Όταν λέμε ότι θα γυμνάσουμε τις γάμπες μας, συχνά νομίζουμε ότι αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο κομμάτι εκείνο που προεξέχει στο σημείο που βρίσκονται οι γάμπες. Στην πραγματικότητα το κομμάτι αυτό που διακρίνεται, είναι ο γαστροκνήμιος μυς.

Κάτω ακριβώς από τον γαστροκνήμιο, παρατηρείται ένα μικρότερο και επίπεδο στρώμα μυός που έρχεται σε μεγαλύτερη επαφή με τον αχίλλειο τένοντα και ονομάζεται υποκνημίδιος. Ο μυς αυτός γυμνάζεται παράλληλα με τον γαστροκνήμιο κατά την πελματιαία κάμψη. Βοηθάει δηλαδή στην έκταση του πέλματος.

Ο γαστροκνήμιος αποτελείται από δύο κεφαλές (έσω και έξω κεφαλή γαστροκνημίου) όπως θα δείτε και στην εικόνα και γυμνάζονται και οι δύο εξίσου το ίδιο όταν κατά την πελματιαία κάμψη τα πέλματα βρίσκονται παράλληλα.

Ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να γυμνάζει τις γάμπες του κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αν όμως θέλουμε να πάμε ένα επίπεδο παραπέρα και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση και υπερτροφία σε εκείνο το σημείο, μπορούμε να γυμνάσουμε τις δύο κεφαλές ξεχωριστά.

Στη 2η εικόνα βλέπουμε τα πέλματα να κλίνουν προς τα μέσα με τις φτέρνες να έχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους.

Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στην έξω κεφαλή του γαστροκνήμιου.
Αντίθετα, όταν τα πέλματα κλίνουν προς τα έξω, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην έσω κεφαλή του.

Οι μυς της γάμπας όμως έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: αποτελούνται από μυϊκές ίνες βραδείας συστολής (τύπου I). Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα αερόβιας παραγωγής ATP συγκριτικά με τις ίνες ταχείας συστολής (τύπου IIA, IIX) που είναι μακράν πιο ικανές για την αναερόβια παραγωγή του ATP και για αναερόβιες δραστηριότητες (εκρηκτικές κινήσεις, σύντομα σπριντ, άλματα).

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι γάμπες είναι μία μυϊκή ομάδα που έχει μεγαλύτερη αντοχή στην κόπωση και ενεργοποιούνται ακόμα και μακροπρόθεσμα σε δραστηριότητες μεγάλων αποστάσεων.

Λόγω της αντοχής τους στην κόπωση, για να γυμναστούν θα χρειαστούν μεγάλο εύρος επαναλήψεων (15-25) και περισσότερα σετ (4-5). Είναι τέτοια η κυτταρική δομή τους που τα διαλείμματα μεταξύ των σετ δε θα χρειαστεί να ξεπερνούν τα 15″ (8″-15″ ιδανικά).

Γιώργος Ιορδανου
Personal Trainer