Η Full body από την split training, είναι δύο διαφορετικές μέθοδοι εκγύμνασης και η καθεμία έχει το δικό της φανατικό κοινό. Λέγεται ότι τελευταία έχει παρατηρηθεί μεταστροφή από τη split στην full body. Πάμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς περιγράφει η καθεμία, και γιατί θα μπορούσε κανείς να τις εφαρμόσει στο πρόγραμμα του.

Full body training, είναι όπως λέει και η λέξη εκγύμναση όλου του σώματος σε μία προπόνηση. Αντιθέτως η split προπόνηση είναι η κλασσική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι με διαχωρισμό μυικών ομάδων ανά ημέρα. Π.χ. Στήθος/Δικέφαλοι, Πλάτη/Τρικέφαλοι, Πόδια/Ώμοι. Η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα.

Η παραδοσιακή split προπόνηση, είναι αυτή που πραγματοποιούν οι περισσότεροι στις μέρες μας και όχι άδικα, καθώς ο διαχωρισμός των μυικών ομάδων βοηθάει τον ασκούμενο να δώσει περισσότερη έμφαση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Η μέθοδος split επιτρέπει τον μεγάλο όγκο προπόνησης εκτελώντας τουλάχιστον 3-4 ασκήσεις για κάποια μυική ομάδα, επιφέροντας μεγάλο ποσοστό αιμάτωσης του μυός άρα κατ’ επέκταση μεγαλύτερη υπερτροφία.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε πως για να υπερτραφεί (μεγαλώσει) ένας μυς, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερες μυικές ίνες γυμνάζοντας τον από διαφορετικές γωνίες. Με την εκτέλεση 3-4 ασκήσεων, έχουμε την ευκαιρία να γυμνάσουμε τον μυ από πολλά σημεία και πιο ολοκληρωμένα.

Η full body προπόνηση, συμπεριλαμβάνει όλες τις μυικές ομάδες, ή τουλάχιστον τις πιο βασικές. Εύλογο θα είναι να αναρωτηθεί κανείς γιατί να αφήσουμε κάποιες μικρές μυικές ομάδες αγύμναστες;

Γιατί να μη δώσω μεγαλύτερα ερεθίσματα στον κάθε μυ ξεχωριστά; Η απάντηση ξεκινάει από το εξής δεδομένο: όταν μιλάμε για full body training, εννοούμε πως γυμνάζουμε κυρίως τις μεγάλες μυικές ομάδες που μπορούν να παράγουν και μεγαλύτερα ποσοστά δύναμης (θωρακικοί, πλάτη, πόδια, κοιλιακοί).
Όσο πιο πολλά κιλά σηκώσουμε σε μία προπόνηση τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό των αναβολικών ορμονών που θα παράγεται, κι αυτό είναι κάτι που φέρει μεγαλύτερη αύξηση μυικής μάζας. Ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό είναι οι Πιέσεις, οι Έλξεις, οι Κωπηλατικές, τα Καθίσματα και οι Άρσεις θανάτου.

Επίσης, ο μεταβολισμός ενεργοποιείται περισσότερο με αποτέλεσμα την αυξημένη καύση λίπους. Σίγουρα με μία full body προπόνηση δεν μπορούμε να δώσουμε την ίδια έμφαση σε όλα τα σημεία, πόσο μάλλον σε μικρές μυικές ομάδες (δικέφαλοι, τρικέφαλοι, ώμοι), μπορούμε όμως να αυξήσουμε τα ποσοστά ορμονών και δύναμης. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο προπόνησης.

Full body training βλέπουμε επίσης πολύ συχνά σε κυκλικά προγράμματα λειτουργικής προπόνησης με συνδυαστικές ασκήσεις. Μία έξυπνη χρήση όμως και των δύο μπορεί να φέρει τα μέγιστα αποτελέσματα. Ένας τέτοιος τρόπος είναι η εναλλαγή προπονητικού προγράμματος, από τη μία μέθοδο στην άλλη. Μπορούμε για ένα διάστημα να κάνουμε split προπονήσεις, κι όταν τελειώσουμε το μακρόκυκλο της υπερτροφίας, να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο των full body προπονήσεων για αύξηση της δύναμης. Έπειτα, μπορούμε να επιστρέψουμε στα γνωστά προπονητικά πλατό των split.

Γιώργος Ιορδανου
Personal Trainer