Αρχική Fitness Functional Bodybuilding: Τι είναι και ποια οφέλη έχει

Functional Bodybuilding: Τι είναι και ποια οφέλη έχει

Τι είναι το Functional Bodybuilding; Πριν το 2010 το CrossFit μαζί με την επαναστατική μεθοδολογία του ήρθε για να ταράξει τα νερά της τότε βιομηχανίας του fitness. Πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε και προσέφερε νέες και επαναστατικές προπονήσεις με θεαματικά αποτελέσματα. Εγκατέστησε αυτό που σήμερα αποκαλούμε λειτουργική προπόνηση.

Γράφει ο Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα

Λειτουργική ονομάζουμε την προπόνηση που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο ασκήσεις και κινήσεις στην προπόνηση για να βελτιώσουμε το πως κινούμαστε στην καθημερινότητά μας. Η μεθοδολογία αυτή επίσης έφερε και την επανάσταση στο πως οι προπονητές βλέπουν και αναπτύσσουν την αερόβια ικανότητα των αθλουμένων υπό την επίβλεψή τους. Με τον όρο αερόβια ικανότητα εννοούμε με την αντοχή που μπορούμε να αναπτύξουμε μέσα από την προπόνηση.

Το CrossFit συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο. Ήταν κάτι που ήρθε έμεινε στην αγορά και όπως όλα τα προϊόντα αρχίζει να διαμορφώνει νέες τάσεις στην βιομηχανία του fitness, πιο συγκεκριμένα του functional fitness.

Ένα από τα κύρια συστατικά επιτυχίας του CrossFit, όσον αφορά τα αποτελέσματά του, είναι πως σε κάθε προπόνηση βρίσκει τον τρόπο να πιέζει και να προκαλεί τον αθλούμενο. Σε κάθε προπόνηση υπάρχει αυτή η ένταση που θα επιφέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Παρόλα αυτά την συνεχόμενη ένταση των προπονήσεων αυτών δεν μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με την προπόνηση αυτή. Το αποτέλεσμα είναι να διακόπτουν τις προπονήσεις, ενδεχομένως και για μεγάλο διάστημα λόγω της καταπόνησης που νιώθουν. Το αποτέλεσμα είναι να κάνει την εμφάνισή της μια νέα μέθοδος προπόνησης που ονομάζεται Functional Bodybuilding ή αλλιώς FBB.

functional bodybuilding

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FUNCTIONAL BODYBUILDING;

- Advertisement -

To Functional Bodybuilding είναι μια μέθοδος προπόνησης που συνδυάζει τις βασικές αρχές προπόνησης του bodybuilding με τις νέες μεθόδους λειτουργικής προπόνησης. Κύριο συστατικό της μεθοδολογίας του είναι η έμφαση που δίνει στην ποιότητα των επαναλήψεων. Κάθε επανάληψη χαρακτηρίζεται από τεχνική αρτιότητα αφήνοντας την ένταση σε δεύτερη μοίρα.

Αντίθετα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο τέμπο, δηλαδή το ρυθμό κάθε επανάληψης. Συνηθίζεται κατά την εκτέλεση των επαναλήψεων μιας άσκησης, αυτές να γίνονται σε αργό και ελεγχόμενο τέμπο. Το αποτέλεσμα είναι ο αθλούμενος πάντα να έχει αντίληψη που βρίσκεται το σώμα του όταν εκτελεί την κίνηση και να αντιλαμβάνεται ακριβώς την κίνηση που εκτελεί από τι μεγάλες έως και τις μικρότερες μυϊκές ομάδες.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ;

Ομολογουμένως ακούγοντας κάνεις τον όρο bodybuilding το μυαλό του θα τρέξει σε εκείνα τα γυμναστήρια παλιάς κοπής όπου υπήρχε μια κλασσική μέθοδος γυμναστικής με στόχο την μυϊκή υπερτροφία. Να δημιουργηθούνε δηλαδή μεγαλύτεροι μύες στο σώμα μας. Αυτός ο συγκεκριμένος τρόπος γυμναστικής παραδοσιακά ήτανε προτιμότερος από άνδρες. Παρόλα αυτά το bodybuilding, όπως και κάθε είδους προπονητική μέθοδος δεν είναι αποκλειστική ούτε για τους άνδρες αλλά ούτε και για τις γυναίκες. Η γυμναστική, η προπόνηση και γενικά η οποιαδήποτε ενασχόληση με τη φυσική δραστηριότητα δεν αναγνωρίζει ή διαχωρίζει τα φύλα.

