Σκοπός των Get Shreded Series (3 μέρη – άρθρα)είναι να γίνει κατανοητός σε όλους του αναγνώστες ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρει κάποιος με 100% επιτυχία να μειώσει το ποσοστό λίπους του σώματός του, αναπτύσσοντας συγχρόνως και τη μυϊκή μάζα του. Αρχικά, θα ειπωθούν βασικές έννοιες του fat loss και από ενότητα σε ενότητα θα περνάμε στις λεπτομέρειες. Η θεωρία θα περιστρέφεται κυρίως στην προπόνηση με βάρη και αερόβια προπόνηση. Θα γίνει προσπάθεια να αναφερθούν τα περισσότερα κομμάτια για την διαδικασία μείωσης του λίπους, παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνει σαφές ότι είναι αδύνατο μία ολόκληρη επιστήμη όπως είναι αυτή του fitness να αναφερθεί σε άρθρα τα οποία πρωτίστως δεν πρέπει να μακρηγορούν. Επίσης η συνοχή των parts θα έχει να κάνει με τον βαθμό δυσκολίας ανάγνωσης και εξειδίκευσης του θέματος.

Στο παρακάτω άρθρο το οποίο αποτελεί το part 1 θα αναφέρουμε τις πιο βασικές πληροφορίες για τη μείωση του λίπους. Που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση.

Part 1. Start with the basics

Τηρώντας τις βασικές και απλές αρχές για το fat loss έχουμε πετύχει κατά 80% τον σκοπό μας.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ.

Απ την στιγμή που ο στόχος μας είναι να χάσουμε λίπος υπάρχει μονόδρομος. Και ο δρόμος δεν είναι άλλος παρά αυτός του θερμιδικού ελλείμματος. Θερμιδικό έλλειμμα είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που καίει ο οργανισμός μας. Δηλαδή, αν ο οργανισμός μας καίει 2500 θερμίδες την ημέρα εμείς για να βρεθούμε σε έλλειμμα πρέπει να λαμβάνουμε από την τροφή λιγότερο από 2500 kcal, ας πούμε 2000 kcal. Έτσι πετυχαίνουμε ένα έλλειμμα των 500 kcal, το οποίο για να το αναπληρώσει ο οργανισμός στρέφεται στα λιποκύτταρα. Τόσο απλό. Το αν κάποιος επιλέξει να τρώει μεγαλύτερο ποσοστό υδατανθράκων, ενώ κάποιος άλλος μεγαλύτερο ποσοστό λιπαρών, αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα και θα εμβαθύνουμε σε αυτό στις επόμενες ενότητες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ποσότητα πρωτεΐνης δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 1 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους.

Προτεινόμενο ημερήσιο έλλειμμα: 500-700 θερμίδες. Είναι μία ικανοποιητική ποσότητα θερμίδων ώστε να χάσουμε αρκετά γρήγορα το λίπος χωρίς να καταβολίσουμε μυϊκή μάζα.

ABOUT STRESS.

Όταν βρισκόμαστε σε δίαιτα ο οργανισμός μας στρεσάρεται. Το υπερβολικό βάρος είναι από μόνο του μια στρεσογόννος κατάσταση για τον οργανισμό. Η γυμναστική και κυρίως η υπερβολική άσκηση στρεσάρει εξίσου σημαντικά τον οργανισμό, και το πιο πολύ στρες δημιουργείτε όταν η ποσότητα (διάρκεια προπόνησης ή επαναλήψεις) είναι υψηλή. Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δεν νικάμε το στρες με στρες. Πως γίνεται αυτό? Μειώνοντας την ποσότητα και αυξάνοντας την ένταση. Δεν είναι λίγες οι έρευνες, πλέον, που μας έχουν αποδείξει ότι σε περιπτώσεις δίαιτας το να σηκώνουμε βαριά κιλά κάνοντας αερόβια με μέτρο είναι η καλύτερη λύση. Η μείωση του διαλείμματος μεταξύ των σετ είναι εφικτή σε περιπτώσεις δίαιτας αλλά χωρίς υπερβολές και όχι σε κάθε προπόνηση.

PROGRESSIVE TRAINING

Σε περίπτωση δίαιτας το λεγόμενο progressive training (αύξηση της απόδοσης από προπόνηση σε προπόνηση) το ξεχνάμε, δεν είναι αυτό ο σκοπός μας εξάλλου. Από την στιγμή που έχουμε ενεργειακό έλλειμμα δεν μπορούμε να στοχεύουμε σε αύξηση της απόδοσης. Απολύτως λογικό. Ειδικά σε προχωρημένο στάδιο. Οι αρχάριοι συνήθως βλέπουν αποτελέσματα και στην εικόνα και στην απόδοση για λόγους τους οποίους δεν θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

To be continiued..  ( Το Part 2 θα αναρτηθεί στις 3/7/2018)

 

Λουγιάκης Φραγκίσκος  –  Strength and Conditioning Trainer Δ.Π.Θ