Η λειτουργική προπόνηση είναι μια μέθοδος προπόνησης που βασίζεται σε ευρέως αποδεκτές προπονητικές αρχές και ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί η προπόνηση του μέλλοντος καθώς απευθύνεται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού καθώς επίσης και σε αθλητές.

Σαν λειτουργική προπόνηση ορίζεται το σύνολο των ασκήσεων που εκπαιδεύουν-προπονούν τις κινήσεις που είναι απαραίτητες για την καθημερινή δραστηριότητα του ατόμου, σε συνδυασμό με προπονητικές παραμέτρους που εξυπηρετούν τις καθημερινές δραστηριότητες ή τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Το αποτέλεσμα της λειτουργικής προπόνησης είναι η βελτίωση της ευκινησίας, των αντανακλαστικών, της σταθεροποίησης, της ταχύτητας και της δύναμης αντίδρασης, όπου το σώμα έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει τις αλλαγές στο κέντρο βάρους για να μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Διαβασε επισης : TRX : Τα οφέλη της προπόνησης με ιμάντες

Για να χαρακτηριστεί η προπόνηση λειτουργική πρέπει οι ασκήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα προπόνησης να συγκεντρώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Να ενεργοποιούν τα νωτιαία αντανακλαστικά
 • Να διατηρούν οριακά το κέντρο βάρους του σώματος πάνω από τη βάση στήριξής του
 • Να συνδυάζονται ασκήσεις ανοικτής και κλειστής αλυσίδας κίνησης
 • Να βελτιώνουν τη νευρομυϊκή συναρμογή
 • Να εξασφαλίζεται η ισορροπία δύναμης μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνιστών μυών
 • Να ενεργοποιούνται οι μυς σταθεροποίησης
 • Να χρησιμοποιείται το ενεργό εύρος κίνησης
 • Να χρησιμοποιούνται τα ελαστικά στοιχεία των μυών
 • Να αυξάνουν την ταχύτητα αντίδρασης
 • Να προσφέρουν κάθετη και μη-κάθετη αντίσταση
 • Να δίνουν δυνατότητα κίνησης σε όλες τις κατευθύνσεις

Η λειτουργική προπόνηση δημιουργεί προσαρμογές που εξυπηρετούν τις καθημερινές δραστηριότητες ή τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, δηλαδή ασχολείται με την προπόνηση κινήσεων και όχι μόνο των μυϊκών ομάδων και με αυτό τον τρόπο διαφέρει αρκετά από τα συνηθισμένα μηχανήματα αντίστασης. Μέσω της λειτουργικής προπόνησης φτιάχνεις ποιο έξυπνους και αποδοτικούς μυς αφού οι κινήσεις που χρησιμοποιεί αναγκάζουν τον εγκέφαλο να ενεργοποιείται περισσότερο από ότι με τα μηχανήματα αντίστασης.

Αυτό που είναι λειτουργικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι λειτουργικό για κάποιο άλλο, για το λόγο αυτό τα προγράμματα λειτουργικής προπόνησης πρέπει να σχεδιάζονται με βάση τη λειτουργική αξιολόγηση του μυοσκελετικού συστήματος του ατόμου  και οι ασκήσεις να διαφοροποιούνται ανά άτομο με διαφορά στην αντίσταση ή στο βάρος του πχ kettlebell ή της μπάρας η γωνίας ρύθμισης των ιμάντων, TRX. Με αυτό τον τρόπο της λεγόμενης προοδευτικής επιβάρυνσης το άτομο αυξάνει τη σωματική του απόδοση σταδιακά και με το κέρδος να έχει μακροχρόνιες προσαρμογές. Για αυτό προσοχή!! Δεν είναι πάντα ευεργετικό να σηκώνουμε περισσότερο βάρος από αυτό που είναι έτοιμοι οι μυς μας να δεχτούν. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για μέγιστη παραγωγή έργου.

Στη λειτουργική προπόνηση χρησιμοποιούνται ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ασκήσεις με ελεύθερα βάρη, ασκήσεις με λάστιχα, ασκήσεις με τροχαλίες, ασκήσεις σε ασταθές επίπεδο , ασκήσεις σε ασταθή επιφάνεια bosu, ασκήσεις με fit ball , ασκήσεις με medicine ball, trx, σάκους γυμναστικής και οτιδήποτε άλλο κάνει τις ασκήσεις λειτουργικές.

Η λειτουργική προπόνηση βρίσκει εφαρμογή σε αθλητές όλων των αθλημάτων και είναι απαραίτητη για τη σωστή προσαρμογή της προπόνησης ανάλογα με το άθλημα. Οι ασκήσεις διαφοροποιούνται αναλόγως της αγωνιστικής μορφής του αθλήματος. πχ basket, ποδόσφαιρο.

Η λειτουργική προπόνηση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και τον μέσο άνθρωπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την πρόληψη και αντιμετώπιση κακώσεων, αλλά ακόμη και στην προσπάθεια του να μειώσει το σωματικό του βάρος.

Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι η λειτουργική προπόνηση δεν αντικαθιστά άλλες παραδοσιακές μεθόδους προπόνησης όπως η προπόνηση για την ανάπτυξη της μέγιστης δύναμης αλλά την ενισχύει σημαντικά για καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .

Πηγη : inshape.com.cy