Έτσι το functional bodybuilding απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Απευθύνεται επίσης σε άτομα που τώρα ξεκινάνε το ταξίδι τους στο χώρο του fitness καθώς και σε προχωρημένους αθλητές.  Είναι σημαντικό όταν ξεκινάει κανείς την προπόνηση να βρει τον επαγγελματία που θα τον καθοδηγήσει με ασφάλεια στις προπονήσεις που θα κάνει αλλά και αυτό που κάνει να τον ευχαριστεί. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει συνέχεια στις προπονήσεις αυτές και ούτε συνέπεια με αποτέλεσμα να σταματήσει τις προπονήσεις.

functional bodybuilding

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ FUNCTIONAL BODYBUILDING ;

Όπως είναι γνωστό η ενασχόληση μας με την κίνηση θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Ανάλογα φυσικά και με την μεθοδολογία που έχουμε επιλέξει να γυμναστούμε θα επιφέρουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα στο σώμα μας τόσο από άποψη λειτουργικότητας όσο και από άποψη αισθητικής. Μιλώντας για λειτουργικότητα αναφερόμαστε στις δέκα φυσικές δεξιότητες που έχουμε ως άνθρωποι και κατά πόσο ανεπτυγμένες είναι αυτές. Φυσικά όσο πιο ανεπτυγμένες είναι τόσο πιο λειτουργικοί είμαστε και τόσο καλύτερη είναι συνολικά η φυσική μας κατάσταση. Οι δέκα αυτές δεξιότητες είναι :

  • η καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα
  • η αντοχή
  • η δύναμη
  • η κινητικότητα
  • η ισχύς
  • η ταχύτητα
  • ο συντονισμός
  • η ευκινησία
  • η ισορροπία
  • η ακρίβεια όταν εκτελούμε μια κίνηση.

Ανάλογα με το πρόγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσουμε κάνοντας functional bodybuilding μπορούμε να αναπτύξουμε αυτές τις δεξιότητες αφού η συγκεκριμένη μέθοδος θα συνδυάσει ασκησεολόγιο και προπονητικές αρχές που βρίσκουμε στο bodybuilding καθώς και σε μοντέλα λειτουργικών προπονήσεων όπως CrossFit, Cross training κλπ.

FBB ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Εκτός από την λειτουργικότητα μας πρόκειται να αναπτύξουμε σημαντικά το κομμάτι της δύναμης αφού θα κάνουμε άσκηση με αντιστάσεις (ελεύθερα βάρη, βάρος του σώματος). Η δύναμη είναι μια από τις σημαντικότερες ικανότητες της φυσικής κατάστασης με οφέλη τόσο στη σωματική υγεία όσο και στην ψυχική. Η συστηματική συμμετοχή σε προγράμματα προπόνησης της δύναμης φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση του σωματικού λίπους, στην αύξηση της μυϊκής μάζας κάτι που οδηγεί στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού.

Επιπρόσθετα επιτυγχάνεται καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και αυξάνεται ο οστίτης ιστός. Οι παραπάνω προσαρμογές συνδέονται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων όπως οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα. Παθογένειες που ταλαιπωρούν τον δυτικό κόσμο και ευθύνονται για πολλούς θανάτους ετησίως.

Επιπλέον τα προγράμματα αυτά φαίνεται να είναι περισσότερο διασκεδαστικά ακριβώς επειδή προκαλούν τον αθλούμενο ώστε να αναπτύξει και τις δέκα φυσικές του δεξιότητες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι για να επιτύχουμε οποιοδήποτε στόχο θέσουμε κατά την προπόνησή μας πρέπει να προπονούμαστε με διάρκεια.

