επιστρέφει για να σταθεί.

Ας δοκιμάσουμε λοιπόν αυτές τις στάσεις και ας δώσουμε στη yoga την ευκαιρία να αναθερμάνει τη σχέση μας. Είναι σίγουρο ότι θα γίνει το αγαπημένο σας «ραντεβού» που θα σας γεμίσει αγάπη και κυρίως θα σας θυμίσει γιατί αγαπάτε το άλλο σας μισό.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

 

Αριάδνη Οικονομίδη – Yoga Instructor
Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media