...
Αρχική Blog Cardio - Running Γιατί το τρέξιμο είναι μακράν το πιο υγιεινό φάρμακο;
Γιατί το τρέξιμο είναι μακράν το πιο υγιεινό φάρμακο;

Γιατί το τρέξιμο είναι μακράν το πιο υγιεινό φάρμακο;

Η επιστημονική μελέτη αναλύει τους τρόπους με τους οποίους το καθημερινό τρέξιμο ευεργετεί τη γενική υγεία σου.

Πολλοί γιατροί προτιμούν να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο από το να προσπαθήσουν να πείσουν έναν ασθενή να ασκηθεί. Αλλά, όπως ξέρεις, τα φάρμακα δεν είναι πάντα “υγιεινά”. Ο σωστός γιατρός θα σου πει: πήγαινε τρέξε για ένα μήνα και τα ξαναλέμε.

Έχει αποδειχθεί ότι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα νόσησης από στεφανιαία νόσο, σαν την υψηλή χοληστερίνη, ή ψυχοσωματικά συμπτώματα που υποδεικνύουν υφέρπουσα κατάθλιψη, σε πρώτο στάδιο δεν απαιτούν φαρμακευτική αγωγή. Παρά μόνο συχνή άσκηση, με προτεραιότητα στο τρέξιμο.
Έπειτα, είναι και το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Είναι σαφές ότι για τα υπέρβαρα άτομα η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους -και όχι μόνο για τη σιλουέτα τους. Το πλεονάζον λίπος στο σώμα δυσχεραίνει τη λειτουργία του μυοκαρδίου, του πεπτικού συστήματος όπως και των αγγείων. Σαφώς και το τρέξιμο δεν αντικαθιστά ένα φάρμακο που προσφέρει δραστική απόφραξη των αρτηριών από τη χοληστερόλη ή σταδιακή εξομάλυνση της χημικής ανισορροπίας του εγκεφάλου (βλέπε κατάθλιψη), αλλά σκόπιμο είναι να γνωρίζεις ότι όλα τα δραστικά φάρμακα έχουν παρενέργειες σε ένα πλήθος οργανικών, νευρολογικών και εγκεφαλικών λειτουργιών.

Πώς λειτουργεί αυτό; Σύμφωνα με τους Bram Bakker και Simon van Woerkom, συγγραφείς του επιστημονικού πονήματος Running Therapy: A Neurobiological and A Psychological Explanatory Model (Θεραπευτικό Τρέξιμο: Ένα Νευροβιολογικό και Ψυχολογικό Επεξηγηματικό Μοντέλο), υπάρχουν αποδεδειγμένοι λόγοι που καθιστούν το τρέξιμο ως τη σωματική δραστηριότητα με την μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στην πρόληψη και θεραπεία πολλών ψυχολογικών και παθολογικών συμπτωμάτων:

– Τα έντονα συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, διαρκούς σωματικής κόπωσης και μόνιμου άγχους, τα οποία συνδέονται με την κατάθλιψη, μειώνονται στο ελάχιστο μέσα σε ένα διάστημα δυο μηνών συστηματικού τρεξίματος σε εξωτερικούς χώρους -ιδανικά μέσα στη φύση-, λένε οι συγγραφείς.
– Το τρέξιμο με “συνταγή” γιατρού, όπου συνδυάζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, δείχνει ότι ωφελεί ασθενείς με στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, αρτηριακή υπέρταση, πολλαπλή σκλήρυνση, βρογχικό άσθμα, νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, δυσλιπιδαιμία, αλλά και άλλες παθήσεις.

Και υπάρχουν ακόμη καλύτερα νέα, σύμφωνα με τις αναφορές των συγγραφέων: Για να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις το τρέξιμο ως φάρμακο θεραπείας ή ασπίδα πρόληψης, δεν χρειάζεται να μεταμορφωθείς σε μαραθωνοδρόμο. Μια ώρα ήπιου τρεξίματος ή γρήγορου περπατήματος κάθε μέρα αρκούν για να αποκτήσεις μοναδικά ευεργετήματα για την υγεία σου.

Οι συγγραφείς μιλούν και για έναν ακόμη πιο εύκολο στόχο, που αποτελεί ελιξίριο νεότητας και μακροζωίας ακόμη και για άτομα άνω των 70 ετών: 10.000 βήματα ήπιου περπατήματος καθημερινά -σχεδόν 8 χιλιόμετρα.

Πηγή: esquire.com.gr

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media