Τα πρώτα αποτελέσματα σίγουρα θα αρχίσουνε να είναι εμφανή μετά τις πρώτες 8 έως 12 εβδομάδες αφού ασχοληθούμε συστηματικά με την γυμναστική. Φαντάσου λοιπόν να κάνεις κάτι συνεχόμενα επί 12 εβδομάδες χωρίς όμως να σου αρέσει. Το αποτέλεσμα θα είναι να τα παρατήσεις γρήγορα. Το functional bodybuilding ακριβώς επειδή θα συνδυάσει κάτι που ίσως γνωρίζεις ( bodybuilding) με κάτι το οποίο συνεχώς θα σε προκαλεί (functional) υπόσχεται να σου προσφέρει προπονήσεις αποτελεσματικές και σίγουρα διασκεδαστικές.

functional bodybuilding

FUNCTIONAL BODYBUILDING ΚΑΙ ΚΑΥΣΗ ΘΕΡΜΙΔΩΝ

 Όπως συμβαίνει και με άλλα προγράμματα ανάπτυξης δύναμης και μυϊκής μάζας το  FBB χρησιμοποίει αντιστάσεις δηλαδή βάρη, κυρίως ελεύθερα, για να επιφέρει τα αποτελέσματά του. Ανάλογα με την ένταση της κάθε προπόνησης, δηλαδή πόσες ασκήσεις είχε το πρόγραμμα ή πόσα σετ ή πόσες επαναλήψεις συνολικά, τόση θα είναι και η ενέργεια που θα καταναλωθεί ή αλλιώς οι θερμίδες που θα κάψεις κάνοντας FBB.

Μπορείς να κρατήσεις στο μυαλό σου ότι όσο πιο δύσκολή αισθανθείς την προπόνηση τόση περισσότερο ενέργεια θα καταναλώσεις κατά την διάρκειά της. Τυπικά μια κλασσική προπόνηση με βάρη μπορεί να μας κάψει περίπου 200 με 350 θερμίδες. Σκεπτόμενοι ότι η προπόνηση μας θα διαρκέσει περίπου 60 με 90 λεπτά.

Στο FBB επειδή κυρίως προπονείται κανείς με ελεύθερα βάρη και κινήσεις περισσότερο λειτουργικές και ελεύθερες ενδεχομένως η κατανάλωση ενέργειας να είναι περισσότερη. Ενδεχομένως να είναι περίπου στις 350 μέχρι 400. Φυσικά η ενεργειακή κατανάλωση θερμίδων εξαρτάται πολύ από το άτομο, πόσο προπονημένο είναι και πόσο δύσκολη είναι η προπόνηση που βιώνει την δεδομένη στιγμή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 

Το FBB είναι μια από τις νέες τάσεις στο fitness και σίγουρα θα κάνει την εμφάνιση του στην ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πρόκειται κυρίως για προπόνηση με βάρη και βασίζεται στην μεθοδολογία του παραδοσιακού bodybuilding συνδυάζοντας όμως ασκήσεις λειτουργικές που θα σε εξασκήσουν και στις 10 φυσικές δεξιότητες.

Αφού θα μαθαίνεις συνεχώς κάτι νέο σίγουρα σου υπόσχεται διασκεδαστικές προπονήσεις. Απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες καθώς και σε έφηβους πάντα την καθοδήγηση πεπειραμένου επαγγελματία γυμναστή. Τα αποτελέσματα από την προπόνηση θα είναι η ανάπτυξη των 10 φυσικών δεξιοτήτων, βελτίωση της σύστασης μάζας σώματος καθώς και ανάπτυξη μυϊκής μάζας.

Τέλος επειδή δίνεται προτεραιότητα στην ποιότητα της κίνησης με ρυθμό και όχι στην ένταση της κίνησης με ταχύτητα πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εστιάζει στην υγεία και στην ενθάρρυνση ενασχόλησής του με αυτό για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

personal trainer Τρικαλα Φιλλιπος Μεσιακαρης

Φίλιππος Μεσιακάρης, Γυμναστής, Τρίκαλα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

συσκευασίες φαγητού

Ερευνητές ζητούν την αναγραφή της απαιτούμενης άσκησης στις συσκευασίες φαγητού

Συσκευασίες φαγητού Τα πακέτα τροφίμων πρέπει να δείχνουν πόση άσκηση θα χρειαζόταν κάποιος για να κάψει τις θερμίδες που περιέχονται στο προϊόν, λένε Βρετανοί ερευνητές. Εκτιμώντας...